Протестиращи в Армения искат оставката на премиера Пашинян

Над 20 000 души се събраха в центъра на Ереван
Обновена: 6 дек 2020 08:11 | 6 дек 2020 08:11, Ния Христова
41
Протестиращи в Армения искат оставката на премиера Пашинян
Снимка: БГНЕС
Десетки хиляди привърженици на опозицията вчера излязоха на демонстрация в арменската столица Ереван. Те настояват за оставката на премиера Никол Пашинян, който в момента е критикуван заради сключеното от него споразумение за прекратяване на военните действия в Нагорни Карабах, съобщиха "Асошиейтед прес" и "Франс прес".
 
Над 20 000 души се събраха в центъра на Ереван в ранния следобед вчера. Те искаха да изразят недоволството си от сключеното от Пашинян споразумение, с което на практика Армения призна победата на Азербайджан в конфликта в Нагорни Карабах, койт опродължи шест седмици.
 
Демонстрантите носеха плакати с надписи "Никол е предател" и скандираха: "Никол, махай се".
 
От началото на демонстрациите срещу премиера Пашинян това е една от най-сериозните протестни прояви, отбелязва "Франс прес".
Още по темата
 
По силата на споразумението между Баку и Ереван, подписано под егидата на Русия на 9 ноември, Армения се съгласи да предаде на Азербайджан значителни територии, намирали се допреди това под неин контрол. Много арменци възприемат споразумението като национална катастрофа и настояват Никол Пашинян да подаде оставка.
 
Участниците в демонстрацията в центъра на Ереван носеха арменски знамена и портрети на арменски войници, загинали на фронта.
 
"Никол е политически труп. Нямам намерение да последвам един труп по пътя му към гроба. Заради него страната ни и народът ни бяха ранени по такъв начин, че ще са ни нужни няколко поколения, за да може раните да зараснат", казва пред "Франс прес" 49-годишната демонстрантка Мания Хачатрян.
 
Според споразумението от 9 ноември Армения се задължи да предаде на Азербайджан районите на Лачин, Калбаджар и Агдам, които от 1994 г. досега бяха извън контрола на Баку.
 
Протестната акция приключи пред правителствената вила на премиера Пашинян, където опозиционните политически сили обявиха, че ако до 8 декември той не подаде оставка, те започнат демонстрации в цялата страна, предаде ТАСС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
8
 
! Отговори
OTOMAN LEGACY.. преди 3 години
...KARABAGH E AZERSKA TERITORIYA...RUSIYA ZATOVA NE SE NAMESI....ARMENIYA IZOSTAVI SVOITE I PRIE USLOVIYATA NA ALIEV! ...KAPITULACIYA TOTALNA!
12
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"предавайки за пореден път интереса на християнското"--------------------------Все едно да твърдиш, че авторът на пъзела е предал интереса на отделната плочка.Плочките /Азербайджан, Лачин, Калбаджар, Агдам, Армения, Грузия/ от пъзела са уважаеми части от цялото, от Руския Мир.
11
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 11Армения има сключен договор за военна взаимопомощ с Русия, не със Запада. Русия изостави военния си съюзник.
10
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По подобен начин, преди 2 години, клошарят Никол-инка беше издигнат от улицата до висините на премиерския пост и като върл западно-послушко, унищожи руските гаранциите за безопасност на Армения. Като го нападнаха, той първо тръгна да моли помощ от колективния запад, който му обърна гръб. В края на краищата пак Русия помогна азерите и туркоманите, дакарани от Идлиб, да не превземат Ереван. Сърцата на обикновените арменци са с Русия. Върви си, Никол-инке!
9
5
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
КОМУНИСТИЧЕСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ КОЯТО ЗАПОЧНА ВОЕННИТЕ ДЕЙСТВИЯ ГИ ИЗОСТАВИ!
8
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 7"Путин умишлено остави арменците да си изсърбат попарата .."Хубаво е, че русофилите си признавате, че Русия изостави военния си съюзник.Това още веднъж доказва, че с Русия не може да има партньорство, а само слугинаж и мизерия, ако не се подчиняваш, ако си в "съюз" с нея.
7
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Путин умишлено остави арменците да си изсърбат попарата, за дето искаха прозападно правителство начело с въпросния Пашинян, като видяха сега до къде ги докраха прозападните им изблици - от Запада подкрепа НУЛА!Разбира се само с едно щракване на пръста Путин може да спре всякакви азерски войски, с които Русия също е в отлични отношения, но остави арменците да си научат урока... Иначе Нагорни Карабах е просто един камънак, без никакво стратегическо или икономическо значение
6
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пашинян се опитваше да води полу-независима политика от кремъл, дори беше си позволил да уволни един близък до путин чиновник ... путин бидейки малко, отмъстително диктаторче тип късен кадафи ... реши да използва конфликта, да свали Пашинян, предавайки за пореден път интереса на християнското население на мюсюлманите в името на собствения си интерес.
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мистичният пияндурник да се връща обратно в леглото. Не е изтрезнял.
4
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ах, Агдам, Агдам! Колко купони по съветско време е украсило това прекрасно вино.
3
10
 
1
 
! Отговори
Ястребител преди 3 години
Ако не беше се намесила Русия, досега арменската армия на изток да беше излязла на Хазарско море, и да опре на българската граница на запад.
2
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кво казват, протестират, че Азерите си върнаха заграбеното от Армения през 94та ли?
1
14
 
9
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
Е, видяхме каква е истината. Ердоганя свали самолета на малкото, нещастно джудженце и му изби пилотите, сега Азербайджан под негова подкрепа победи Армения, подкрепяна пък от нефелното малко същество в Кремъл. Видя се кой е по-силния"Турските военни в Азербайджан - "миротворци" според Ердоган, "провокация" според Путин"