ООН: Северна Корея смята да въоръжи ракетите си с ядрени глави

Въпреки санкциите тя е успяла да развие своите оръжия
2 апр 2021 21:15,
45
ООН: Северна Корея смята да въоръжи ракетите си с ядрени глави
Снимка: БГНЕС

Доклад на експертна група на ООН установява, че Северна Корея продължава да финансира програмата си за оръжия чрез незаконни средства като контрабанда и кибератаки и заключава, че запазващата тайни държава по всяка вероятност смята да въоръжи балистичните си ракети с ядрени бойни глави.

"Много е вероятно ядрено устройство да бъде монтирано на междуконтиненталните балистични ракети, а също така е вероятно ядрено устройство да бъде монтирано на балистични ракети със среден обсег и балистични ракети с малък обсег на действие", се казва в доклада, цитиран от "Ю Пи Ай".

Докладът е създаден от експертна група към санкционния комитет на Съвета за сигурност на ООН за Северна Корея, пише БГНЕС.

Въпреки санкциите, икономическия спад, причинен от пандемията от COVID-19 и поредица от природни бедствия, Северна Корея е успяла да развие своите оръжия и отбранителни системи през 2020 г. Тя "не само е продължила да разработва и модернизира програмата си за балистични ракети, но също така е увеличила способността си за ядрен удар, както и способността си да противодейства на чужди системи за ПРО, като същевременно се защитава със собствена нова система за противовъздушна отбрана", се казва в доклада.

Панелът на ООН оцени, че реакторът на Северна Корея с мощност 5 MW e в нейния център за ядрени изследвания и е в състояние да произвежда около 7 килограма плутоний годишно и добавя, че страната може да притежава 60 килограма радиоактивен химичен елемент.

Северна Корея подкрепя разработването на оръжия чрез незаконни дейности като внос на петрол в нарушение на международните санкции и кражба на криптовалута чрез кибератаки. Пхенян е откраднал виртуални активи на стойност повече от 316 милиона долара от 2019 г. до ноември 2020 г., се казва в доклада. Експертната група се позовава на "BeagleBoyz", хакерска група в разузнавателното звено на генералната служба на Пхенян, отговаряща за няколко кибератаки на борси за криптовалути и финансови институции. Страната също така се противопоставя на международните санкции и "продължава незаконния внос на рафиниран нефт, чрез директни доставки и трансфери от кораб до кораб, използвайки сложни схеми", се казва в доклада. Той стига до заключението, че пратките от януари до септември 2020 г. надвишават годишната граница от 500 000 барела "с няколко пъти".

Северна Корея не е провеждала никакви ракетни или ядрени изпитания с голям обсег от 2017 г., но изстреля двойка балистични ракети с малък обсег в морето близо до Япония миналата седмица, нарушавайки санкциите на ООН.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Може ли една държава два пъти по-голяма от България с големи равнини с големи възможности за океански риболов и пр. да не мое да изхрани населението си, че да се докара до там да закрива посолства поради липса на храна.можеако държавата е с комунистическо управление.И Сталин умори 10 милиона украинци от глад, въпреки, че преди комунизма са казвали на Украйна - "житницата на Русия"
17
13
 
10
 
! Отговори
Предложение преди 3 години
Ако на корейците не достигат ядрени глави , от БСП са готови немедлено да предложат главите на *** Нинова, Георги Свиленски, Крум Зарков, ***, Румен Гечев ...... От БСП уверяват Ким , че предложените глави са със заряд със страшна сила - комунистическа.
16
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом ООН казва и да нямате сестра ще ви направят. Тези га..дове през педесетте години ис...раха евреити на палестинска територия и им направиха държава. А сега искат да запалят СК и да я изгорят.Само че оня манечкия ще им го пусне под вода да не дигат пепел.
15
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хакерството в СК, където населението няма компютри не е забранено, но е забранена търговията с криптовалути вътре в страната. Така, че от гледна точка на севернокорейското ръководство няма нищо незаконно.
14
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Северна Корея е световна икономическа и военна сила с която дори и САЩ са принудени да се съобразяват, докато България е мизерстваща страна от третия свят, най-бързо изчезващата нация и всички я подритват с презрение като мpъсна изтривалка.
13
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 13Най-забавното на такива като теб е, че не осъзнавате, че тези неща ви засягат пряко. Ако нещо стане, вие също сте на пангара.:)))))
12
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Британия ще увеличава, ЯБГ от 180 на 240. Нещо на кажат от ООН?СК може да са всякакви, но до този момент не са нападали други страни.
11
3
 
2
 
! Отговори
КОВИДа преди 3 години
Скъпи Приятели! Заповядайте при мен!Ние сме Новата погребална агенция!Всичко сме Ви осигурили!Не е скъпо! Зависи колко са ви скъпи Безсмъртните Ви Близки!В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ ДА НЕ СЕ ВАКСИНИРАТЕ!!!Това е вредно! На някои им е порастнало по още едмо мааадо, на други - ццциццца на гърба!Елате при нас... Моля Ви... Вие сте Нашето Щастие!
10
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кое могат и какво правят?Ще нападат ли някого?Вместо ракети да произвеждат храна за народа си.По територия са два пъти по-големи от България.
9
8
 
4
 
! Отговори
.!. преди 3 години
Епа ко да ви кажа, народа на уна умира от глад 12 държави затварят посолствата си в северна корея понеже няма какво да се яде там русия затваря посолството си в северна корея а русия е най-най-най-най-най-най-най-най-най-най-най-големия подръжник на северна корея пък тука още има хора дето си мислят че уна е с акъла си и че в северна корея е като в рая! Еми май май не сме еволюирали кой знае колко от маймунките! Даже някои маймунки са къде къде по-умни от някои коментиращи тука! Ех еволюция ех!
8
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От чий зор?
7
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом няма да ги въоръжават с COVID-21, няма страшно.
6
3
 
4
 
! Отговори
IQ 2.28 преди 3 години
то си спомням , как ирак финансираше и той програма за оръжия за масово поразяване И оон пак се беха подсирили. а то демокрация
5
4
 
15
 
! Отговори
Севрняците преди 3 години
Спасяват се както могат!ДА оцеляваш срещу най-големите мошенници - всичко средства са оправдани!
4
3
 
18
 
! Отговори
ЧИСТА ПРОПАГАНДА преди 3 години
"Северна Корея продължава да финансира програмата си за оръжия чрез незаконни средства като контрабанда и кибератаки"Що на запад финансирането с краден петрол и подпалването на войни за да има пазар на оръжия - законни ли ги броим?
3
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ким не преговаря със неваксинирани дето нямат зелен паспорт.
2
2
 
2
 
! Отговори
Милен Илиев Минков преди 3 години
Северна- Корея, .....- Е, длъжна,....Да- се- въоръжи, срещу- Индия,....- Врагът, номер- едно,....И, близнак- изродения- свят .....
1
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Велика държава, жалко че няма храна и лекарства и руските дипломати избягаха с дрезината