НАТО: Посланието към Русия е, че сме единни

Китай не е наш враг, заяви генералният секретар
14 юни 2021 11:42, Елка Василева
82
НАТО: Посланието към Русия е, че сме единни
Снимка: БГНЕС

Най-силното послание на НАТО към Русия е, че сме единни и няма да успее да ни раздели. Това заяви генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг преди началото на днешната среща на върха на алианса в Брюксел.

Той добави, че е необходимо НАТО и Русия да запазят диалога и да постигнат допълнителен напредък в контрола над въоръжаването.

Още по темата

По неговите думи отношенията с Москва са "в най-ниската си точка от края на Студената война" заради руското агресивно поведение, което включва хибридни действия, кибер удари и отравяния, включително на територията на НАТО.

Столтенберг посочи, че участниците в днешната среща ще обсъдят предстоящия в сряда разговор в Швейцария между президентите на САЩ Джо Байдън и на Русия Владимир Путин.

Той изрази увереност, че лидерите на страните от пакта ще подкрепят дв устранния подход към Москва - диалог и укрепване на отбранителните способности.

Генералният секретар допълни, че Китай не е враг на НАТО, но създава предизвикателства пред сигурността с разгръщането на военна мощ и по този въпрос алиансът трябва да вземе отношение. По неговите думи има възможности за сътрудничество с Пекин - в контрола над въоръжаването и при опазването на околната среда. Той отбеляза, че Китай инвестира и опитва да контролира важна инфраструктура в рамките на НАТО, например в развитието на далекосъобщителните мрежи от пето поколение. Според него това е повод алиансът да вложи повече в технологичното развитие.

Столтенберг изрази увереност, че на днешната среща ще бъде утвърдена програмата за развитието на алианса до 2030 г., с допълнителни общи вложения в отбраната. По неговите думи срещата ще отгърне нова страница в трансатлантическите отношения. Той отбеляза, че за пръв път стратегията на НАТО ще обхване и въпросите за опазването на околната среда. Вярвам, че днешните решения ще изпратят ясно послание за единството на НАТО, заяви генералният секретар.
 

/БТА/
 


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 60 Много грешна логика. Големите страни винаги задължително имат различни интереси от тези на малките. Ако малките страни не се обединят, ще слугуват, или направо ще бъдат унищожени от големите. Малка страна като България не може да си позволи да е "съюзник" нито на Русия, нито на Китай, нито на САЩ. Отделно империите винаги са били зли. И накрая САЩ и Русия никога не са воювали по между си (освен по време на гражданската война в Русия), така че от това разделение печелят само големите.
77
0
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До Тикволандия"Единни в какво?" - в про'стотията и лъжите. Лъжите, щот това са евроатлантическите ценности и про'стотията - щот само про'сти могат да им се връзват.
76
0
 
3
 
! Отговори
Тикволандия преди 1 месец
"Посланието към Русия е, че сме единни". Единни в какво?
75
0
 
6
 
! Отговори
баба мара преди 1 месец
след като се разтури варш договор следва да няма нато българия е там без референдумтака че мен нато изобщо не ме интересува и не желая да ме тласка към конфликти срусия искам мир и дружба а не напрежение малко ли ни са вирусите и ваксините амиденонощно да ни облъчвате с нато нямате работа да заграждате русия махаите се отбалканите и черно море
74
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Г7 и НАТО е добре да се наслчат към соларни батерии и други ВЕИ, свърх леки танкове и самолети, дори от хартия. Встчките им напъни са следствие на загубени икономически позиции. Единственото спасение е глобализмът, но с Китай, Русия и др., този проект залязва.
73
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В момента Русия е за продан и Путин с всички сили се мъчи да и вдигне цената. Мисля, обаче че там Китай ще е абсолютният победител. За НАТО ще остане западно от Новгород. Границата ще минава по Волхов.
72
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
НАТО се бори за жизнено пространство и ресурси. Ресурсите и жизненото пространство се намират в Русия.
71
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Поредната манипулация на сайтчето и наставниците му: НЯМА територия на НАТО!Няма такова понятие "територия на НАТО" - този нападателен съюз, подчинен изцяло на САЩ е съставен от различни, "суверенни" държави и не може един плазмодии да говори от името на държавите-членки на НАТО и за "територия на НАТО"!
70
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
САЩ и Радев свалиха балканския Нориега - Боко Борисов. Следва обявяване на името му и прибиране във федерален затвор.
69
5
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До РЕАЛНОСТТА/64"БСП-Русия и Радеф извършиха държавен преврат в страна-членка на НАТО" - де да беше така, да кажа, че са постъпили НАПЪЛНО ПРАВИЛНО. Във всяка държава безродните натоески петоколонници трябва да бъдат изхвърлени и съдени.Но неграмотните гербаджийски тролове от махалите дори какво се случва не сте способни да схванете.
68
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Индия е хубава страна. Купува оръжие от САЩ, заедно с България купува ф-16...................... Китай и Русия са лоши...................... Нека България да следва примера на Индия. НАТО ще ни превърне в Индия на Балканите.
67
2
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 месец
До РЕАЛНОСТТА..има само една дума,с която всичко се казва и за теб,и за простотията,която надраска:..-И ди ОТ!!!
66
2
 
8
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Не занм каква е сегашната доктрина на Русия, но знам, че преди 30г доктрината на Варшавския договор изключваше първи ядрен удар. Доктрината на "миролюбивото" нато не го изключваше. Факт.
65
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Назначените капиталисти, олигарси и милиардери на Запада са агенти на ЦРУ....................... НАТО дава субсидии на назначените си милиардери и налага санкции на конкуренцията от чужбина........................................ Пазарната икономика е заменена със субсидийно-санкционна икономика в САЩ и Западна Европа.
64
7
 
2
 
! Отговори
РЕАЛНОСТТА преди 1 месец
БСП-Русия и Радеф извършиха държавен преврат в страна-членка на НАТО.
63
2
 
7
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 месец
Аз съм "ДЕФИНИРАН ПАЦИФИСТ"!..Твърдо съм против всякакви оръжия,защото убедеността ми е,че хората НЕ са създадени ДА СЕ ИЗБИВАТ едни-други!..Но разбирам руснаците..Оръжията им са предназначени НЕ за "първи удар",а за ОТГОВОР на откачените краварски военни,които отдавна протягат крадливите си ръчички към ЦЕЛИЯ СВЯТ,не само към Русия!..На кого са нужни "великите" самолетоносачи?..-Ами НЕ на руснаците,нито на нас!..Нужни са на Чичо Сам,който иска ДА НАЛАПА ЦЕЛИЯ СВЯТ!..Е,"Едно е да искаш,друго-да м
62
3
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До Анонимен"но точно наместниците на Русия в България наложиха дирижиран преход и предотвратиха европейско развитие." - ми щом казваш, че натовецът паси (атлантическата ни посланичка коен и поптодорова или сашко йорданов) е наместник на русия - съгласен съм. Факт е, че продадоха България на БКП на луканов.А ти скачай и споделяй ценностите им, заедно с другия до6'итък неграмотен.
61
2
 
11
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 месец
Вече открито не им дреме на тия какви ще ги плещят!..Ето сега и тоя:-Отношенията с Русия били зле,заради..ЗАБЕЛЕЖЕТЕ:-".."Хибридни действия"...?!?..,"Кибер удари"..?!?!...и ВНИМАНИЕ:-"ОТРАВЯНИЯ на територията на нато"..!!!!!..И НИТО ДУМА ЗА СТРУПВАНЕТО НА НАТОВСКИ ВОЙСКИ по границите на Русия,НИТО ДУМА ЗА ВОЕННАТА АГРЕСИЯ,която те /натовците/ демонстрират!...Виновни били.."ОТРАВЯНИЯТА",се едно секи ден по двама-трима биват отравяни и то от кого?..-Ами от Русия,разбира се!..ТИЯЕПТЯНИЗКУКУРИГАХА !
60
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Христо Христов България е малка страна. Или сме с едните (ЕС и НАТО) или сме с другите (Русия и Китай). Средно положение няма с оглед на географското ни местоположение. За лустрацията съм съгласен, но точно наместниците на Русия в България наложиха дирижиран преход и предотвратиха европейско развитие. Затова една Чехия сега е на светлинни години пред България.
59
4
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До Анонимен/40"а само ще стане гyберния на Русия." - може, защото атлантиците веднага ще се пребоядисате (както винаги сте се пребоядисвали) и ще я продадете. Затова мръс'ното атлантическо продажно се'ме трябва да из'пукате от глад. Изчегъртване на пбщкселската пета безроднаколона - герб, забрана и лустрация и съд. 1990та, когато атлантиците паси и йорданов спасиха БКП не трябва да се повтаря.