8 000 самолета са нужни за доставка на ваксина за коронавируса

Оказва се голямо предизвикателство
10 сеп 2020 20:20, Петя Славова
26
8 000 самолета са нужни за доставка на ваксина за коронавируса
Снимка: Bloomberg.com

Доставката на ваксината срещу коронавирус по целия свят ще бъде най-голямото транспортно предизвикателство досега според авиоиндустрията, съобщава BBC.

Ще е необходим еквивалентът на 8 хил. самолета Boeing 747s, заяви Международната асоциация по въздушен транспорт (IATA).

Още по темата

Все още няма ваксина срещуVCOVID-19, но IATA вече работи с авиокомпании, летища, световни здравни органи и фармацевтични компании по глобален план за въздушен транспорт на ваксината. Програмата за разпределение предполага, че е необходима само една доза на човек.

"Безопасното доставяне на ваксините срещу COVID-19 ще бъде мисията на века за световната индустрия за въздушни товари. Но това няма да се случи без внимателно предварително планиране. И времето за това е сега", каза главният изпълнителен директор на IATA Александър дьо Жуниак.

Не всички самолети са подходящи за доставка на ваксини, тъй като ще има нужда от поддържане на температура между 2 и 8 ° С за транспортиране на лекарства. Някои ваксини може да изискват температури под нула градуса, което би изключило повечето самолети.

Полетите до определени части на света, включително някои райони от Югоизточна Азия, ще бъдат от решаващо значение, тъй като те нямат възможности за производство на ваксини.

Разпространението на ваксина в Африка би било невъзможно в момента предвид липсата на достатъчно капацитет за карго полети, големината на региона и трудностите при преминаване на границите.

Около 140 ваксини са в ранна разработка и около две дузини сега се тестват върху хора в клинични изпитвания.

От IATA призоват правителствата да започнат внимателно планиране сега, за да гарантират, че са напълно подготвени, след като ваксините бъдат одобрени и достъпни за разпространение, предава Bloombergtv.bg

Заедно с транспортирането и сигурността е друг важен въпрос.

"Ваксините ще бъдат изключително ценни стоки. Трябва да има механизми, които да гарантират, че пратките остават защитени от подправяне и кражба", добавят от IATA.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А питаха ли дали някой изобщо иска ваксина?
19
0
 
12
 
! Отговори
Гон преди 3 години
Скоро летях до Лондон, самолета беше пълен. Пред мен една госпожа направи много точен въпрос.на една от сервитьорките.. Защо не се спазва дистанция?? Едно мънкани миии амиии ммм аммм... А иначе на летището спазваме дистанция.. И кел файда като ни на блъскат първо в автобуса после в самолета? Всичко е една пародия
18
2
 
6
 
! Отговори
ddd преди 3 години
искам две ваксини...чакам гиии...не мога да издържам вече...искам всяка година да си слагам
17
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Засега само Русия разполага с ваксина!!
16
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
8000 самолета! Грета пак ще излезе на протест пред общината.
15
0
 
5
 
! Отговори
Вътко преди 3 години
Междо другото да, става дума за полети, което е нищо, на летище Бургас 2018 има над 23000 самолето движения, а говорим за малко сезонно летище. 8000 полета никой няма да ги разбере в световен мащаб. На практика говорим за 80 самолета да извършат 100 полета. За 6 месеца без да се напъват. Да не говорим, че междуконтинентално, 1 Кораб стига да достави всички дози. Вътрешно после със самолети за 1 седмица са готови.
14
1
 
0
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Това може да ви подскаже че всичко е макети г
13
4
 
5
 
! Отговори
фигаро преди 3 години
бройката е нищо , по време на блокадата на западен Берлин от страна на СССР през 1948-1949 са извършени 278 228 полета от Франция , Обединеното Кралство и САЩ .
12
1
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
Споко, Ес ще ги плати всичките.
11
3
 
16
 
! Отговори
Скептик преди 3 години
Голяма кльопачка е този Ковид. Сега ще финансират Боинг да произведе 8000 от падащите самолети да ни носят ненужна ваксина.
10
2
 
12
 
! Отговори
Гаврош преди 3 години
Ако няма с какво да ни доставят ваксината ще ползваме физиологичен разтвор и ефектът ще е същия, ама поне ще е безопасно без странични действия.
9
1
 
7
 
! Отговори
Селян. със самолета преди 3 години
Значи пътници, натъпкани по шестима на ред може, а ваксина не може?***.
8
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някой ще изкарва пари за сметка на живота ми .....опитна мишка .....а мерси .... !!!!
7
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Голям праз, има летища които обработват повече полети за един ден, пък тези проблем го пишат. Ама нали трябва да се оправдае цената.Също като ковид тестовете, по света струват 10$ в България 100 кинта
6
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не може ли направо да ни пръскат отгоре, като кемтрейлс?
5
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
някой знае ли кво значи АН 225 мисля че е ,естественно руски ,Антонов няма по голям )-----Мислиш, ама не е руски, а е украински.
4
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хе,що пък Боинг бря ..защото е американска ваксина,не благодаря !!!като говорим за транспортни самолети ,някой знае ли кво значи АН 225 мисля че е ,естественно руски ,Антонов няма по голям )
3
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То ваксина няма тия самолети търсят.Тая на Астразенека я спряха другата на Модерна също а руската вече създава антитела и е напълно безопасна.Ама то ваксина става с учени не с мигранти.
2
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Крета да ги доставя с корабчето си за да не се отделят вредни за природата емисии.
1
0
 
18
 
! Отговори
Каруцар преди 3 години
Разнасяйте ги с каручката. Хем по-евтино, хем екологично чисто.