След кървави протести президентът на Боливия даде оставка

Хора излязоха по улиците: Празнуваме, защото Боливия е свободна
11 ное 2019 08:21, Елка Василева
26
След кървави протести президентът на Боливия даде оставка
Ево Моралес. Снимка: Reuters

Президентът на Боливия Ево Моралес обяви оставката си под натиска на армията и на обществото след победата на президентските избори, след които избухнаха кървави протести и бяха отправени обвинения в изборни измами, съобщи Асошиейтед прес.

Решението бе взето, след като Моралес предложи да бъдат произведени нови избори, а главнокомандващият на въоръжените сили го призова в национален ефир да се оттегли.

"Изпращам писмото с оставката си на Законодателното събрание на Боливия", каза 60-годишният социалист. Той нарече оттеглянето си "преврат".

Още преди Моралес да завърши изявлението си в ефира на националната телевизия, хора започнаха да надуват клаксоните на колите си в Ла Пас и други градове и излязоха по улиците да празнуват, развявайки боливийски знамена и гърмейки фойерверки.

Още по темата

„Това не е Куба, нито Венецуела. Това е Боливия и Боливия е уважавана", скандираше група демонстранти в столицата.

"Празнуваме, защото Боливия е свободна", каза демонстрант край президентския дворец.

Не е ясно кой ще наследи Моралес. Вицепрезидентът му подаде оставка, както и председателят на Сената.

Моралес бе първият президент от коренното население на Боливия и се задържа на власт 13 години и 9 месеца, припомня БТА.

"Дадохме урок на света, утре Боливия ще бъде нова страна", каза пред журналисти лидерът на опозицията Карлос Меса.

Председателката и заместник-председателят на Върховния избирателен съд в Боливия бяха арестувани по обвинения в измами, извършени по време на изборите на 20 октомври, съобщи полицията, цитирана от ДПА.

Мексико предложи убежище на Моралес, съобщи мексиканският външен министър Марсело Ебрард, цитиран от Франс прес.

Кубинският президент Мигел Диас-Канел осъди "жестокия и подъл държавен преврат на десницата срещу демокрацията в Боливия", новоизбраният аржентински президент перонист Алберто Фернандес и венецуелският президент Николас Мадуро също заклеймиха "държавния преврат".

Колумбия поиска извънредна среща на постоянния съвет на Организацията на американските държави "за намиране на решение на сложната институционална ситуация" в Боливия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още по темата: боливияЕво Моралес
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
2
 
! Отговори
Мунчо преди 4 години
На новите избори резултатите ще са: за опозицията-24%, за Моралес-25%, за ГЕРБ-51%
18
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До да,ама неима има доста кока,ако незнаеш
17
2
 
3
 
! Отговори
преди 4 години
Ей сега ще разреша конституционната криза изберете за президент мене бе аз ще нахраня гладните ще напоя жадните и всички ще освободя от всичко богатите от парите им бедните от къщите и колите им народа от държавата му и на всички ще помогна.Но понеже мисля че от всички най-беден гладен и поробен съм аз първо ще взема всичко за мен гласувате за партия Хайдук ние ви освобожадаваме и спасяваме от всичко и го слагаме на нас купуването и продаването на гласове е ежедневие
16
1
 
6
 
! Отговори
да,ама не преди 4 години
Имам голямо съмнение,че свободата и демокрацията ще възтържествуват в Боливия, защото там няма нито петрол,нито газ,нито други ценни полезни изкопаеми.Има залежи от литий,но недостатъчно изследвани и неразработени!?Защо е този преврат,ще се разбере по-късно,но в Латинска Америка,както виждаме режимите се сменят като носни кърпи.Но и Латинска Америка не е това ,което е била до преди 40-50 г!
15
9
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
80% ОТ НАСЕЛЕНИЕТО НА БОЛИВИЯ СА ИНДИАНЦИ ОТ ДВЕ РАЗЛИЧНИ ПЛЕМЕНАПРИНЦИПНО НЕ СЪМ РАСИСТ НО НЕ МИ ПУКА ОСОБЕНО КАКВО СЕ СЛУЧВА С АФРИКАНЦИ И ИНДИАНЦИ!
14
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди страните които имаха петролни залежи понадлежаха на "демократизиране"отскоро и тия които имат литий са също в списъка!
13
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Някой да е чувал за Боливия като наркодържава при все отличните условия и многовековните традиции в отглеждането на кока !?"-----------------------Сега след преврата ще чуем. Както стана с опиума в Афганистан.
12
4
 
6
 
! Отговори
Парите не миришат преди 4 години
Това могат да повторят днес след римския император Веспасиан и командването на въоръжените сили в Боливия, и местната полиция. Но и Моралес с апетита за четвърти мандат доста се изсили. Да, направи много за страната си, но и твърде много неща оплеска. Ако не беше така, желаещите да прилапат находищата на полезни изкопаеми и да превърнат Боливия във втора Колумбия не биха могли да изкарат толкова хора на улиците и да ги настървят до такъв бяс.
11
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 16Боливия е единствената държава в света кадето коката е разрешена,даже преди време Моралес дъвчеше листа от кока !Използването на кока било древна *** традиция,заявява Моралес!!! В Боливия мнозинството от населението са индианци.
10
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако Моралес бе стоял само двама мандата нямаше да го свалят!
9
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 12 като им е толкова гот защо искат да свърши и протестират?
8
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредния преврат !
7
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дългата ръка на ЦРУ ...
6
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А ние тука Боко кога? Не развива държавата ни културно, икономически и научно. Нямаме индустрия и земеделието запада. На първо място по смъртност сме в целия свят, най - нещастната и бедна нация в ЕС. А преди Боко бяхме наравно с румънците поне. Боко няма да ни оправи държавата бързо и докато сме стигнали запада както са сега те ще са се развили още повече. Защото тиквата ви приспива и ви кара да мислите, че всичко е наред а държавата е на последно място по всички статистики.
5
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Моралес може да бъде обвиняван във всичко но не и корупция,което не важи за неговите опоненти!През неговото управление неграмотността спадна,много хора добиха право до медицински услуги.Не предвиди ,че политиката на национализация на енергийни компании,летища,отказа да позволи на чужди компании да извличат литий /в Боливия са 40% от световните запаси/ ще си навлече гнева на САЩ и развитите държави!Е,имаше и налудничави идеи Боливия сама да произвежда автомобили с литиеви батерии!
4
11
 
17
 
! Отговори
Че преди 4 години
Поредният заговор на ЦРУ. Докато САЩ не бъдат изтрити от лицето на Земята много народи ще страдат.
3
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не било ясно кой ще наследи Моралес. Който купи главнокомандващия на въоръжените сили, той вече е назначил наследник.Някой брат-близнак на Гуа Идо.
2
19
 
14
 
! Отговори
Empiree преди 4 години
Един *** по-малко! Празнувайте човеци!
1
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тип киевски майдан отпреди 5 години. Празнувате свобода, но представа си нямате за цената, която ще платите.