Ужасът в Афганистан: Жени се молят за помощ, хвърлят децата си в ръцете на войници

Талибаните не спазват обещанието си, подлагат ги на насилие
20 авг 2021 07:11, Нели Христова
208
Ужасът в Афганистан: Жени се молят за помощ, хвърлят децата си в ръцете на войници
Снимка: БГНЕС

След тълпите, опитващи се да се вкопчат в излитащи самолети, за да избягат от Афганистан, американската армия пое контрола над летището в Кабул. Но това не сложи край на сцените на отчаяние от страна на хора, които искат да се спасят от талибаните.

Група жени бе заснета да се моли на американски войници да им помогнат да избягат от Кабул. Видеа показват как те са се вкопчили в решетките на входа на летището и викат за помощ въоръжените войници.

"Талибаните идват за мен", крещи една жена.

Около 50 000 афганистанци се събраха на летището в Кабул с надеждата за евакуация. Но докато някои западни държави, включително САЩ, Великобритания, Канада и Германия, се ангажираха да приемат хиляди афганистански бежанци, според съобщенията редица полети от Афганистан до тези страни са излетели полупразни.

Талибаните са заобиколили летището, което прави достъпа изключително труден дори за тези, които имат валидни документи за пътуване. За всеки, който няма нужните документи, надеждите за бягство от страната стават все по-слаби.

Свидетели съобщават, че е настъпила паника, когато талибанските бойци са нападнали тълпата с тояги и въжета, и са започнали да стрелят във въздуха. Поне веднъж в тълпата са били изстреляни куршуми, оставяйки няколко души тежко ранени. Всъщност много малко хора бяха допуснати до летището, въпреки че стотици се опитаха да пробият портите.

Отново в момент на отчаяние, афганистански майки са започнали да хвърлят бебетата си през портите, в ръцете на британски войници

"Майките бяха отчаяни, талибаните бяха започнали да ги бият. Някои от тях викаха: "спаси моето бебе" и хвърляха бебетата си към нас. Някои от децата паднаха върху бодлива тел. Това, което се случи, беше ужасно. До края на нощта сред нас нямаше човек, който да не плаче", разказва един от британските офицери пред The Independent.

Сцените на брутално насилие се разгръщаха по един от маршрутите към военната страна на летището в Кабул, откъдето хиляди хора, застрашени от джихадистите, се транспортират до безопасност от САЩ, Великобритания и други чуждестранни правителства.

Входът на хотел Baron, близо до летището в Кабул, се превърна в център за събиране на афганистанци, търсещи убежище във Великобритания. Маршрутът води и до съоръженията на други държави, които извършват евакуации, а броят на отчаяните да се измъкнат се увеличава с всеки ден. Тези, които имат легални документи са изпълнени с надежда, но тези, които не отговарят на условията са обзети от отчаяние и гняв.

На този тесен прашен път, осеян с отломки, има още един голям проблем - талибанските бойци стоят между хората, търсещи свобода и онези, които могат да им я дадат.  Група талиби, стоящи по средата на пътя, с автомати АК-47 в ръцете си, проверяват документите на хората, които искат да излязат от страната. Въпреки че някои от тях имат валидни документи, те все пак не са допускани до летището.

Често избухва стрелба между западните войници и талибаните. В сряда следобед пазачите на хангари на летището откриха огън, след като талибите убиха мъж. Чести са и изстрелите във въздуха, за да се разпръснат тълпите, което води до наранявания.

Талибанският контролно-пропускателен пункт на входа на летището стана известен със своите отмъстителни бойци, които бият афганистанци, а понякога разкъсват техните паспорти и други документи за пътуване.

"Ето какво ми направиха", казва Амир Ахбар Мохамед, посочвайки лилави синини по ръцете и дясното рамо.
"Бях със семейството си, един от талибаните се ядоса на нещо, което жена ми каза, и започна да я бие с тояга. Получих тези наранявания, опитвайки се да я защитя. Изглежда, че обичат да удрят жени", разказва той.

Шаханаз Насими има превръзки на десния крак. Тя беше взела предпазни мерки - носи черна абая, за да гарантира, че талибаните няма да решат, че е облечена неприлично. Според нея побоят е бил заради това, че е отишла на летището.

Нахими пристига пред хотел Baron с 23-годишния си брат Шафитула. Те са тръгнали към Кабул, след като домът им в Баглан е бил нападнат от бунтовниците, които са убили други двама нейни братя. Но за жалост нито Нахими, нито брат й имат визи. "Мислех, че ако стигнем тук, ще има шанс една от страните да ни вземе. Семейството ни е пострадало, можем да покажем доказателство, че талибаните са ни нападали и ще се опитат да го направят отново."

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


208
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
3
 
4
 
! Отговори
Krom преди 2 години
До МАЙОРА - я разкажи малко повече Майоре, дай насоки - къде да търсим за да не останем неграмот..тни?
105
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мизериите на Байдън в пълния им блясък.
104
3
 
4
 
! Отговори
нинджаго преди 2 години
До МАЙОРАТочно обратното е!
103
36
 
17
 
! Отговори
МАЙОРА преди 2 години
Между другото, негграмотници, Афганистан е бил светска държава преди нахлуването на СССР! Заради руснаците сега Афганистан е такъв ислямистки змиярник! Четете История, неграмоттници! Четете!
102
8
 
26
 
! Отговори
МАЙОРА преди 2 години
Междувременно се разбра, че хунтата в Мианмар е избила няколко хиляди цивилни за 2 месеца! Но затова не се пише с големи букви в новините, нали! Дайте пак да пишем само за ревливите и страхливи афганци, където си предадоха държавата на талибаните за 3 дни!
101
1
 
20
 
! Отговори
Krom преди 2 години
До Христо Христов - има десетки разлики, Господин Христов. Да почнем с религията - българския народ изповядва Православие в голямата си част и е традиционно толерантен към другите религии. Православието не налага /или почти/ догми. Българина няма нецивилизовано отношение към жените. От теб си зависи дали ще се образоваш и ще вървиш напред. Българина има и вродена мъдрост, с която мисля ще продължи успешно напред нищо от трудностите. Каква прилика с Афганистан търсите, не разбирам честно?
100
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хахахахах медиите пак запяха старата песен за "ужаса от войната" и "жените с децата" барем излъжат населението да поиска бежанци. Сякаш не помним че идваха предимно брадати талибани и аборигени на по 20-25 да изнасилват и газят хора в Европа.
99
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Според мен това пак са измислени новини или хората там съвсем са се луднали-----------------==================-------------------------И няма ковид, ваксините заразяват ваксинираните с ковид, а Бойко е единствената ни надежда.
98
2
 
28
 
! Отговори
прс преди 2 години
вместо да си хвърлят децата, да се бяха сетили бащите и майките да ги защитят, .Уж много ги е страх от талибаните, а една жертва не дадоха.Пък и те и талибаните едни "страшни", дрипави , въшливи селяни, чешат си брадите и косите и се оглеждат като в цирк. И едните *** и другите ***, така са си живяли и така ще си живеят, не ни занимавайте с тях.
97
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Според мен това пак са измислени новини или хората там съвсем са се луднали. Какъвто и режим да има още не знаеш какво ще се случи, а почнали да си хвърлят бебетата по бодлива тел. Супер нелогично, освен ако не са ги обгазили с някой психотронен газ, който да предизвиква паника.
96
8
 
19
 
! Отговори
Krom преди 2 години
Афганистан граничи с държави които не се славят с чувството си за хумор - Русия, Пакистан, Китай. Талибаните изповядват и налагат религия която е краен ислям доработен в Пакистан за целите на талибанското движение - в най добрия случай - мрачно Средновековие. Трябва да съчувствате на хората там. Представете си Вас да тикнат направо в Средновековието. Отделно, че големите играчи като Америка имат не съвсем чисти отношения там. Трагедията на нормалните афганистанци е огромна.
95
4
 
26
 
! Отговори
Krom преди 2 години
Талибаните са американска разработка - т.н. прокси, подържано от Пакистан. Исторически американското оръжие и пари изгониха руснаците подкрепящи Наджибулла от Афганистан. Ако искат, те, американците бързо могат да намерят лостове за въздействие върху тях. Защо не го правят е друг въпрос. Афганистан е обречена страна. Ниска образованост, малко поминък - основно гледане на опиумен мак, тежка религиозна обремененост, сурова природа - идеалния развъдник на крайни фанатици и опитна база.
94
5
 
9
 
! Отговори
Demonaz преди 2 години
Пускам сълза ;( Даже ще си разплета чорапите от толкова напрежение.
93
4
 
15
 
! Отговори
bb преди 2 години
Хамериканците тръгнаха като аслани, а се връщат като *асрани.
92
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
нещо като когато комунизма идваше в България
91
5
 
3
 
! Отговори
До 110 преди 2 години
*** много избирателна памет имате вие троловете. Поразрови се малко назад и виж кой подписа указа за изтегляне на US войските от Афганистан. Байдън просто продължи по плана на предишния президент.
90
14
 
3
 
! Отговори
xaxsasб преди 2 години
До наглеци 110 - За тази трагедия спомогнаха стотиците хиляди жени, които изневеряваха на мъжете си докато те бяха в поделенията и умираха в пустините, за да може те да им взимат половината заплата и да не им дават да си гледат децата. На Запад хората родени след 90та са масово бездетни, заради това на което се нагледаха през последните 20 години. Twirk-вайте им на талибаните на чушките да Ви пазят Снуп Дог и Ники Минаж.
89
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каква сапунена драма, оф... То само в Афганистан стрелят, колят, бесят и бият... Сирия, Сомалия, Нигерия, Зимбабве, Пакистан... аре, стига ни занимавали с тея страхливци. Мъжете побегнали и оставили деца и семейства, егати и мъжете. Пък жените си хвърлят децата през оградите... напълно безмозъчна работа.
88
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Handel никой не лaпа американск пари. Американците хрантутят свои протежета и овластяват жени, за да ги манипулират и да излапат богатствата на всяка страна, която са си набелязали. Сега избягаха най-позорно. Няма да зле сега талибаните да ловят тяхни високопоставени представители и най-вече жени, като им го върнат по същия начин. Или да не се месят повече в ислямския свят, като налагат феминизъм, или ще получат колети с отрязани женски глави за коледа!Това е положението.
87
6
 
8
 
! Отговори
xaxsasб преди 2 години
Роби в Афганистан са само жените. Така, че за да се направи нещо по въпроса и мъжете да се застъпят за тях трябва да има коренна промяна в начина на живот в САЩ и Европа. На мъжете тук жените не им дават да си гледат своите деца, ние ще се бием за чуждите жени и деца. Жените в НАТО спомогнаха много за оттеглянето на войските с тяхното безплодие и кариерийно развитие. Меркел добре че напусна поста инак в момента всички феминистки щяха да гледат към нея. Оттървахме се от трета световна война.