Стотици арести по света при операция срещу организираната престъпност

Наблюдавали комуникацията между фигури от подземния свят
8 юни 2021 08:48, Елка Василева
25
Стотици арести по света при операция срещу организираната престъпност

Стотици арести са били извършени по света при огромна операция срещу организираната престъпност.

До арестите се е стигнало, след като австралийската федерална полиция и ФБР тайно са държали под наблюдение комуникациите между фигури от подземния свят. В операцията са участвали и националните полиции на няколко европейски страни и на Нова Зеландия.

Всички те в продължение на три години са успели да декодират хиляди криптирани съобщения в мрежите на всякакъв род престъпници, пояснява австралийската полиция. Новозеландската полиция пък описва операцията като най-изпипаната досега срещу организираната престъпност.

До прехващането на съобщенията се стигнало благодарение на приложение, наречено ANOM, което ползвали престъпници от целия свят, за да общуват кодирано, но което е било де факто контролирано от ФБР. Съобщенията между престъпниците касаели планове за убийства, трафик на дрога и оръжия.

Приложението е било инсталирано на мобилни телефони, които са били лишени от всякакви други функции. Те са се разменяли на черния пазар. От такъв тип телефон е можело да се общува само с друг подобен телефон. Апаратите с приложението станали много популярни и спечелили доверието на големи фигури в организираната престъпност, които се обявявали за гаранти за неговата сигурност. Всички те били следени, без да си дават никаква сметка за това.

Само в Австралия са били извършени 224 ареста във всички части на страната. В Нова Зеландия са били задържани 35 души, по-специално за трафик на дрога и пране на пари. Само в Нова Зеландия в операцията са участвали над 300 полицаи. На арестуваните са повдигнати 900 обвинения и са били конфискувани 3,7 милиона новозеландски долара (2,6 милиона щатски долара) под формата на авоари.В Австралия пък са били конфискувани около 3,7 тона дрога, над 100 огнестрелни оръжия, почти 45 милиона австралийски долара (34,9 милиона долара) в брой и авоари, които се очаква да са на стойност милиони долари. На задържаните са повдигнати 525 обвинения.

Още арести се очаква да бъдат извършени и обвинения да бъдат повдигнати в идните дни.
/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 1От кьде толкова акъл да ползва съвременен телефон
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
арестувани само в други държави, тук нула. Откраднали милиони и под гаранция, отлагане на дела че всички много болни с години и като забраят хората всичко е на свобода. Държава циркаджийница.
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Австралия и Нова Зеландия не е "по света".