Смазваща репресия в Беларус: Мария Колесникова бе осъдена на 11 години затвор

Тя е обвинена в заговор, целящ завземане на властта
6 сеп 2021 15:47, Нели Христова
115
Смазваща репресия в Беларус: Мария Колесникова бе осъдена на 11 години затвор
Снимка: БГНЕС

Беларуски съд наложи дълги присъди на две водещи фигури от беларуската опозиция, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.

Присъдата от 11 години лишаване от свобода на Мария Колесникова, една от водещите фигури на опозицията срещу президента Александър Лукашенко, ознаменува смазването на съпротивата срещу режима. Другият подсъдим, адвокатът Максим Знак, получи присъда от 10 години затвор.

Съобщенията за присъдите бяха публикувани от пресслужбата на Виктор Бабарико, друг намиращ се в затвора опозиционен лидер, за когото те работеха.

Двамата бяха обвинени в "заговор, целящ завземане на властта", "създаване на екстремистка организация" и "призиви към действия, поставящи под заплаха националната сигурност".

Процесът срещу тях започна в началото на миналия месец и се проведе при закрити врата.

Колесникова помагаше за координацията на продължилите с месеци протести на опозицията, започнали след изборите през август 2020 година. Тя се противопостави на опитите на властите да я накарат да напусне страната. Когато служители на беларуската служба за сигурност я отведоха до границата с Украйна, тя разкъса паспорта си и се върна в Беларус, за да бъде арестувана.

39-годишната жена беше арестувана през септември миналата година.

Снимки от процеса, публикувани в Телеграм, показват как Колесникова, намираща се в стъклената клетка на обвиняемите, се усмихва на присъстващите в съдебната зала и е оформила сърце с ръцете си, на които са поставени белезници. Този жест беше един от символите на протестите.

Международната общност разкритикува процеса срещу опозиционерката. И германското правителство настоя многократно тя да бъде освободена, отбеляза Дойче веле. Години наред Мария Колесникова е работила като културен мениджър в Щутгарт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
13
 
9
 
! Отговори
ГОБАРА преди 2 години
Това ни чака с диктатора Радев
76
15
 
7
 
! Отговори
1 преди 2 години
До Анонимен 81 "Всички страни от източния блок които се ориентираха към запада загубиха стандарта си на живот и днес живят много по-бедно от преди" Руските пропагандатори ще ме скъсате от смях. Явно не сте живели и ЕДИН ДЕН "преди". Иначе щеше да знаеш за опашките за хляб, празните магазини, 10 годишното чакане за автомобил, бурканите, за да не гладуваме, масовите кражби, неефективното производсто, свидетелствата за уседналост, стрелбата по опитващите да избягат от "рая" на комунистите и т.н.
75
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 78 Даже и речника ти е като на руската пропаганда.
74
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички страни от източния блок които се ориентираха към запада загубиха стандарта си на живот и днес живят много по-бедно от преди, а България и Прибалтийските е просто трагедия. Освен това през последната година загубиха и свободата си, и никога няма вече да си я върнат. Само в Белорусия хората са свободни и запазиха стандарта си на живот.
73
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази прилича малко на нашия революционер ицето лодкаря, ама си е обръснала брадата
72
4
 
4
 
! Отговори
Терор в БГ преди 2 години
В България мутри на Гешев раздават безкрупулно правосъдие,режат ръце,хвърлят хора от скалите в Перник!
71
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вие немци,поляци и целия така наречен Европейски съюз,вие вместо да ни налагате санкции трябва на ръце да ни носите и да ни уважавате защото ние ви спасихме от фашистката чума,благодарение на нас вие днес се раждате и живеете!Спомняме си уроците от миналото,живеем на нашата земя и сме готови да я защитим с всички възможни средства,и след нас,нашите деца,тези които са тук сега с цветя в ръка,това е тяхната земя и докато тази памет е жива в тях те никога няма да живеят на колене! -Лукашенко
70
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До браво Ами, значи ТЕБ като дойдат да те съдят по СЪЩИЯ НАЧИН, ще им ръкопляскаш, докато те влачат към зандана :)))))
69
3
 
5
 
! Отговори
браво преди 2 години
Репресия на баба ти.....Добра присъда за това
68
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 68 "Аз не съм чул за белоруски пpocтитyтки и черноработници" Не само на Запад, ами и в България ги има. Няма начин да "чуеш", когато главата ти е пълна с простотия и лъжа.
67
3
 
7
 
! Отговори
11 преди 2 години
Ам тя и по снимката си личи, че не е читава тая.
66
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Хм "Държавното устройство на всяка държава си е работа на нейният народ." Лукашенко не представлява народа. Затова му се налага да флашифицира избори, за да не се разбере какво мисли народа. Това е стандартна стратегия на всяка диктатура: да не допуска честни избори. България в момента върви към същото, затова е борбата за машините (и не само).
65
3
 
3
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ВОЛЯТА НА НАРОДА Е НАД ВСИЧКО! ТАКА КАЗА СУПЕР КОМПЮТЪРА АРИА ОТ ФИЛМА ОРЛОВО ОКО, ДОКАТО ИЗПЪЛНЯВАШЕ ПЛАНА СИ ПО ЛИКВИДИРАНЕ НА ПРЕЗИДЕНТА НА ФАЩ И СЪУЧАСТНИЦИТЕ МУ КОИТО ДОРИ БЯХА ЗАКОННО ИЗБРАНИ! ВСЕКИ КОЙТО УЗУРПИРА ВЛАСТТА КАТО ЛУКАВШЕНКО Е ТЕРОРИСТ И ПРЕДАТЕЛ И ЗАСЛУЖАВА СМЪРТНА ПРИСЪДА ИЗПЪЛНИМА НЕЗАБАВНО!
64
3
 
5
 
! Отговори
Хм преди 2 години
Държавното устройство на всяка държава си е работа на нейният народ.Всяко вмешателство води до ексцесии,каквито наблюдавахме в последните 20 години.На практика резултатът беше точно обратен на желаното.Или желаното бе друго,а резултатът му съответства?
63
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 65 Аз новините за Беларус си ги получавам от белорусите, които са избягали от *** там в нормални държави. :)))) А ти кога отиде да видиш, че това го "няма"? :)))))
62
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Натовец Ще ги спукаме от санкции, защото не се кефим на диктатори. Проблем? :)
61
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо при толкова много новини за Белорусия нямат нито един ред нещо за мизерия в Белорус, за бездомници, за пенсионери ровещи в кофите, за просяци, за безработица, за самоубийства, за престъпност, чалгаризация, за наркомания и прocтитуция, за корупция, за кражби, за хора в Белорус които умират защото нямат пари да си платят лечението и операцията, за изнасилени и отвлечени деца, за родители които колят децата си от бедност и безизходица, за набези над стари хора по селата, за демографска криза, за висока смъртност, за обезлюдяване, съсипана икономика. Нито дума! Що така?
60
4
 
9
 
! Отговори
Натовец преди 2 години
Предлагам да спукаме белорусите от санкции докато не направят цветна революция и после да си изградим натовска база в Белорус за да упражняваме натиск върху Русия! Хитро, а?
59
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На всички ***, които във всяка тема за поредното изстъпление на някой от любимите им диктатори - съветвам ги да се запознаят със съдбата на диктаторите. :))))
58
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В САЩ за една вечер протести убиха пъти повече протестиращи отколкото за години протести и сблъсъци в Китай в Хонконг. Да не говорим, че за месеци протести и сблъсъци с властта в Белорус при кървавият диктатор Лукашенко нямаше нито една жертва.