Смазваща репресия в Беларус: Мария Колесникова бе осъдена на 11 години затвор

Тя е обвинена в заговор, целящ завземане на властта
6 сеп 2021 15:47, Нели Христова
115
Смазваща репресия в Беларус: Мария Колесникова бе осъдена на 11 години затвор
Снимка: БГНЕС

Беларуски съд наложи дълги присъди на две водещи фигури от беларуската опозиция, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.

Присъдата от 11 години лишаване от свобода на Мария Колесникова, една от водещите фигури на опозицията срещу президента Александър Лукашенко, ознаменува смазването на съпротивата срещу режима. Другият подсъдим, адвокатът Максим Знак, получи присъда от 10 години затвор.

Съобщенията за присъдите бяха публикувани от пресслужбата на Виктор Бабарико, друг намиращ се в затвора опозиционен лидер, за когото те работеха.

Двамата бяха обвинени в "заговор, целящ завземане на властта", "създаване на екстремистка организация" и "призиви към действия, поставящи под заплаха националната сигурност".

Процесът срещу тях започна в началото на миналия месец и се проведе при закрити врата.

Колесникова помагаше за координацията на продължилите с месеци протести на опозицията, започнали след изборите през август 2020 година. Тя се противопостави на опитите на властите да я накарат да напусне страната. Когато служители на беларуската служба за сигурност я отведоха до границата с Украйна, тя разкъса паспорта си и се върна в Беларус, за да бъде арестувана.

39-годишната жена беше арестувана през септември миналата година.

Снимки от процеса, публикувани в Телеграм, показват как Колесникова, намираща се в стъклената клетка на обвиняемите, се усмихва на присъстващите в съдебната зала и е оформила сърце с ръцете си, на които са поставени белезници. Този жест беше един от символите на протестите.

Международната общност разкритикува процеса срещу опозиционерката. И германското правителство настоя многократно тя да бъде освободена, отбеляза Дойче веле. Години наред Мария Колесникова е работила като културен мениджър в Щутгарт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Правилно е получила.Лукашенко се бори да не допусне западната и американска демокрация и разруха.В Беларус все пак още има запазена ценностна система каквато ние имахме по соца.Здравеопазването и образованието са безплатни в Беларус.Лукашенко е истински политик,патриот и си обича родината!
56
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Европейците нападнаха Белорусия и Русия, а в Белорусия особено европейците извършиха най-чудовищните кланета и зверсва. Европейците избихва в Белорусия цели села, страци, жени, деца - наред. Младите жени изнасилваха преди да ги убият. И после запалваха цялото село. И тези същите фашисти сега ще учат Белорусия на смешната им западна "демокрация".
55
10
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ФАЩ НЕ СИ МРЪДНАХА ПРЪСТА ЗА УКРАЙНА, ТА ЗА БЕЛАРУС ОЩЕ ПО-МАЛКО! ВЪВ МОМЕНТА НЕЗАКОННИЯ ЛУКАВШЕНКО Е ПО МАЛКОТО ЗЛО, ЗАЩОТО ФАЛШИВИЯ ПУТИН САМО ЧАКА ЛУКАВШЕНКО ДА ГО МАХНАТ ЗА ДА НАПАДНЕ БЕЛАРУС!
54
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 53 Пробвай пак, но тоя път с истинска информация. :))))
53
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Наскоро завърши преброяването в САЩ. В американското население до 18 години 47% са с латино-американски произход. Това ще бъде Америка след 30 години, ако не и по-зле. Какъв съюзник може да бъде такава страна, още повече да си им васал като Бъглария. Какво ще стане с Америка след 20, след 30 години? Какво може да се планира с такива съюзници, какво ще решат за васалите си?
52
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Паметлив Паметлив, но само за КГБ пропагандата. На такива им се казва руски роби.
51
8
 
2
 
! Отговори
Аха преди 2 години
А нашите ''протестъри'' там сигурно щяха да бъдат разстреляни на място за държавен преврат, начело с главатаря им Радев !
50
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С нашите мутри милиционери бавно, но славно се превръщаме в Беларус. Същите номера и глупости правят нашите неща стници
49
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На 4 септември 1914 г. в района на Талерхоф (Австрия) е открит първият концентрационен лагер в Европа. Той е предназначен за руското население на империята, което отказва да стане украинско - нова националност, измислена от поляците и култивирана от австрийските власти.
48
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 50 "които застреляха пред Капитолия" Никого не са застрелвали пред Капитолия.
47
0
 
10
 
! Отговори
За много години преди 2 години
Я си спомнете какви присъди получиха двете кметици на Младост при режима на Тиквошенко и пак коментирайте, че не сме пропаднала бананова държава и тук е много по-добре от Беларус.
46
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен "До Анонимен 34 "на запад щяха да ги осъдят до живот за тероризъм." На Запад щеше да има справедлив процес" - колкото имаше справедлив протест за протестиращите които застреляха пред Капитолия в САЩ.
45
5
 
6
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 2 години
Чест и адмирации господин Лукашенко ! Бъдете здрав и благословен ! ЦЯЛАТА НАЦИЯ Е С ВАС !
44
2
 
10
 
! Отговори
Паметлив преди 2 години
Всички опити на САЩ да демократизират(?) десетки държави доведоха единствено до тяхното съсипване-Афганистан,Украйна,Ирак,Либия,Сирия,Йемен...Навсякъде разруха и война.Дали именно това не е била целта,прикрита зад помпозни фрази?
43
4
 
3
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
До ???? МАКАРОН Е ЗАКОННО ИЗБРАН КОЕТО ГО ПРАВИ РЕПРЕСОР НО НЕ И ДИКТАТОР!
42
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Три реда сълзи Морално банкрутирал си!
41
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Факт Как можеш да си гледаш физиономията в огледалото не е ясно.
40
6
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ВСЕКИ КОЙТО ПОИСКА ДА СЕ ОБЯВЯТ ПРОТОКОЛИТЕ ОТ ИЗБОРИТЕ И В ПУТИНАВИЯ И ЛУКАВШЕНКВИЯ ОТИВА ДИРЕКТНО В ДРЪНГОЛНИКА ИЛИ УМИРА АКО НЕ Е ТОЛКОВА ИЗВЕСТЕН! ЗАТОВА В СЕВЕРНА КОРЕЯ И КУБА НЯМА ТАКИВА ПРОБЛЕМИ , ЗАЩОТО ТАМ ИЗБОРИ НЯМА! ПОСТОВЕТЕ СЕ УНАСЛЕДЯВАТ
39
5
 
12
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Заговор че имаше-имаше.Нещо подобно на Украйна,със същите организатори.Само че не се получи,най-вероятно защото беларусите видяха последиците за Украйна от тамошната "демократизация" и не подкрепиха прозападната опозиция.
38
4
 
10
 
! Отговори
Три реда сълзи преди 2 години
Що тъй в "обективното" изложение на новината сте пропуснали факта, че има видеозаписи от собствените й съратници, в които тя призовава за насилствено овладяване на изпълнителната власт, ако режимът на Лукашенко не се съгласи с "предрешената" победа на опозиционната кандидатка Тихановская в изборите? В коя нормална държава не съдят за опит за преврат и подстрекателство към него? Защо ли питам, като се знае на чия хранилка сте - онези спецове по "цветни революции", тоест праведни преврати.