Отново тежки сражения между Азербайджан и Армения

Страните се обвиняват за нарушаване на хуманитарното примирие
Обновена: 20 окт 2020 10:33 | 20 окт 2020 09:51, Елка Василева
102
Отново тежки сражения между Азербайджан и Армения
Снимка: архив, БГНЕС

Не спират тежките сражения между Азербайджан и Армения за спорния регион Нагорни Карабах въпреки повторно обявеното прекратяване на огъня, влязло в сила през уикенда, предадоха ДПА и Асошиейтед прес.

Двете страни взаимно се обвиняват за нарушаване на хуманитарното примирие, договорено при посредничеството на Русия.

В последните сражения са били използвани тежка артилерия, ракети и дронове.

От новото избухване на конфликта за Нагорни Карабах миналия месец се съобщава за стотици убити, което прави новия военен взрив най-смъртоносния от войната, която двете бивши съветски републики водиха в края на 1980-те и началото на 1990-те години на миналия век.

Според служители в населения с арменци Нагорни Карабах, който се намира на азербайджанска територия, от 27 септември досега са убити 729 техни войници и още 36 цивилни граждани. Азербайджан не е давал информация за военните си загуби, но твърди, че досега са загинали 60 цивилни, а 270 са ранени, предаде БТА.

Още по темата

До повторното примирие се стигна след разговори между руския външен министър Сергей Лавров и неговите колеги от Армения и Азербайджан, в които той ги призова да спазват споразумението от Москва, което, както е известно, бе веднага нарушено. Лавров отново призова за незабавно спиране на огъня и призна, че съществуващите споразумения не са успели "да променят драстично положението на терен".

За да може да има прекратяване на огъня, трябва да бъде създаден механизъм за наблюдение как враждуващите страни го спазват, посочи той и добави, че Русия работи по този въпрос с Ереван и Баку.

"Надявам се такъв механизъм да бъде договорен в скоро време", отбеляза Лавров.

Арменският премиер Никол Пашинян заяви пред руската агенция ТАСС, че е "готов да положи всички необходими усилия" за разрешаването на конфликта по мирен начин", включително да отиде в Москва и да разговаря с президента на Азербайджан Илхам Алиев. Според Пашинян Азербайджан не бил съгласен конфликтът да бъде решен по мирен път.

Алиев, запитан от ТАСС, дали е готов да направи същото, каза: "Ние винаги сме готови да се срещнем в Москва или на всяко друго място, за да сложим край на конфронтацията и да търсим пътища за разрешаване" на конфликта. Той добави, че Баку е готов да спре сраженията "още утре,.... ако Армения действа конструктивно в преговорния процес".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименДрън дрън .Никакви славяни няма до 16 век.Има склави което значи роби и те на са расово и етнически еднородни."Славяните" са измислица на великоруския империализъм при Екатерина Втора
54
3
 
5
 
! Отговори
Арменски генерал преди 3 години
До мизерския редник. Пак ще видим накрая чий ще е Карабах ;)))
53
5
 
5
 
! Отговори
азерски редник преди 3 години
До Арменски генералДа бе ,ако вярваме на арменските публикации ,те вече са унищожили цялата китайска армия........два пъти.!Тогава защо бягат като мишки по целия фронт?Докато "ваще" хора извадят митологичното "безаналогово" оръжие,войната свърши
52
4
 
6
 
! Отговори
От Карабах преди 3 години
Няма какво да ровим в историята! Важното е карабинерите да ядат качествено бой. По света е пълно с свръхбогати арменци. И те пращат помощи. И кинти и оръжие и прочее. Карабах е колкото Кюстендилска област а тия циркаджии азерчетата не могат да го превземат вече 2 седмици. Смяяяях. При все че им помага Султана диабетик. Който ако пипне ковидче и го пишете труп!!! Дърт и на инсулин. Неочаквано добра комбинация.
51
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Славяните са си в Европа още от Бронзовата епоха,а гърците идват около 7 век преди Христа от Азия в Европа и се заселват на Пелопонес и до 19 век са живяли само в Азия и на Пелопонес,КипърПерун(още Piorun, Parun, Перин) едно от най-могъщите божества в славянската митология,сътворител на гръмотевицата и светкавицата,носител на бури и дъжд, закрилник на бойците и предводител на отрядите по време на битка.Перун е върховен бог.Праславянския език има производна *perunъ, гръм,светкавица
50
2
 
3
 
! Отговори
Истината преди 3 години
До АнонименЛичи си че не знаеш история. Ако не приемаш историческите факти няма как да проследиш историята за ПраБългарите в Средна Азия.
49
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ИстинатаНикъде не пише ,че българите някога са имали бог Тангра,НИКЪДЕ,това е измишльотина на руснаците! Няма такова нещо и никога не е имало,но славянски богове сме имали и то много,дори Пирин планина е на името на славянския бог Перун,а тя винаги се е наричала така от векове. Виж и кой е бог Перун,защото това е славянски бог,който гърците са си присвоили като уж техен бог - Зевс!
48
6
 
3
 
! Отговори
Арменски генерал преди 3 години
Кьорав Байрактар няма остане. Ще видите. Хаха. Имат си лек наще хора за него. По 5 млн в канала. А що азерчета шъ гушнат букета.
47
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Война на дронове"
46
4
 
6
 
! Отговори
Истината преди 3 години
До АнонименДаже Българите и Турците в Средна Азия са вярвали в единния бог Тенгри/Тангра. Но после когато се пренаселваме от Средна азия (някои в Балканите, други в БЛизкия изток) приемаме християнството и исляма. Всичко това е писано в Енциклопедия Британика. И за българите пише че са ТюркоНомадик. Щом сте славяни защо тогава предишните ви ханове носят имена с турски произход а не славянски които ги приемате през 700 и някоя година не помня коя година точно но един ваш цар приема славянството
45
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До МиТ МОСАДНеотдавна Ердоган каза,че и Йерусалим е турски град,тоя започна като македонците,всичко да е негово - Луно,Луноооо,земя турска!
44
3
 
3
 
! Отговори
Истината преди 3 години
Дори след разпадането на Селджушката империя в Анадола изникват 12 турски бейлици. Един от тези бейлици се казва Караманогулларъ. Този тюрски бейлик приема гръцката писменост но пък говорят на турски език. Това се случи и с българите като приеха християнството и славянството смениха си писмеността. Но до преди това сте ползвали Орхунската писменост в Средна Азия както и всички други тюрски народи.
43
4
 
3
 
! Отговори
Истината преди 3 години
До АнонименЗащо не ходиш в Израел и ще видиш евреи които говорят на турски език в улицата. И са доста повече на брой. Именно в Европа Хитлер унищожава доста Тюрко-Евреи и тези евреи се пренаселват в Палестина. А българите които говорят на тюрски език си създават отделна държава там до Черно Море след разпадането на ГьокТюрската империя. След разпадането на пътвата Българска империя после приемате християнството и славянството и си сменяте имената.
42
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Според руското схващане за световен ред в Швейцария трябваше да има немски, френски и италиански войски защото там говорят на тези езици и Германия, Франция и Италия трябваше да си окупират по една четвърт от Швейцария. По това правило Русия заграби Крим и Донбас, по същото правило Армения заграби Нагорни Карабах. Така ако продължава Русия ще я докара до там, че от нея ще остане само Москва до московское кальцо.
41
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А Турция иска да превземе Армения,за да осъществи плановете си да сложи ръка на Азърбайджан,Армения,Тюркменистан и др. и да стане едно огромно чудовище,заплашващо азиатските народи и Европа,ако не вярвате погледнете картата и как са разположени държавите!
40
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ИстинатаОтвори старите исторически извори и ще видиш,че хазарите са съществували не повече от 100 - 150 години ,след което изчезват,в същите тези изсторически извири пише,че хазарите са говорили с българите на един и същ език, т.е. славянски,тюрската теория е измислена от един руснак през 19 век,това е абсолютна глупост!А Турция иска да превзема Армения,за да осъществи плановете си да сложи ръка на Азърбайджан,Армения,Тюркменистан и да стане едно огромно чудовище,зашлашващо азиатските наро
39
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В СССР са управлявали предимно чужди марионетки,затова е на този хал Русия и не м9оже да се изправи на крака и мизерстват,като почнеш от последната руско-немска династия на царете и минеш през Октомврийската революция,която е била създадена също от немци,евреи и немски банки и една американска банка и през СССР също са влияели на управлението западни шпиони - Троцки,Хрусчов,Берия,Косигин и много други и в местното управление,те образуват тайно и групата за разпад на СССР в течение на десетилетия
38
2
 
6
 
! Отговори
МиТ МОСАД преди 3 години
През 1980г. Турските секретни служби МИТ и Еврейските секртетни служби МОСАД унищожиха арменската терористична групировкав АСАЛА. АСАЛА правеше терористични актове по цял свят срещу турски дипломати накрая започнаха и срещу евреите и тогава чашата кипна.
37
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фашист,ян риве а русофилите още повече
36
4
 
4
 
! Отговори
Истината преди 3 години
Евреите от тюрски произход които се настаниха в Европа след разпадането на Тюрко-Еврейската Хазарска империя подкрепят Азербайджан от Израел. Хазарско море има историческо значение за Хазаро Тюрко-Евреите.