Ливърпул загуби статута си на световно наследство на ЮНЕСКО

Това е третият обект, който е изключен от списъка
21 юли 2021 21:40, Нели Христова
3
Ливърпул загуби статута си на световно наследство на ЮНЕСКО
Снимка: БГНЕС

Град Ливърпул бе изключен от списъка на обектите на световното наследство на ЮНЕСКО, съобщиха световните агенции. Причината са дейностите по крайбрежието.

Решението беше взето с тайно гласуване на членовете на комитета за световно наследство, които заседават виртуално в Китай.

От световната организация бяха предупредили, че строителните дейности, сред които е и изграждането на нов стадион на футболен клуб "Евертън", водят до "необратима загуба", предаде БТА.

Кметицата на Ливърпул Джоан Андерсън определи решението на комитета като "неразбираемо". "Нашият обект на световно наследство никога не е бил в по-добро състояние, след като се възползва от стотици милиони британски лири инвестиции в десетки сгради и в публичния сектор", каза тя. Андерсън обяви, че заедно с правителството ще проучи дали градът може да обжалва решението, което е взето, след като "за последен път преди десет години екип на ЮНЕСКО е посещавал града, за да го види с очите си".

Досега ЮНЕСКО е изключвала само два обекта от списъка, който съществува от 1978 г. Това са резерватът за арабски орикс в Оман, изключен през 2007 г. и долината на Елба в района на Дрезден, Германия, през 2009 г.

Ливърпул бе включен през 2004 г. заради историческия си принос като голям търговски център на някогашната Британска империя и архитектурните си забележителности.

Австралия вероятно е получила достатъчно подкрепа, за да отложи за 2023 г. гласуване на комитета по въпроса дали да определи Големия бариерен риф като застрашен природен обект, предаде междувременно ДПА.

Страната е внесла поправка в предложения текст, според която въпросът ще бъде разгледан на следваща сесия и е получила подкрепа от 12 от 21-те страни-членки на комитета. Правителството в Канбера направи всичко по силите си, за да предотврати определянето на Бариерния риф като застрашен обект, което би накърнило имиджа на това природно чудо, носещо икономически ползи на страната. Австралия кани на посещения чужди дипломати, включително и от страни, които участват в гласуването и им организира гмуркане в район


3
Още от САЩ
Бил Клинтън отказал среща с кралицата, за да е турист във Великобритания
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Тия двамата много знаят бре! И за ЮНЕСКО и за Ливърпул, за всичко знаят! Просто си ги представям пред компютъра с цигара в уста, дома им най-вероятно непочистен, защото ако въобще са имали жена ги е напуснала, защото такива всезнайковци трудно се изтрайват братче!
2
9
 
6
 
! Отговори
Светозар преди 3 дни
Що за Световно наследство на ЮНЕСКО е бил Ливърпул ? Изобщо не е трябвало, да бъде включван. Щом е включен толкова късно, чак през 2004 г., означава че са имали големи колебания за неговото включване. Със сигурност е станало под натиск на лобистки интереси.
1
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Чакай...тоя коптор е бил в ЮНЕСКО? ххахахахах