Нивото на океаните се покачва по-бързо от прогнозите

Това показва ново проучване, публикувано в Ocean Science
2 фев 2021 12:32, Анисия Иванова
60
Нивото на океаните се покачва по-бързо от прогнозите
Снимка: БГНЕС

Изменението на климата кара океаните да се покачват по-бързо от най-песимистичните прогнози на учените, което води до по-ранни рискове от наводнения за крайбрежните икономики, които вече изпитват трудности да се адаптират, показва проучване, публикувано в Ocean Science.

Ревизираните оценки, публикувани във вторник, са особено важни за двете пети от населението на Земята, които живеят близо до бреговете. Застрахованото имущество на стойност трилиони долари може да бъде изправено пред още по-голяма опасност от наводнения, супер бури и приливни вълни. Изследванията показват, че страните ще трябва да овладеят своите емисии на парникови газове дори по-рано от очакваното, за да поддържат нивата на моретата и океаните под контрол, предава Bloomberg.

„Това означава, че бюджетът ни от въглерод е още по-изчерпан“, каза Аслак Гринстед, геофизик от университета в Копенхаген, който е съавтор на изследването. Икономиките трябва да намалят допълнително 200 милиарда метрични тона въглерод - еквивалентно на около пет години глобални емисии - за да останат в рамките на праговете, определени от предишни прогнози, каза той.

Изследователите се позовават на моделите на междуправителствения комитет на ООН за изменението на климата, много от които отчитат само последните 150 години, като включат данни от няколко века. Новите наблюдения показват, че около половин метър покачване на морското равнище до края на века вече може да се очаква само с 0,5 градуса по Целзий покачване на температурите. Океаните могат да се издигнат с повече от 1 метър при 2 градуса по Целзий.

„Моделите, на които основаваме прогнозите си за повишаване на морското равнище, в момента не са достатъчно чувствителни“, каза Гринстед, цитиран от Bloomberg TV Bulgaria.

Изводите следват предупреждението от миналия месец, че повишаването на температурите е разтопило 28 трилиона метрични тона лед - еквивалентно на пласт лед дебел 100 метра, покриващ изцяло Великобритания - което прави най-лошите сценарии за климата по-вероятни. Новата методология за проследяване на промяната на морското равнище може да помогне на застрахователните компании, строителите на недвижими имоти и звена, занимаващи се с градоустройството да изградят системи за защита.

„Сценариите, които виждаме пред нас сега по отношение на повишаването на морското равнище, са твърде консервативни“, каза Гринстед.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
5
 
! Отговори
Митю Очите преди 3 години
Мчи как тъй ша са пукачва вааа, ми ши зйемат да ми съ нъвуднят хутйелиту и ко праим?!?
12
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До морскиАз да, виждал съм река да тече наобратно.
11
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Жалко за Холандия. Тя ще изчезне първа. Предстоят страшни природни бедствия...
10
0
 
10
 
! Отговори
Киро Хикса преди 3 години
Нищо, Грета Туненбергер ще избяга пак от училище за месец-два и ще реши проблема с морската вода!
9
4
 
3
 
! Отговори
морски преди 3 години
Морската вода с по-високо ниво, ще тръгне през ... устията на реките, разбира се.Вие видели ли сте, вода да тече нагоре ?!
8
1
 
9
 
! Отговори
Бау преди 3 години
На приятелят ми - суданец, колибата на плажа, където трябваше да се омъжа за него, сега е заплашена от потоп! Ох, какъв каръчко съм, да му се не види!
7
0
 
0
 
! Отговори
Кукумберг ще писка ! преди 3 години
Кой ще я трае ?!
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И с колко се е повишило?
5
1
 
9
 
! Отговори
Додо преди 3 години
Я подай шублвра, такааам, да! Сори, но не се е покачил нито милиметър, колкото недемократично, националсоциалистическо и антисемитски да звучи това!
4
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нивото на океаните се покачва по-бързо от прогнозитеБайдън, Гейтс и Шорош харесват тази "новина"
3
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има една малка подробност, а тя е че най-развитите даржави замърсяват най-много и най-много ревът, че ставало все по-лошо.
2
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да, вярно е, даже плажа в Созопол го отнесе. Купувайте имоти на трета линия на морето, до две години ще сте на плажа!
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Анджак дюшеш ще ни дойде! Ще удави вируЗа и нЕма да мием' улиците 'сека година...