Военно престъпление или нужна атака: Преди 75 г. Дрезден е погълнат от пламъци

И до днес историците не са убедени дали е трябвало градът да бъде нападнат
13 фев 2020 21:00, Нели Христова
136

Снимка: БГНЕС

“Огнената буря бе невероятна... обхвана ме безумен страх и оттам нататък непрекъснато си повтарях едно изречение: "Не искам да изгоря до смърт.“ Не знам върху колко трупа съм паднал. Знаех само едно – не трябва да изгоря.“

На 13 февруари 1945 година британските военновъздушни сили нападат красивия германски град Дрезден. В следващите няколко дни те и техните съюзници от САЩ хвърлят над 4000 тона бомби. Огненият ад убива 25 хил. души, унищожава центъра на града и изсмуква кислорода от въздуха, задушавайки онези, които се опитват да избягат от пламъците.

Съдбата на Дрезден не е уникална. Хиляди умират в нападенията над Кьолн, Хамбург, Берлин, Токио, Хирошима и Нагасаки. Но бомбандировките над германския град се превръщат в един от най-спорните актове на Съюзниците, тъй като не е напълно ясно, каква е била военната стойност на Дрезден. Веднага след нападението, дори Уистън Чърчил изразява съмненията си, че атаката е била правилно решение.

"Струва ми се, че е дошъл моментът, когато въпросът за бомбардировките над германски градове, които имат за цел просто да увеличат терора, макар и под други предлози, трябва да бъде преразгледан", пише Чърчил в докладна.

Преди да бъде сравнен със земята, Дрезден е столицата на Саксония, наричана Флоренция на река Елба или Съкровищницата, заради климата си и невероятната си архитектура. Ала до февруари 1945 г. Дрезден е само на 250 километра от Източния фронт, където нацистите се опитват да спрат напредващата армия на Съветския съюз в последните месеци на войната.

Градът се превръща в огромен транспортен и индустриален център. Фабрики осигуряват муниции, части за самолети и други необходими продукти за нацистите

Войски, танкове и артилерия преминават през Дрезден и неговите пътища и жп линии. Градът се пълни с германски бежанци, опитващи се да избягат от фронта. А през това време Кралски военновъздушни сили вече се подготвят за атаката над най-големият германски град, който ще бъде нападнат досега. Според тях, това ще помогне на СССР, като се спре движението на нацистката армия през града и ще наруши евакуацията на германците от фронта.

Бомбите, които самолетите носели, били ужасяващи. Мощта им била толкова голяма, че те сривали сградите до основи, а след това огънят продължавал, причинявайки още по-голямо разрушение. Други германски градове били изгорени до основи, като Хамбург, където огнената буря след операция "Гамора“ е толкова силна, че си създава собствени метеорологични условия.

Атаката над Дрезден започва на 13 февруари, когато 800 самолета на Кралски военновъздушни сили се отправят към него. Само за 25 минути те пускат над града 1800 тона бомби през нощта. А през деня американските самолети продължавали атаката. 520 техни самолета кръжели над града в продължение на два дни и се целели в жп линиите, но всъщност унищожили голяма част от Дрезден.

На земята цивилните се опитвали да избягат от яростната атака. След като сирените предупреждават за приближаващата атака, по-голямата част от тях се скриват в бункерите. Първите бомби обаче спират електричеството. В момент на леко затишие, те излизат от скривалищата си на повърхността, точно когато идва втората вълна.

Хората умирали докато бягали от огъня – кислородът бил изсмукван от дробовете им заради огненият ад. Свидетелка на атаката разказва, как жена бягала с детето си на ръце, ала се спъва и пада. Бебето полита право в пламъците, а майката останала да лежи на земята... без да помръдва. 

Кърт Вонегът оцелява в нападението като военен затворник в града: "Дрезден беше един голям пламък. Той ядеше всичко органично, всичко, което можеше да гори“, пише той в "Кланица 5“. Вонегът пише, как след атаката "градът прилича на Луната – нищо друго, освен минерали. Камъните бяха горещи. Всичко останало бе мъртво.“

Разбира се, нацистите веднага използвали атаката, за да нападнат Съюзниците. Според Министерството на пропагандата, в Дрезден нямал военна индустрия, а градът бил само символ на културата. Умират около 25 хил. души, но тогава нацистите твърдят, че жертвите са 200 хиляди.

У британците също имало съмнение – Дрезден бил познат като красива туристическа дестинация сред тях. Някои министри също се усъмнили дали решението е било правилно. Според материал, публикуван в Associated Press, атаката била просто, за да се всее терор. Но според военните във Великобритания и САЩ, нападението било напълно обосновано, точно като атаките над всички останали германски градове.

Според американски доклад от 1953 г., бомбандировките унищожават 23% от индустриалните сгради в града и най-малко 50% от жилищните сгради на Дрезден. Ала населеното място било "легитимна военна цел“, а атаката не била по-различна от "вече установените военни политики".

И до ден днешен, 75 години по-късно, въпросът, дали атаката над Дрезден е била обоснована или не остава без отговор. Историците не са сигурни, че унищожението на германските градове е забавило нацистите или само е довело до ненужната смърт на цивилни граждани – най-вече в последните месеци от войната.

За разлика от инвазиите, като "Денят Д“, е трудно да се каже, дали подобни действия наистина са помогнали за спечелването на Втората световна война. Според някои унищоженията са морално падение за Съюзниците или дори военно престъпление. Други са категорични – всяка една бомба е помогнала за победата над нацистите. 


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
2
 
29
 
! Отговори
Майне Фюрър преди 3 месеца
Това беше и е едно от Най-гн усните Военни Престъпления в Човешката История!!
25
32
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ако СССР е имал възможностите на САЩ и Великобритания във въдуха през ВСВ то не само Дрезден, ами още в 100 германски града нямаше да остане камък върху камък. Преди 20 год Русия унищожи Грозни в Чечня заедно с живеещите в него руснаци и руски граждани по същия начин като Дрезден, а днес унищожава градове в Сирия бомбандирайки изключително и само граждански обекти с цел прогонване на местното население към Европа.
24
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
200000 мирни граждани в Дрезден и още 500000 в Хирошима и Нагасаги... това е престъпление но всички си затварят очите.
23
0
 
18
 
! Отговори
rusnak преди 3 месеца
Поредната Западна ***/ня, както бомбандировките на Хирошима и Нагазаки, както и Нормандския десант, след дъжд качулка. Сме/шници.
22
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Какво друго да очакваш от впиянчето лоено човече като Чърчил! Чърчил е най-голямата гнида в историята на 20 век!
21
1
 
24
 
! Отговори
БОМБЕНИЯ ХОЛОКОСТ преди 3 месеца
Последната дума в дрезденската операция, имат изтребителите Мустанг, които съпровождат американските Летящи Крепости. Те получават заповед да летят ниско над града и околните пътища, и да разстрелват с картечниците всичко, което се изпречи на пътя им - от коли на противопожарните и спасителните служби, опитващи се да си пробият път към градския център в помощ на хилядите пострадали, до колоните бежанци, бягащи към по-безопасно място.
20
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Военно престъпление или нужна атака: Преди 75 г. Дрезден е погълнат от пламъци
-----------

По съвремените човешки стандарти бомбардировката на американците и англичаните над Дрезден, както и над Хирошима и Нагазаки от американците с атомни бомби е Воено Престъпление!
19
0
 
21
 
! Отговори
БОМБЕНИЯ ХОЛОКОСТ преди 3 месеца
Реката е залята с горящ ***. Жертвите се спускат под вода, но всеки път, когато се показват за глътка въздух, обгарят все повече. Накрая стоновете от реката затихват ... Все още оцелелите, не издържайки на страшната пещ, се хвърлят във водните ями, направени покрай улиците за противопожарната защита. Кладенците са дълбоки по 3 метра, пълни с вода и с гладки стени. Живи остават само тези най-отгоре.
18
0
 
26
 
! Отговори
БОМБЕНИЯ ХОЛОКОСТ преди 3 месеца
Цели немски семейства са умътвени, само с един полъх на нажежения въздух. Огромните пожари създават силни ветрове, които вдигат хората във въздуха и ги запращат отвисоко в горящите сгради. Асфалта се разтопява и много затъват в него, чакайки с изгорели крака смърта. При разкопките след това, намират изпечена почва на 3 метра дълбочина !

Все още живите се хвърлят във водите на реката, или се скупчват в градския парк "GroЯer Garten". Защото те дотогава не са бомбардирани. Убийците бързо схващат "грешката" си. Хората в парка са унищожени, с нисък точен налет на бомберите
17
0
 
22
 
! Отговори
БОМБЕНИЯ ХОЛОКОСТ преди 3 месеца
Температурите в центъра на града достигат 1 600 градуса. Останалите странични стени на срутените сгради, ги превръщат в гигантски комини, които издърпват въздуха от основата. Запалителните бомби и пожарите изгарят кислорода. Заклещените в бомбоубежищата умират мъчително от задушаване, преди страшната пещ да дойде до тях и да ги овъгли. Виждайки че няма спасение, мнозина напускат подземните скривалища и се скупчват по площадите, по-далеч от горящите сгради. Там ги посрещат снарядите и куршумите на Ланкастерите. Съдбата на останалите е още по-страшна. Цели немски семейства са умътвени, само с ед
16
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
СЕДЯНКАТА на ЛАМБО

СТР. 10 > " БОМБЕНИЯ ХОЛОКОСТ НАД ДРЕЗДЕН "
15
4
 
12
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 3 месеца
до 16
Започни от болния мозък Хитлер на когото му имаха пълна вяра германците през 30-те.
А уж мъдър народ?!
Глупости, даже сега позволяват страната им да се пълни с пришълци от близкия изток!
14
0
 
6
 
! Отговори
"СЕДЯНКАТА на Л преди 3 месеца
ТОВА Е ПОЛИТИЧЕСКИ БЛОГ

ВИЖТЕ НА 10-та СТРАНИЦА СТАТИЯТА >

" 65 ГОДИНИ ОТ БОМБЕНИЯ ХОЛОКОСТ НАД ДРЕЗДЕН "
13
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Първата бомбандировка на граждански обекти през ВСВ е извършета от Луфтвафе в Ковънтри Англия. Това отваря кутията на Пандора и последват мнго бомбандировки и контрабомбандировки над граждански цели. Дали е трябвало или не е трябвало да бъде разрушен Дрезден това са го решавали военните стратези в оня момент и решението им е зависило от предишни действия на противника и преследване на психологически ефект у врага. Единственото оправдание е, че двете страни са били във война на живот и смърт.
12
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Няма народ, който да сам да се мрази и унищожава повече от германския. Леви, Зелени и Червени работят денонощно за промиване на мозъците и за унищожението на Германия.
11
2
 
38
 
! Отговори
АfD Германия преди 3 месеца
Жертвите са над 100 000, вкл. и много бежанци от Източните провинции, които са били в Голямата Градина (Grosse Garten) и около Централната Гара. Следвал съм в Дрезден и съм чувал тези факти от много стари дрезденчани, като деца станали свидетили на пожара. Днешните купени "историци" и режимът на Меркел принизяват истинските факти за да не обидят съюзниците си. Най-жестоки са били фосфорните бомби.
10
0
 
13
 
! Отговори
ikar преди 3 месеца
До 13265
Знам къде има паметник на американските пилоти, за английските не зная.
9
20
 
3
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 3 месеца
Германците да се благодарят че са ги обстрелвали английските самолети и само 25000 са загинали в този град, щото Катюшата щеше да изпепели този град!
8
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И англосаксите и швабите са избивали цивилни когато и както могат, в този връхов момент на западната цивилизация. Особеното в това зверство е, че англосаксите изгарят град пълен със съкровища от чиста злоба към руснаците които са щели скоро да влязат в града. Изгореното население е само подробност.
7
2
 
36
 
! Отговори
13265 преди 3 месеца
Къде ли в Дрезден е издигнат паметник на английския летец, за да му отдават почит днешните германци? В София, също пострадала от английски бомбардировки, издигнахме такъв паметник, но няма да кажа къде е - длъжни сте да го знаете.