Майката на Грета разказва: Спря да се храни, да говори, оттегли се в мрак

Връщайки се в училище, екоактивистката се сблъскала с тормоза
136
Майката на Грета разказва: Спря да се храни, да говори, оттегли се в мрак
Снимка: БГНЕС

Майката на Грета Тунберг, оперната певица Малена Ерман, разказва в нова книга за детството на дъщеря си, описвайки трудностите, с които е трябвало да се сблъска шведската екоактивистка, преди да започне движението за климата, пише „Гардиън“, цитирайки откъси от книгата „Нашият дом в пламъци: сцени от едно семейство и една планета в криза."

Още по темата

В книгата Ерман описва проблемите, с които момичето се е сблъсквало в детството си: "Постепенно изчезна, оттегляйки се в някакъв мрак. Тя спря да свири на пиано. Тя спря да се смее. Тя спря да говори. И тя спря да яде."

На 11-годишна възраст Грета бе „почти няма“ и през деня се съгласяваше да хапне само мъничка шепа ориз, авокадо и ньоки.

Почти стига до хоспитализация, когато момичето губи тегло от десет килограма за два месеца. Връщайки се в училище, Грета се сблъска с тормоза. "Училището не прояви съчувствие. Те имат различно разбиране за ситуацията. Вината е у самата Грета, смятат от училището", пише Ерман.

По-късно лекарите диагностицират Грета с високо-функционален аутизъм, който Ерман описва като синдром на Аспергер и обсесивно-компулсивно разстройство (ОКР), допълва Нова тв.

Грета се заинтересува от екологичните проблеми, след като гледа филм за пластмасата в Тихия океан, показан по време на урок в училище. Филмът, обаче, не предизвикал интерес у другите деца.

"Тя видя това, което всички останали не искаха да видят. Изглежда, сякаш можеше да види нашите емисии на въглероден диоксид с просто око", пише Ерман.

Шведската екоактивистка Грета Тунберг през 2018 г. в петък, вместо да отива на училище, започна да посещава шведския парламент с искания към властите да засилят мерките за борба с изменението на климата. Нейната инициатива се превърна в международното движение за действие в областта на климата в петък, „Петъци за бъдещето“. През декември активистката бе определена за „Личност на годината 2019“ от „Тайм“. Главният редактор на списанието, коментирайки избора, отбеляза, че момичето е най-младият човек, получил това отличие в 92-годишната история.

Синдромът на Аспергер е често срещано разстройство на психичното развитие, характеризиращо се със сериозни трудности в социалното общуване. Точните му причини не са установени и все още има много нерешени въпроси относно различните аспекти на синдрома. По-специално, не е известно дали този се различава от високо-функционалния аутизъм.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още по темата: климатгрета
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
51
 
! Отговори
трагедия преди 4 години
Колко пари може да извади една майка от психично болното си дете ? Разберете повече в идващите години !
56
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Микеланджело, Карл Гаус, Люис Карол, Стив Джобс, Анди Уорхол, Антъни Хопкинс... Списъкът е много, много дълъг и изпълнен с имена на хора с аспергеров синдром. Но хора, които вместо да обикалят света и да врещят, всявайки паника без да предлагат нищо, са се взели в ръце и са свършили нещо, създали са, открили са. Хора, които са научили нещо и са го дали на другите.Какво е свършила Грета? Или какво ще свърши? Нищо, абсолютно нищо.
55
3
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Речено е : "Ще настъпи време когато деца ще ви командват и ще ви водят по прихота си".Доживяхме, когато 14 годишно полуграмотно хлапе дава акъл на доктори, професори, академици на науките !
54
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази нещастна, инструментализирана Грета, а и нейните последователи - деца в Западна Европа не могат да осъзнаят, че създаването на Новата Религия КЛИМАТ е умишлено дирижирано от мощни финансови и индустриални интереси. Тези които не ходят в петък на училище, едва издържаха матурите. Те са против ТЕЦ, АЕЦ, хим.заводи, автомобили и т.н.Питам: Как ще си издържат семействата един ден ?
53
1
 
37
 
! Отговори
Toto преди 4 години
Е дотам стигнахме, некво шантаво хлапе е личност на годината, сигурен съм че ако поиска, може и кмет на Стокхолм да стане.
52
1
 
13
 
! Отговори
муспи преди 4 години
Хубаво е че този ад ще загине, заедно с тези дето искат да го спасят. Съществуването на човека е много по голямо зло от замърсяването.
51
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При Гретхен без Кензъл няма да стане приказката.
50
3
 
37
 
! Отговори
аз-ът преди 4 години
Тва е идеята. Намираш един луд човек, защото е ясно че тая е болна, инвалид е го правиш месия. Тая ненормалница е идеалната жертва, тя има обсесивно разстройство, т.е. фокусира се в една тема и я прави цел на живота си, т.е. само тема й дай, темата е без значение. И те й дадоха. И либерастака, който се опитва си запълни посредствения животец с емоцийка хукна след нея.
49
0
 
51
 
! Отговори
Питанчев преди 4 години
Единственото което тази трогателна майчина история показва е че това дете трябва да се лекува.И не дава никакви обяснения как болно от аутизъм девойче получава достъп до сериозни срещи на световни лидери. Смятате че е лесно - Опитайте. Хем вие сте физически и психически здрави. Дори и метете подо няма да ве позволят. Или как се взема под наем, безплатно яхтата на принц Едикой си щото не ти се пътувало със самолет. Аи моля ви се. Да си фен на природата не е достатъчно господа екоманяци.
48
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До AZ 7Някой си безродник-евреин Финци бил казал нещо си по повод на друг *** - зле програмирано аутистче от безскрупулни и безотговорни родители, добре ояли се от еврейски жълтици. Би било добре "европеецът" Финци да си преосмисли кривините от комуноидно-еврейските си "приоритети", преди да раздава акъл на гей-либерална Европа, включително на грозната лицемерна злоупотреба с идиотчета за гнусната олигархична маскировка зад масовото отравяне с хибридни внушения на милиони люде.
47
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дъртите да се пазят от вируса, че дойде и май ще преизпълни плана на екозащитниците.
46
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе тази зелена лудост тръгна май от Германия и Скандинавците. Те и деца крадът. Швеция напълно доброволно й развалиха генофонда и сега половината население са нешведи от азия и африка и разни босненски и албански шeбеци. И аз ако живея в такава обстановка ще развия аутизъм, тия ги бие съчмата.
45
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Смело момиче , давай , Грета , с теб сме !!!!!!!----------Ти май си й "фърлил око", а, мъ признай си, ве???Ах, гиди, Дърти пръ!!!!чове, а!На стари годинки младо шведче им съ прищяло...Ей, срамъ немате, ей!
44
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кукуто си е куку, както и да го кръстиш.
43
25
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
22, куку си ти! Точно тази "диагноза " на Аспергер й дава предимства, каквито ти никога не можеш да имаш! Чувствителност, интелигентност, фокусиране върху детайлите.... откога тези достойнства са болест?? Обикновените и посредствени хора много лесно лепят етикети на някой, който ги превъзхожда. Имала трудности в комуникацията с хората, самоизолирала се - напълно адекватна реакция. Защото повечето хора вече са откачени и можеш да очакваш всичко от всеки. Никой не е длъжен да се "социализира " на всяка цена, ако това му влияе зле и е против индивидуалността му. И браво на родителите й
42
16
 
3
 
! Отговори
Митко 19см преди 4 години
Балкансият протопитек само като види името на това момиче и изтрещява тотално. Животът му се скъсява с година. Какво по-хубаво от това :)
41
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най - после някой да каже името на болесттта и. Всички знаехме, че има проблем, но не му знаехме името.
40
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Горкото хлапе, направиха я на нищо, че жал ми стана.
39
1
 
10
 
! Отговори
Алов преди 4 години
Да я пратят в унашите "смесени" училища да види тормоз. Цялата синя ,надупчена от игли понякога и такива със хепатит и _СПИН да види еко активизиъм при пост социализъм
38
6
 
1
 
! Отговори
Духовно буден преди 4 години
Не е нижни, да налагате на децата си, да им СВ карате и да ги обгрижвате прекалено много!Вселената, ще се погрижи за тях!