Ужасът в Афганистан: Жени се молят за помощ, хвърлят децата си в ръцете на войници

Талибаните не спазват обещанието си, подлагат ги на насилие
20 авг 2021 07:11, Нели Христова
208
Ужасът в Афганистан: Жени се молят за помощ, хвърлят децата си в ръцете на войници
Снимка: БГНЕС

След тълпите, опитващи се да се вкопчат в излитащи самолети, за да избягат от Афганистан, американската армия пое контрола над летището в Кабул. Но това не сложи край на сцените на отчаяние от страна на хора, които искат да се спасят от талибаните.

Група жени бе заснета да се моли на американски войници да им помогнат да избягат от Кабул. Видеа показват как те са се вкопчили в решетките на входа на летището и викат за помощ въоръжените войници.

"Талибаните идват за мен", крещи една жена.

Около 50 000 афганистанци се събраха на летището в Кабул с надеждата за евакуация. Но докато някои западни държави, включително САЩ, Великобритания, Канада и Германия, се ангажираха да приемат хиляди афганистански бежанци, според съобщенията редица полети от Афганистан до тези страни са излетели полупразни.

Талибаните са заобиколили летището, което прави достъпа изключително труден дори за тези, които имат валидни документи за пътуване. За всеки, който няма нужните документи, надеждите за бягство от страната стават все по-слаби.

Свидетели съобщават, че е настъпила паника, когато талибанските бойци са нападнали тълпата с тояги и въжета, и са започнали да стрелят във въздуха. Поне веднъж в тълпата са били изстреляни куршуми, оставяйки няколко души тежко ранени. Всъщност много малко хора бяха допуснати до летището, въпреки че стотици се опитаха да пробият портите.

Отново в момент на отчаяние, афганистански майки са започнали да хвърлят бебетата си през портите, в ръцете на британски войници

"Майките бяха отчаяни, талибаните бяха започнали да ги бият. Някои от тях викаха: "спаси моето бебе" и хвърляха бебетата си към нас. Някои от децата паднаха върху бодлива тел. Това, което се случи, беше ужасно. До края на нощта сред нас нямаше човек, който да не плаче", разказва един от британските офицери пред The Independent.

Сцените на брутално насилие се разгръщаха по един от маршрутите към военната страна на летището в Кабул, откъдето хиляди хора, застрашени от джихадистите, се транспортират до безопасност от САЩ, Великобритания и други чуждестранни правителства.

Входът на хотел Baron, близо до летището в Кабул, се превърна в център за събиране на афганистанци, търсещи убежище във Великобритания. Маршрутът води и до съоръженията на други държави, които извършват евакуации, а броят на отчаяните да се измъкнат се увеличава с всеки ден. Тези, които имат легални документи са изпълнени с надежда, но тези, които не отговарят на условията са обзети от отчаяние и гняв.

На този тесен прашен път, осеян с отломки, има още един голям проблем - талибанските бойци стоят между хората, търсещи свобода и онези, които могат да им я дадат.  Група талиби, стоящи по средата на пътя, с автомати АК-47 в ръцете си, проверяват документите на хората, които искат да излязат от страната. Въпреки че някои от тях имат валидни документи, те все пак не са допускани до летището.

Често избухва стрелба между западните войници и талибаните. В сряда следобед пазачите на хангари на летището откриха огън, след като талибите убиха мъж. Чести са и изстрелите във въздуха, за да се разпръснат тълпите, което води до наранявания.

Талибанският контролно-пропускателен пункт на входа на летището стана известен със своите отмъстителни бойци, които бият афганистанци, а понякога разкъсват техните паспорти и други документи за пътуване.

"Ето какво ми направиха", казва Амир Ахбар Мохамед, посочвайки лилави синини по ръцете и дясното рамо.
"Бях със семейството си, един от талибаните се ядоса на нещо, което жена ми каза, и започна да я бие с тояга. Получих тези наранявания, опитвайки се да я защитя. Изглежда, че обичат да удрят жени", разказва той.

Шаханаз Насими има превръзки на десния крак. Тя беше взела предпазни мерки - носи черна абая, за да гарантира, че талибаните няма да решат, че е облечена неприлично. Според нея побоят е бил заради това, че е отишла на летището.

Нахими пристига пред хотел Baron с 23-годишния си брат Шафитула. Те са тръгнали към Кабул, след като домът им в Баглан е бил нападнат от бунтовниците, които са убили други двама нейни братя. Но за жалост нито Нахими, нито брат й имат визи. "Мислех, че ако стигнем тук, ще има шанс една от страните да ни вземе. Семейството ни е пострадало, можем да покажем доказателство, че талибаните са ни нападали и ще се опитат да го направят отново."

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


208
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
0
 
9
 
! Отговори
един преди 2 години
Имам дъщеря и няма да бъде роб на никого, защото също мисля, че напълно подчинен, както е мечтата на немалко, е равно на роб. Лично аз ще се погрижа това да не случи на моята дъщеря. Нека тези *** да отидат в такава страна, дето ще властват над "женските".
125
1
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Аз също забелязах тези коментари. Искам да кажа на тези поддръжници на талибаните - пълно подчинение на когото и да е е нищо друго, освен робство. Практиката показва, че всеки роб рано или късно започва нещо да прави за себе си. Дори и хиляда години да минат.
124
2
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
На въпроса защо са само мъже не мога да отговоря, защото не е ясно, въпреки тезата за завладяване. Лично мен повече ме притеснява това - чета коментари в Дневник, ДНЕС, Вести и забелязах, че около половината, че и повече някъде, защитават талибаните е се радват как щели да поставят на място жените, как трябвало изобщо да им се забрани да учат дори да четат и пишат, как жените били виновни за всички злини по света и пр. бисери. Някои коментари са толкова чудовищни, че се чудя защо не са изтрити.
123
0
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
ВЪПРОС - ЗАЩО И НАШИТЕ ЕМИГРАНТИ СЕГА В ХАРМАНЛИ СА САМО МЪЖЕ, СЛЕД КАТО СВЕТА ГОВОРИ ЗА ЗАПЛАХА ПОВЕЧЕ НАД ЖЕНИТЕ?
122
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А САЩ защо ги продаде тези хора и срещу какво? Или наистина НАТО не може да се справи в сухоземна операция дори и с талибаните? Къде е истината?
121
18
 
8
 
! Отговори
Защо ?? преди 2 години
Защо ни занимавате с проблеми, които не са наши и са далече от нас? Има толкова вътрешни нерешени проблеми, вие претопляте стари вкиснати манджи!
120
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Талибанката ражда терористчета , евро кифлата прай кариера и на 100г роди некое мамино детенце и думичка не може да и обелеш, тя всичко знае.А да видим кое е по устойчивото във времето :)
119
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Казах ли ви аз, прав си, само да допълня! При този десант от много добре обучени свирепи жени-бойци, талибаните ще припадат в ужас, когато жените вместо с гранати започнат да ги замерват с дамски превръзки и то употребени!
118
1
 
20
 
! Отговори
Krom преди 2 години
До fOLO - няма нищо странно. Платили са им да не се бият. Талибаните имат значителен финансов ресурс. Толкова, що се отнася до армията. Сега талибаните добиха американско оръжие за близо 8 милиарда - колкото бе вложено там. Афганистан се превърна в тежко уравнение за Америка - разходите надминаха приходите и Америка загуби интерес към "демокрацията" в Афганистан. Знаем, че всичко е въпрос на икономически и политически интерес. Толкова за демокрацията. Гейм оувър.
117
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Остенът на военнопромишления комплекс на САЩ сръга старчето да задейства нещата, че новите бомби и муниции трябва да се консумират.Все пак от там идват основните им приходи.Само тези с новините ще трябва да се потрудят още и да съгласуват лъжите, които ще изречат ред обществото!
116
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дреме ми, къде са им мъжете на тия жени да ги защитят?А да феминиз парцалите са силни и равнопоставани на тях мъже им не требат :)Да се фащат за автоматите и да си се бранят. Евро парцалите ги чака същото.Нека трият коментари като тоя, като дойде талибана да видим него как ше го изтрият
115
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
***, какво е "талиби"!???Кога ще се ограмотиш??Че и като "журналист" работиш?Срамота!
114
2
 
10
 
! Отговори
fOLO преди 2 години
Странно че редовната армия от 300000 и отгоре бе победена почти без бой от 80000 талибанска войска за под месец при това талибаните имаха много по-слаба артилерия и въоръжение. Странно, но като че ли чакаха отгоре някой да им помогне, а не виждат че талибаните напредват град по град. То е ясно че генералите им предадоха народа си и почти никой не реагира за да спре настъплението. А и много части се предавали без бой. Сега си хвърляли децата видиш ли.
113
2
 
38
 
! Отговори
:( преди 2 години
Афганистан трябва да е проблем на мюсюлманският свят, нямат никаква работа в Европа! Има достатъчно мюсюлмански държави! Тези диваци работа тук нямат!!!
112
1
 
15
 
! Отговори
Teo преди 2 години
Да се бяхте били с тях ***. Предадохте им 300 хил обучена армия и въоръжение за млрд за 2 седмици и сега се вайкате.
111
3
 
27
 
! Отговори
до другаря майор преди 2 години
Точно СССР нахлуват в Авганистан през 1979 г. , за да предоттврятят зараждащия се ислямски фундаментализъм. Руснаците по това време ес страхуват техните републики като Киргистан, Туркменистан, Такджикистан и други ...станове, да не поемат по същия път. ЦРУ --застава на страната на авганистанските муджахидини, обучава ги, финансира ги и ги превръща в сегашните талибани. Между другото ЦРУ тогава паралелно обучава и бойците на "Ал Кайда".
110
5
 
6
 
! Отговори
вас преди 2 години
гледайте го от добрата страна. Деморацията на чичо Сам донесе на Афганистан един по-либерален талибански режим в сравнение с установения през 96год.
109
7
 
10
 
! Отговори
дЕдо БлЭк преди 2 години
Сега напишете, че Путин е виновен. А за по-голяма драма, можете да добавите и Костов. Как е възможно изобщо, тези две най-големи злини на света, да нямат нищо общо с такава трагедия?!?!?
108
5
 
7
 
! Отговори
Бай Ставри преди 2 години
До АнонименНещо като идването на комунизма, да. Които са прислужвали на нацистите бягат или се крият. И накрая си получават заслуженото.Цялата армия се предава без пушка ***. Всичките русофоби, дето преди са искали да ходят на източния фронт са по-ниски от тревата. А на болшинството от народа реално не му пука особено.
107
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изчадията създадени и подкрепяни от САЩ си взеха властта, Байдън сключи сделка с тях най-вероятно за природни ресурси. Демокрацията е ценност само за робите, които вярват в нея.