Арменци палят къщите си в Нагорни Карабах

Връщат селата им на Азербайджан по силата на споразумението
166
Арменци палят къщите си в Нагорни Карабах
Снимка: БГНЕС

Арменските сили се очаква да започнат днес изтеглянето си от района на град Калбаджар край Нагорни Карабах, част от който преминава под контрола на Азербайджан по силата на мирното споразумение, сключено след шест седмици боеве, съобщи Франс прес.

Още по темата

Жители на селата в този регион предпочетоха да запалят къщите си, за да не попаднат в ръцете на неприятеля. Баку и Ереван си оспорват контрола върху този планински анклав от десетилетия.

Вчера десетки къщи бяха опожарени от собствениците си в село Шаректар, което е под контрола на арменските сили от първата война в началото на 90-те, отнела живота на 30 000 души.

Преди разселванията, свързани с войната от 90-те, окръг Калбаджар бе населен почти само с азербайджанци. Но арменското правителство финансира след това заселването на арменски семейства в тази зона.

Журналисти на АФП на терен видяха през последните два дни как много жители товарят покъщнината си на камиони и заминават за Армения.

Мирното споразумение предвижда присъствието на руски мироопазващи сили, които пристигнаха в петък в Степанакерт, главния административен център на Нагорни Карабах.

Въпреки че Степанакерт остава под арменски контрол, жителите му са го напуснали заради ожесточените сражения. Местните власти ги призоваха да се завърнат по домовете си, но почти всички магазини в града все още са затворени. Вчера там пристигнаха десетина автобуса от Армения с местни жители. Интернетът не функционира, а мобилните телефони вече хващат азербайджански оператори./БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
6
 
4
 
! Отговори
Турчина преди 3 години
Сега е време да си възвърнем Тракия
129
3
 
2
 
! Отговори
vv преди 3 години
Руснаците НЯМА да си тръгнат след 5 години. Където стъпва руски ботуш там остава с десетилетия....2600 човека с безбройна техника, че то там вече няма толкова местно население
128
2
 
4
 
! Отговори
SS преди 3 години
Съществува още от времето на Гражданската война в Испания съветска инструкция за изгорената земя,и диверсия и саботаж.Тя май още е актуална като чета какво става в Нагорни Карабах.
127
11
 
6
 
! Отговори
SS преди 3 години
Арменците палят къщите си в Н.Карабах.Нормално.Използват тактиката на изгорената земя.Ако бях там и аз щях да направя същото.Ще разбия водопровода,ел инсталацията,ще изрежа плодните дръвчета,ще отровя водоизточниците,и ще направя няколко бомби като мини сюрпризи.Работилници и машини,в ел моторите се сипва ситен пясък,разбива се нониуса на металор.машини.И накрая ще разкопая и минирам пътищата и обработваемата земя.Нищо не трябва да се оставя на врага.
126
4
 
11
 
! Отговори
Ястреботе; преди 3 години
До Ставрос БугасСтаврос, след Карабаа идва ред на островите в Егейско Море на изток от 25 меридиан, както и на Западна Тракия. И вие като арменците трябва да проумеете, че не можеш да задържиш завинаги заграбеното. Един ден стопанинът им ще си ги поиска обратно имота.Затова засега си къркай Узо'то и се наслаждавай на деня (или на нощта).
125
7
 
8
 
! Отговори
Ястребител преди 3 години
До 137Сигурно ще се съгласиш, че един народ, който 80 години само е издигал паметници на някакъв си ататюрк и къркал ракия под сянката му да може да достигне технологично другите напреднали държави само в рамките на 15 години. Да, в Турция имаме много недостатъци, но през последните 15 години постигнахме много. А що се касае за хеликоптерите Атак, ще ти препоръчам да се поинтересуваш с работата на турската компания ТЕИ, която е сравнително нова компания и работи изключително върху двигатели.
124
11
 
3
 
! Отговори
Ставрос Бугас преди 3 години
АРМЕНИЯ ВЛАДЕЕШЕ ПОЧТИ 18 000 КВ.КМ = 17 658 км2 !Сега ще върнат по-малко от една трета = само 5800 кв.км !!БРАВО НА ПУТИН...БРАВО НА БРАТЯТА АРМЕНЦИ---ЗАПАЗИХА НАД 2/3 ОТ СВОЕТО ВЛАДЕНИЕ , И ЗАПАЗИХА СТОЛИЦАТА СТЕФАНОКЕРТ = КАТО ГРЪЦКИЯ ГРАД МАНЗИКЕРТ ! ПРЕЗ 1071 ГОДИНА...КЪДЕТО СТАНА ФАТАЛНАТА БИТКА СЪС ДОШЛЯЦИТЕ ОТ ТАТАРИЯ = СЕЛДЖУКИТЕ . И КЪДЕТО ИМАШЕ ПРЕДАТЕЛСТВО НА 2 -*** ГЕНЕРАЛИ ОТ РОМЕЙСКАТА АРМИЯ..ЕДИНИЯ ВАРЯГ, ДРУГИЯ КУМАНИН .
123
4
 
6
 
! Отговори
али преди 3 години
Най-после по статията да се разбере,че тези земи са на Азарбейджан и са били населявани от азрбейджанци и са били мнозинство с изключение на един град, който си остава под контрола на Русия
122
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами те и Пакистан хеликоптери щяха да получат..Ама и те без двигатели..Щото американски..Започват някои проекти да мязат на руските безаналогови..А за г-жа Гарменица не знам но можеш да прочетеш нещо за разследването започнало в САЩ как и защо продукцията на Garmin се е отказала на борда на байрактарчетата свалени в Армения.Азержайджан по точно..А че Турция произвежда и изнася стока а България не,е един тъжен за българите факт..И въпреки това не бих нарекъл държавата си ***
121
5
 
8
 
! Отговори
Ястребител преди 3 години
До 133И не ставай смешен като търсиш начин да намираш кусур на турските военни продукти, когато в балканския кенефисттан буллгаристан вече дори не можете да произведете пирони! В момента в твоята "изостанала" Турция се работи върху над 760 различни проекти. И някои от тях са с бюджет, по-голям от БВТ'то на булгейристан. Алтай танка може и да не се произведе, защото в последно време Байрактар доказа, че те не струват нищо. Англичаните също се отказаха да разработват нов танк.
120
2
 
5
 
! Отговори
Ястребител преди 3 години
До 127 Направлението на бойните глави - турска система, разработена от Аселсан-Саге. Нямат нищо общо с Джюрмани или Уганда. Миналата седмица Индонезия поръча голямо количество от тези китове за тяхната армия. Нещо си измрънкал "не се знае колко има в складовете", явно не четеш, само тропаш по клавиатурата. Турция преминава на Байрактар ТБ3, които ползват турски двигатели. До края на годината ще бъдат доставени 47 двигателя. Наличните от Бомбардиер ще се ползват за Байрактар ТБ2.
119
3
 
8
 
! Отговори
Ястребител преди 3 години
До 127Навигация - явно си нямаш напрестава какво е ГПС. Няма нищо общо нито с бай Гармин, нито с г-жа Гарминица. Байрактар ТБ2 ползва чипове за приемник, които се произвеждат от турската фирма Елекцтра ИС. Байрактар ТБ2 може да лети и с ГПС, и с автономна навигационна система, независима от ГПС'а. Байрактар ТБ3 също ще ползват ГПС и автономна навигационна състема плюс изкуствен интелект.
118
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не се знае колко двигатели има на склад..Та ще видим..Да не стане като с танка "Алтай"..Че и този остана без двигатели..след като Германия и Япония отказаха да доставят.. Доколкото е известно няколко прототипа са изработени досега..А иначе "турският" танк е корейски проект.."black panther 2"..Та така..
117
2
 
5
 
! Отговори
Ястребител преди 3 години
До 127 Оптиката - производство на канадския филиал на американската УестКам, ембарго от Канада. Складове в запас, вероятно ще се използват до изчерпване за Байрактар ТБ2. Байрактар ТБ3 ще ползва оптична система на Аселсан, която е в серийно производствоо. Техническите показатели са идентични с УестКам, с две изключения - лазерният поинтер позволява да се маркират цели на разстояние до 30 км, докато в УесКам това беше 10 км.Тежестта на турската оптика е по-вече с 15 кг.
116
2
 
4
 
! Отговори
Ястребител преди 3 години
До 127Толкова си зле със знанията си, ама това не ти пречи да се изказваш компетентно по въпроса. Не знам коя от грешките ти да поправя. Двигателите бяха на Бомбардиер, наложи ембарго, но има складове пълни с тях. Вероятно ще се използват докато се изчерпят за Байрактар ТБ2. Байрактар ТБ3, който премина на серийно производство ползва турски двигатели на ТЕИ - ПТ 170
115
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тука няколко арменци се правят на бьлгари и подкокорясват ту кьм туци ту кьм руснаците.Арее у лево и по спокойно циркаджиите малко по тихо.
114
10
 
4
 
! Отговори
ЕТО , ЗАТОВА... преди 3 години
МРАЗИМ РУСИЯ....ЩОТО СА ***...!ЕТО , ТАКА , ЩЯХА ДА ПРОДАДАТ И БЪЛГАРИЯ...КАКТО ПРОДАДОХА АРМЕНИЯ!ПРОДАДОХА Я ---ЗА ДА ОМИЛОСТИВЯТ , ИРАН , СИРИЯ И МЮСУЛМАНСКИЯ СВЯТ!ЗАЩОТО ИНАЧЕ ....НЯМА ДА МОГАТ ДА СПАСЯТ ЦЯЛАТА СИ ЮЖНА ГРАНИЦА ОТ МЮСУЛМАНИТЕ ОТ БИВШИТЕ ИМ РЕПУБЛИКИ!
113
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Незнам ама един ден дружбата на Путин с Ердоган ще му излезе през носа, а историята ще го запомни като предател въпреки че върна Крим на Русия. Понякога се чудя дали това сближаване на Русия и Турция не означава че постепенно тюркските народи и исляма почват да доминират в Русия и един ден наистина вместо Руска ще имаме Тюркска федерация ...
112
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами да ти кажа за байрактарчетата... Двигател" " Rotax "австрийски..Ембарго от няколко месеца..И с "добрите" отношения на Ердоган с Курц надали скоро ще се вдигне ембаргото..Оптика от Канада..ембарго от месец .GPS система Garmin... ембарго след натиск на арменското лоби в САЩ.. Направление на бойните глави от Германия..под въпрос..Та да не станат само чертежи байрактарчетата..Толкова за турските оръжия
111
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По-добре да се бяха били до смърт.