Разковничето в Либия се крие в петрола

Световните лидери избегнаха кървава война
20 яну 2020 22:50, Нели Христова
34

След пет часа разговори в Берлин, световните лидери взеха решение: Те ще се въздържат от намеса във войната в Либия, а оръжейното ембарго ще се запази. На място ще бъдат изпратени инспектори, които да следят за спазването на договореното примирие.

Държавата е разкъсана от битки между враждуващи въоръжени фракции след падането на режима, довел до свалянето от власт на диктатора Муамар Кадафи.

"Важното е, че беше избегната кръвопролитна гражданска война", посочи експертът по международна сигурност Димитър Гърдев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му не по-малко важно е и разоръжаването на групировките.

"Разковничето се крие в петрола и след разрушаването на държавата никой не се интересва от икономиката ѝ, а се обърна внимание на петролните полета", коментира той.

Събеседникът подчерта, че Турция се опитала да даде сила на единия от играчите със споразумението между Ердоган и Сарач.

"Най-големият противник на Ердоган е египетският президент. Междувременно се говори и за мисия на ЕС в Либия, но без сериозен военен контингент такава намеса не е възможна", подчерта още Гърдев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
5
 
27
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Либия беше нападната от НАТО,съсипана, разпокъсан,ограбена от запада. Маршала иска да спре това някой скочиха срещу него....
6
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Че те затова убиха Кадафи, заради нефта и златните резерви. Как се хилеше Хилъри на клипчето, дойдохме и го убихме. А самият Тръмп преди го има да казва, че нефта им трябва и ще го вземат.
5
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Винаги е петролът
4
5
 
3
 
! Отговори
Абдула Йоджалан преди 4 години
Дано Либия да се превърне в турския Виетнам!
3
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русия те освобождава от турците, а след това Европа разпределя порциите.
2
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Европа върви след Русия.Русия води цивилизацията и културата по света.Европа води и докарва ислямисти по света.
1
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Здрасти! Що не го казахте,кога гонехте Кадафииз пустинята.Правехте опиати с думатадемокрация.Днес им чертаете многокласова каниб,ал,ска революцион-на ***.После ,защо сте билимр,ъсни ли,це мери.