Лукашенко: Ако тук нещо пламне, това е поредната световна война

Той обвини зложелатели, които искали да навредят на Беларус
Обновена: 26 май 2021 13:24 | 26 май 2021 13:24, Елка Василева
105
Лукашенко: Ако тук нещо пламне, това е поредната световна война
Снимка: архив, БГНЕС

Президентът Александър Лукашенко обвини "зложелатели" на Беларус в опит да задушат страната му, съобщи Ройтерс, като се позова на информационна агенция БелТА.

В първите си коментари след принудителното кацане на пътнически самолет на ирландската авиокомпания "Райънеър" в Минск, предизвикало остра международна реакция, Лукашенко защити действията на бившата съветска република.

Още по темата

В отговор на критиките президентът осъди  атаките срещу страната му, при които според него са били преминати много червени линии, посочва Франс прес, позовавайки се също на беларуската държавна осведомителна агенция.
       
"Нашите недоброжелатели в чужбина и в страната промениха методите си за атака срещу държавата ни. Те прекрачиха много червени линии, преминаха границите на здравомислието и на човешкия морал", заяви Лукашенко в реч пред парламентаристи и други висши представители на властта.
      
Президентът осъди "модерната хибридна война" срещу Беларус, която нарече "място за експерименти", която ще продължи в източна посока.
      
Лукашенко редовно обвинява американците и европейците, че се стремят да го свалят, а после да нападнат Русия на Владимир Путин, основния му съюзник, припомня АФП.
      
"Действах законно, защитавайки хората си", каза той. Обвиненията, че е изпратил изтребител МиГ-29, за да принуди самолета на "Райънеър" да кацне, според него са "абсолютна лъжа". "Мисията на изтребителя бе да установи връзка, да придружи пътническия самолет при кацането му в случай на спешна ситуация", обясни беларуският лидер.
      
На борда на самолета, кацнал по спешност в Минск, е имало по думите на Лукашенко терорист и други страни са знаели за това. Сигналът за бомба в самолета е дошъл според президента от Швейцария, съобщи ТАСС, позовавайки се на телевизия АТН.
     
Беларуският лидер каза, че всеки ден в страната му има предупреждения за бомби за училища, университети, предприятия. Според него се изпращат заплахи и за бомби в самолети "от ай пи  адреси в Полша, Литва и Латвия. Във всеки случай сме реагирали адекватно на получената информация", добави той.
      
Беларуският президент предупреди, че ако в страната му започне въоръжен конфликт, ще има риск от световна война. Той прикани чуждестранните държави да не се опитват да дестабилизират обстановката в страната му.

"Обръщам се към цялата световна общност: няма смисъл да бъде разклащана Беларус! Ние сме малка страна, но ще отговорим адекватно. В света има подобни примери. А преди да правите резки необмислени движения, спомнете си, че Беларус е центърът на Европа. И ако тук нещо пламне, това е поредната световна война", каза Лукашенко.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тоз е луд
47
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хахаха, Беларус били центъро на европа азе пък знам че Македонио е центъро !!!!Нема да бараш славата на Макетата ке те
46
5
 
10
 
! Отговори
Ядрена зима преди 2 години
Чичето казва право,Беларус е на няколко стотин Км от Москва.Как я мислите да става НАТО-вска булка ?
45
7
 
12
 
! Отговори
Ех, Лукашенко преди 2 години
Беларус не ти е колхоза, който си управлявал навремето!
44
10
 
9
 
! Отговори
akud преди 2 години
тази старина има старчески проблеми за величие в главата. 100% блокада да беларус.Европейския бизнес да не се прави на стиснат. да не пречи на Европейските политици. 100 % блокада на всичко
43
5
 
4
 
! Отговори
Бизнесмено преди 2 години
Балъци, за един сополанко вдигнаха изтребители "свалят" самолети.То тоя го праи за пара ве дайте му заплата дебела и ще стане първи *** на лукашенко...
42
7
 
3
 
! Отговори
Лаещо куче преди 2 години
Куче което лае на хапе! Да си припомним малко история: 1. САЩ когато нападна Ирак и Афганистан го направи бързо без много приказки!2. Русия когато анексира Крим също го направи бързо и без много приказки!Сега да видим тези които лаят какво правят:1. Русия заплашваше след санкциите за ответни действия и червени линии но реално нищо не предприе във военен аспект;2. Иран заплашваше с унищожение на Израел но освен поддръжка на други правителства не предприе никакви военни действия срещу Израел
41
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лукашенко затъва все по-дълбоко и завлича със себе си и Белорус, но ние знаем, че диктатурите не се интересуват от това. Беларус е осъдена да живее в терор и робство.
40
5
 
19
 
! Отговори
до 5 от руснак преди 2 години
Аз само да напомня, че оръжия за масово поразяване не бяха намерени в Ирак или в Либия, но виж златото и петрола още не го връщат на изконните им собственици, а и някак си ако погледнеш и двете държави преди и след двмократичната интервенция, то те (американците и западняците) успешно съсипаха до ниво от средновековието.Излиза, че двамата дикатори за 15 години направиха страните си рай, а демокрацията за 20 ги напеави леш.Същото и тук в БълГЕЙрия ама по мирно някак си щото сте рая!
39
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе, аз ако направя един списък на адресите, жените и децата на всичките служители на МВР и ДАНС с техните имена и снимки и да ви призовавам от чужбина да ги убивате какво точно ще стане? Какво ще бъде мнението на един полицай като открие името и снимката на детето си с призив да го тормозите и убиете? Да не говорим, че това подобие на човек е бил доброволец в Донбас и е убивал мирни хора. Сега ще си плати за това, което е направил.
38
15
 
15
 
! Отговори
Бай Иван преди 2 години
Всички диктатори говорят в този стил. Все другите държави са им виновни, искат да сринат световната им икономика, да ги поробят, експлоатират. Пратили били терористи и т.н. и т.н.Хваща ги параноята малко по-малко увеличават службите за сигурност, увеличават им правомощията и крайният резултат е че тормозят собствения си народ, като им обясняват че ги защитават.
37
12
 
17
 
! Отговори
Смях преди 2 години
Беларус централна Европа ??? Тоя дядо случайно да не гледа картата на обратно 😊Абсолютно диктаторско изпълнение , тоя мина и Садам... да сдава трона 40 г на власт ...
36
13
 
13
 
! Отговори
Голяма лъжа преди 2 години
Хората на Батя пуснаха разпечатката на разговорите на пилота с кулата в Минск. За никакво отвличане и пиратство и дума не може да става. Кога обаче ще чуем разговорите на пилота с кулите във Вилнюс и Варшава на които му отказват да го приемат то ли от страх то ли от нещо друго . Не е ли тая всичката истерика ЕС прикритие на собствените грешки и най-вече страхове да приемеш самолет обявил SOS.
35
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма да го дестабилизират. Нищо което не познават няма да им се случи. Просто ще се върнат в щастливите години от преди 1989- затворени граници, затворена икономика, само големия брат ще им дава наклон на Х.икса. Дето се вика - внимавай какво си пожелаваш, че може и да се случи. Същото важи и за про-кремълските *** тук, дето ронят крокодилски вълзи по онези времена.
34
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Ангел "Нека забрявим за момент колко двулични сме и подкрепяме двойния стандарт" Не можем да забравим колко сте двулични русофилите - говорите за България, но работите за режима на Кремъл.
33
11
 
13
 
! Отговори
Ангел преди 2 години
Нека забрявим за момент колко двулични сме и подкрепяме двойния стандарт .Нека помислим от неговата гледна точка. Хибридната война срещу Русия цели да я скара със всички нейни съседи.Да бъде обградена от врагове .Финансират се медии и журналисти с цзадачата да свалят проруски правителства .Успяха в Украйна в България и в други държави.Сега наред е Беларус която показа сериозен отпор
32
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Великобритания отнема лицанза на Беларуския превозвач Белавия да лети до и от страната. Международната агенция за въздухоплаване издаде препоръки да не се лети над Беларус. Сега Путин ще трябва да се бръкне още по-дълбоко, за да компенсира финансовите загуби на Беларус. Хубаво е, когато парите на диктаторите се използват не за икономика, а за лични развлечения. Така затъват още по-бързо!:)))
31
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лукашинко и Путин няма ли да се оттеглят и да живее най-накраь като нормални пенсионери. Докога някакви дядки, които вече миришат на пръст ще държат целия свят в напрежение. На тях така или иначе не им остава много, да не говорим, че скоро ще са във възраст, в която няма да разбират нищо, ама целият свят ще им сърба попарата.
30
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма връзка с Главния мозък.
29
12
 
14
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ЩЕ УПРАВЛЯВА ДОКАТО НЕ МУ СЕ НАЛОЖИ ДА ИЗБЯГА ПРИ ГОСПОДАРЯ СИ, ЩЕ СТАНЕ ЯНУКОВИЧ НОМЕР 2!