Китайски безпилотен апарат кацна успешно на Марс

Модулът носи марсоход, ще събира и анализира проби от скалите
15 май 2021 08:28, Елка Василева
96
 Китайски безпилотен апарат кацна успешно на Марс
Снимка: архив, БГНЕС

Китайски безпилотен космически апарат кацна успешно на Марс, съобщават световните агенции, като се позовават на китайски медии. Апаратът на име "Тянвън-1"е успял успешно да премине през атмосферата на Червената планета, което досега провали няколко други опита на различни мисии за кацане.

Модулът носи марсоход, чиято задача ще е да събира и анализира проби от скалите в продължение на около три месеца. Той ще изследва също йоносферата и климата.

Началото на мисията беше през юли миналата година, като апаратът достигна орбитата на Марс през февруари. Вчера китайските медии обявиха, че той вече е в етапа на кацането - момент, който е оценяван като рисков заради забавеното изпращане на сигнали до Земята.

През февруари НАСА „примарси“ успешно марсохода "Упорство", припомня БНР.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
6
 
13
 
! Отговори
У преди 2 години
Браво за това постижение! Това е голям успех на определена група хора-учени, инженери, военни, математици и др Обаче престанете с тези тъпизми за първа, втора и 100на икономика. Количествата произведени ментаци не значат нищо за хората. Целта на хората е държавата да им осигури някакъв ред и възможност за учене, за мед помощ, за работа и да има структури да ги брани....това са важните неща. Аз се сещам за поне 15-20държави, където тези неща ги има, а не са номер 1 по количеството
6
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То оставаше пилотиран да кацне!
5
15
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Учете китайски ще ви трябва, Китай са светлинни години напред пред прехваления краварник. Оня Мъск като тръгне да коонизира Марс и може да намери там китайска колония вече колонизирала Космоса.
4
12
 
14
 
! Отговори
полковник Колев преди 2 години
Преди години,Китай беше в незадоволително икономическо положение,а БГ беше прилично развита аграрна държава. И от тогава откакто Мао извършваше културна революция и разгони бюрокрацията имаше заблудени да правят демонстрации пред Китайското посолство в София. Такааа....а сега Китай е сред великите сили а ние обедняхме още повече. Причините са пред очите ви!
3
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Китай е номер едно икономика в света а вече и космическа сила. Имат и дигитален Юан.
2
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво!
1
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво на китайците..