Лукашенко: Ако тук нещо пламне, това е поредната световна война

Той обвини зложелатели, които искали да навредят на Беларус
Обновена: 26 май 2021 13:24 | 26 май 2021 13:24, Елка Василева
105
Лукашенко: Ако тук нещо пламне, това е поредната световна война
Снимка: архив, БГНЕС

Президентът Александър Лукашенко обвини "зложелатели" на Беларус в опит да задушат страната му, съобщи Ройтерс, като се позова на информационна агенция БелТА.

В първите си коментари след принудителното кацане на пътнически самолет на ирландската авиокомпания "Райънеър" в Минск, предизвикало остра международна реакция, Лукашенко защити действията на бившата съветска република.

Още по темата

В отговор на критиките президентът осъди  атаките срещу страната му, при които според него са били преминати много червени линии, посочва Франс прес, позовавайки се също на беларуската държавна осведомителна агенция.
       
"Нашите недоброжелатели в чужбина и в страната промениха методите си за атака срещу държавата ни. Те прекрачиха много червени линии, преминаха границите на здравомислието и на човешкия морал", заяви Лукашенко в реч пред парламентаристи и други висши представители на властта.
      
Президентът осъди "модерната хибридна война" срещу Беларус, която нарече "място за експерименти", която ще продължи в източна посока.
      
Лукашенко редовно обвинява американците и европейците, че се стремят да го свалят, а после да нападнат Русия на Владимир Путин, основния му съюзник, припомня АФП.
      
"Действах законно, защитавайки хората си", каза той. Обвиненията, че е изпратил изтребител МиГ-29, за да принуди самолета на "Райънеър" да кацне, според него са "абсолютна лъжа". "Мисията на изтребителя бе да установи връзка, да придружи пътническия самолет при кацането му в случай на спешна ситуация", обясни беларуският лидер.
      
На борда на самолета, кацнал по спешност в Минск, е имало по думите на Лукашенко терорист и други страни са знаели за това. Сигналът за бомба в самолета е дошъл според президента от Швейцария, съобщи ТАСС, позовавайки се на телевизия АТН.
     
Беларуският лидер каза, че всеки ден в страната му има предупреждения за бомби за училища, университети, предприятия. Според него се изпращат заплахи и за бомби в самолети "от ай пи  адреси в Полша, Литва и Латвия. Във всеки случай сме реагирали адекватно на получената информация", добави той.
      
Беларуският президент предупреди, че ако в страната му започне въоръжен конфликт, ще има риск от световна война. Той прикани чуждестранните държави да не се опитват да дестабилизират обстановката в страната му.

"Обръщам се към цялата световна общност: няма смисъл да бъде разклащана Беларус! Ние сме малка страна, но ще отговорим адекватно. В света има подобни примери. А преди да правите резки необмислени движения, спомнете си, че Беларус е центърът на Европа. И ако тук нещо пламне, това е поредната световна война", каза Лукашенко.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
14
 
17
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 2 години
Пламнали са задните части на Лукашенко и все повече ще се разгарят дорето огънят стигне и до главата му ... Диктаторите само това могат да плашат светът с ядрени куфарчета и войни, само че търпението на тези дето трябва да водят войните им скоро ще се изчерпа и Лукашенко ще увисне на някой уличен стълб надолу с главата, като компания може да му прави и кремълското жуже ... !!!
7
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А, на борда на самолета е имало терорист и той по някаква случайност се оказал и опозиционер и критик на Лукашенко? Само че още не са го накарали да признае че е терорист, защо така?
6
12
 
11
 
! Отговори
Гащи преди 2 години
Май започна да пълни гащите, тъй като и руснаците не вярват на думите му, а даже са на печалба ситуацията, защото прибират парите от транзит на самолети над тяхна територия! В момента Лукашенко е сам, тъй като и децата виждат че Русия иска затопляне на отношенията със Запада (срещата между Байдън и Путин; размразяването на Северен поток), едва ли ще рискува милиарди долари необходими за руската икономика.
5
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 3Вманиачен си от бойко борисов.*** на психиатър.
4
14
 
18
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Тоя на какви медикаменти е? Поредния неиздържал диктатор.
3
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И на него като на Бокошенко все някой му е виновен
2
20
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Все едно слушам Бойчето, същите глупости, същата демагогия, същата паралелна реалност. Започна силно да ми липсва шоуто от джипката.
1
16
 
18
 
! Отговори
Зашо преди 2 години
Беларуският Навални е заловен и запада полудя.