В пандемията бум на починалите заради алкохол в Англия

В по-бедните райони са по-склонни към злоупотреба
9
В пандемията бум на починалите заради алкохол в Англия
Снимка: Pixabay

Смъртните случаи в Англия и Уелс от злоупотреба с алкохол са достигнали най-високите нива от 20 години насам след рязко покачване от началото на блокирането заради COVID-19, сочат данните на правителството, публикувани в четвъртък.

Данните от Службата за национална статистика (ONS) показват, че е имало 7 423 смъртни случая, пряко причинени от злоупотреба с алкохол - 20% ръст спрямо 2019 г.

Рязкото покачване беше белязано от 17% увеличение през второто тримесечие на годината, след като Обединеното кралство започна първото блокиране заради коронавируса през март 2020 г., с 22% и 28% повишения през следващите тримесечия.

Сади Бонифейс, ръководител на научните изследвания в Института за алкохолни изследвания, нарече доклада "тревожен" и каза, че увеличението "съвпада с началото на пандемията".

Числата на ONS сочат, че повечето от смъртните случаи са свързани с дългосрочна злоупотреба с алкохол и зависимост, предизвикваща алкохолно чернодробно заболяване, алкохолно отравяне и психични и поведенчески разстройства поради употребата на алкохол.

Бонифейс заяви, че увеличението "не се обяснява с хора, които преди това са пили по-ниски от рисковите нива, увеличавайки консумацията си по време на пандемията", въпреки това, което тя определи като "значителни промени в моделите на пиене по време на пандемията".

Тя каза, че причините за нарастването са "вероятно включват по-нататъшно увеличение на потреблението сред хората, които вече пият с по-висок риск" и "около достъпа до здравни грижи".

"Тези смъртни случаи не бяха неизбежни, но за съжаление една от многото косвени последици от пандемията, които трябва да бъдат разгледани внимателно при планирането на възстановяването", добави тя.

Данните също така показват, че смъртността от алкохол е значително по-висока в най-нуждаещите се райони на Англия и Уелс. В Англия мъжете, живеещи в най-бедните райони, са четири пъти по-склонни да умрат от алкохол от тези в най-богатите. Жените от бедните райони са три пъти по-склонни да умрат от алкохол, отколкото в най-богатите райони. Като цяло мъжете са почти два пъти по-склонни да умрат от алкохол./БГНЕС/


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А как е в България как е в България?-----------Ние поне знаем да пием!Не смесваме алкохола, пием "бавничко", замезваме и се наслаждаваме на питието, и на компанията.По някои барове в Европа дори отказват да обслужват британци и ирландци!Пита се, защо ли?ПС-------Живея в Ирландия от 2001г.Тъй, че разправяй ги на друг...
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А как е в България как е в България? Пропадняците винаги завинаги са се смазвали с алкохол дали ще е евтина ракия или уиски или боярщник какво значение има.И без тва само ни дишат въздуха и правят отпадъци.
7
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Че, те и преди пандемията чупеха всички европейски рекорди по употреба на алкохол!-))))А, при Bank Holidey..., малиии...., почват от петък вечер, събота, неделя... в понеделник изтрезняват с биричка.
6
2
 
12
 
! Отговори
Буда Ли преди 1 месец
Тука щяха да ги отчетат, че са умрели от корона-вируса.
5
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По добре там че иначе щяха да се домъкнат на слънчака и тука да умрат от алкохол и да ни тежат на бюджета
4
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пък в България нито един!0%!
3
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А от депресия колко още ще измрат? Накрая да не се окаже че короната не е тръшнала толкова колкото слабата организащия на държавите,заради които седим затворени като канарчета и хорицата масово фалирват.
2
0
 
14
 
! Отговори
Щерю преди 1 месец
И при нас цар Киро опъна петалите...
1
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Комбинацията от кофти алкохол + слаба култура на пиене е фатална за съжаление.