Опитите за отварянето на Суецкия канал продължават

Гигантски контейнеровоз заседна във вторник
27 мар 2021 08:32, Петя Славова
60
Опитите за отварянето на Суецкия канал продължават
Снимка: БГНЕС

Продължават опитите за освобождаването на корабоплаването в Суецкия канал, който във вторник беше блокиран от гигантски контейнеровоз.

Най-малко 230 кораба изчакват, за да навлязат в канала, съобщава BBC и допълва, че броят им расте застрашително.

Още по темата

Около 12 процента от световната търговия преминава през 193-километровия Суецки канал, който свързва Средиземноморието с Червено море и осигурява най-краткият морски път между Азия и Европа, съобщава БГНЕС.

Преминаването през алтернативния маршрут през нос Добра надежда, в югозападния край на Африка, може да отнеме до две седмици по-дълго.

"Европа трябва да се подготви за поскъпване и недостиг на редица стоки заради блокадата на Суецкия канал", прогнозира в интервю за "Хоризонт" анализаторът от лондонския Център за икономически и бизнес проучвания Кай Нойфелд.

По думите му търговията по оста Азия-Европа няма да бъде нарушена сериозно, ако ключовият морски път бъде отворен скоро, но това става все по-малко вероятно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
не може ли да го взривят?
7
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоз параход като го гледам как се е завартял и се е залостил отпреде само трябва да го връжат за два други големи парахода и ония да дръпат напреде и ще го искарат от тиня та дето е заорал. С тия малки черупки дето го натискат нищо няма да свършат
6
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В странна епоха навлязохме - затваряне, затваряне, затваряне.
5
3
 
18
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 3 години
Загубите за световната търговия са по около 30 милиарда на ден, е написано в немските медии. Сериозна работа. Може и да е саботаж, но засега не е приписан на Путин, или на китайците.
4
5
 
32
 
! Отговори
Истината преди 3 години
А над 1 век защо не се прави нищо за разширяване, алтернативно трасе, втори канал ? Защото правителствата даваха пари за бомби, космос, вируси, но не и за нещо важно като втори канал
3
12
 
11
 
! Отговори
Рада Дълбоката преди 3 години
Путин????
2
7
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нарочно са го залостили тоя параход там, цените на петрола взеха да падат заради пандемията и сега се чудят как да ги върнат нагоре.
1
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те и опитите, в съседна нам държава, мъж да забременее продължават, но засега безуспешно. Дано и това с кораба не се проточи толкова дълго време.