Защо 39 китайци биха бягали от втората най-силна икономика?

Според експертите, причините са много
Обновена: 25 окт 2019 15:05 | 25 окт 2019 15:05, Нели Христова
180
Защо 39 китайци биха бягали от втората най-силна икономика?
Снимки: Reuters

Смъртта на 39 души в хладилно ремарке на камион шокира целия свят. Публично, малко се знае за самоличността на жертвите или как точно са стигнали до там. Ясна е само националността ми.

39 китайици тръгват към Великобритания в камиона. А въпросът, който тормози много е един – защо гражданите на страната с втората най-икономика в света пътуват към Обединеното кралство, независимо дали по собствено желание или по принуда, по този варварски начин?

Цифрите са следните – от 258 милиона бежанци по цял свят, 10 милиона идват от Китай. Така азиатската държава не просто има втората най-силна икономика, но и е втора в света, от която тръгват най-много мигранти. 2,5 милиона се намират в САЩ, 712 хил. души в Канада и 473 хил. в Австралия. Във Великобритания само през 2018 година са издадени 730 хил. визи на китайски граждани от общо 2,9 милиона. Това е 25% от всички визи и растежът в сравнение с 2017 г. е 11%.

Твърди се, че мигрантите често са онези, които са най-бедни, без умения и търсят работа, която не изисква много опит или бягат от терор. Но случаят с китайските мигранти е много по-различен.

"Има голямо разнообразие от китайски мигранти – нискоквалифицирани, средно квалифицирани, висококвалифицирани", казва Наталия Банулеску-Богдан, директор на Института по мигрантски политики.

По думите й онези, които се отправят към Европа или САЩ не са „най-бедните от най-бедните“, тъй като за да се предвижат от Китай до която и да е страна, се изискват сериозни средства. Независимо дали това става легално или не.

„Ако пътуваш легално, трябва да мислиш за паспорти и такси за виза. Ако решиш да пътуваш нелегално, трафикантите имат сравнително високи такси“, казва тя.

Миграцията на китайците има различни форми. Според експертите мястото, където решават да живеят висококвалифицираните граждани на страната, се различава от това, където живеят нискоквалифицираните.

„Има миграционни пътища за хората от академиите в научните и технологични сектори, които отвеждат гражданите на Китай в САЩ или други развити страни. Има и пътища за строители, които ги отвеждат в Африка или Източна Европа. Така че числата са много различни“, обяснява Наталия Банулеску-Богдан пред CNN.

Според Института по мигрантски политики между 10 и 20% от китайските мигранти се намират в Африка. Много китайски студенти също учат в чужбина – само във Великобритания са издадени 100 хил. студентски визи, с 13% повече от миналата година и до 40% от всички. Студентите в Обединеното кралство идват от богати семейства и са склонни да си плащат таксите и да живеят в големи и скъпи градове, като Лондон.

Някои обаче нямат този късмет – според доклада на Великобритания за „съвременното робство“, китайците са четвъртата най-често срещана нация сред „съвременните роби“, след британците, албанците и виетнамците.
През 2017 г. „съвременните роби“ от Китай във Великобритания са били 293. Но това число е сравнително малко в сравнение с онези, които работят в Италия или Испания например, но това се дължи на факта, че влизането в Англия е по-трудно.

През 2018 г. 1077 китайски граждани са били заловени от граничния контрол, опитвайки се да влязат в САЩ.

Защо толкова много хора са готови да поемат риска?

За растежа на икономиката в Китай помогна огромната миграция от селските към градските райони, а пенсионните реформи помогнаха за извеждането на китайските граждани от бедност.

„Китай се разви драматично, бедността намаля драстично, икономическите обстоятелства се подобриха - дали това ще продължи с тези темпове в бъдеще е съмнително, казава  икономистът Крисчън Дъстман. - И въпреки че всички промени, които виждаме, са положителни, това не означава, че не са се отразили негативно на определени групи от обществото.”

Според Банулеску-Богдан колкото по-богато било китайското общество, толкова е по-неравно.

„Възможностите в огромна страна като Китай не са еднакви за всички. Да, имаме високият край на спектрума, но имаме и хора в доста по-отчаяно положение“, обяснява тя.

Според  Института по мигрантски политики китайските граждани напускат страната си по много причини – заради политическа репресия, желанието да учат в чужбина или правилото да имат само едно дете.

„Но възможностите, които има за мигриране, не са еднакви за всички. И тук идват трафикантите“, казва Банулеску-Богдан

Все още не може да се каже, че смъртта на 39-те души е била трафикантска операция, която се е провалила. Не се знае и дали шофьорът е бил наясно, че превозва хора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Търси се хладилен камион за транспортиране на русофили за руския Гулаг !
17
0
 
6
 
! Отговори
179 преди 4 години
В която са обяснени точно тези работи. Пише как във Индия и Китай мъжете ще станат със 50-60 милионна повече от жените и ще започнат да емигрират на запад. Книгата е писана 90те години на 20 век.
16
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами комунизъм ....
15
0
 
4
 
! Отговори
Внимание в Детайла преди 4 години
ЦИТИРАМ!"Ясна е само националността ми"КОМЕНТИРАМ!Нелке.... твоята националност я знаем. Да! Ти си влашка скочyбра от село Мадан, едва-закрепила диплома за средно образование на 3.02... Тайбаф скочyбрата ***! Научи се да пишеш.
14
2
 
9
 
! Отговори
Хахохи преди 4 години
Абе и България е в ЕС , и уж сме напред с маттряла, ама идете по селата и малките градове, мизерия. И в Англия спят по улиците и просят. 40% от англичаните имат под 500£ спестявания, а всеки 10-ти е затънал яко в дългове. Пазаруват масово от Лидъл и Праймарк.
13
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Китаец шие на ишлеме за британска фирма. Плащат му 1 долар, а британската фирма продава във Великобритания за 1000 долара произведеното от китаеца за 1 долар. Китаецът отива във Великобритания, за да получи нещо от 999 долара от своя труд.
12
3
 
9
 
! Отговори
179 преди 4 години
В Китай не достигат жени. Мъжете на възраст 20-35 години са със 60 милиона повече от жените. И заради това тръгват. У София е пълно със китайци от години. Сега започнаха и печки да идват. Хич не е добре. Европа почерня и пожълтя ама поне тия се стараят и работят нещо как се вика са полезни на обществото. Да се върна на темата. Според мен някой голям феодал от там ги е пратил да му работят или може би наистина са емигранти търсещи сродната си душа подлъгани от медията. Има книга в която пише...
11
1
 
3
 
! Отговори
За 9...10 преди 4 години
Мнооооого т. ъ. п ***... ХАХАХААААА...
10
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами нали професоро Иво Христов непрекъснато тръби как сме били 30'та икономическа сила, защото сме имали "Кремиковци", но пропуска да каже, че бяхме най-бедната държава в соц лагера !
9
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Fake news. Toz angliiski pirat e otkradnal kitaicite za donori na baba beti...
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защото е много убу.
7
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо никой не отива в капитализма на Африка, Индия, Афганистан?Всички бягат от либертарианския капитализъм в Южна Америка, Африка, Индия.
6
6
 
5
 
! Отговори
Пчеличката Мая преди 4 години
Абе според ББ и ние сме в топ 5 на Европа, ама...
5
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Втора ама Комунизъм куче да вържеш ще избяга ...
4
4
 
13
 
! Отговори
селянин преди 4 години
икономика е едно глад другоБойко отчита ръст а пенсионерите едвам връзват двата края барабар с всички дето са под 1000лв заплата
3
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Китайците, както и руснаците бягат от "убавото" !..само русофилите искат обратно, ама друг път !
2
8
 
14
 
! Отговори
Тююююх.. Язък.. преди 4 години
ДА СЕ БЕХА РАЗМЕНИЛИ С НАШИТЕ РУСКО ФИЛИ БЕ.....ТЕ УМИРАТ ЗА КИТАЙ И РУСИЯ!!!!
1
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защото САЩ и Великобритания ги експлоатират и китайците отиват при благата, които са създали в САЩ и Великобритания.Принадената стойност от труда на китайците се намира и харчи в САЩ, Великобритания.