Хиляди на протест срещу "културата на изнасилванията" в Уругвай

Те скандираха "Това не е самонадеяност, това е изнасилване"
29 яну 2022 08:08, Елка Василева
64
Хиляди на протест срещу "културата на изнасилванията" в Уругвай
Снимка: БГНЕС

Хиляди жени демонстрираха в центъра на уругвайската столица Монтевидео срещу сексуалното насилие, заклеймявайки "културата на изнасилвания" в Уругвай, след като 30-годишна жена стана жертва на групово изнасилване, предаде Франс прес.

Участничките скандираха "Не" означава "не", "Това не е самонадеяност, това е изнасилване".

Демонстрацията беше организирана от групи за защита на правата на жените в цялата страна. В столицата се проведе голямо шествие след няколко случая на сексуално насилие, разкрити през последните дни.

В пространна декларация организации за защита на женските права посочват, че "културата на изнасилванията" означава да продължава да се повтаря, че мъжете имат "нужди" или "полов нагон", които не могат да контролират.

Всекидневно сме изправени пред изказвания, които подчертават страха, мълчанието и несигурността, се казва още в текста, който призовава за по-добро сексуално образование и за конкретни действия на държавата за защита на жените.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
16
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 2 години
Смятам,че изнасилването е изключително гнусен акт.Бих го причислил към някакъв вид морално или нравствено убийство.На такава постъпка са способни само завършените скУтове и лОмпен -***.Не става въпрос само за изнасилване ,става въпрос за физически и емоционален тормоз върху жените.Лично аз не го разбирам.Цял живот съм бил в обществото на умни,високо-образовани,културни и възпитани жени,не визирам пластмасовите създания.Винаги съм се чувствувал комфортно и спокойно в тяхна среда
44
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Културните традиции трябва да се пазят. ЮНЕСКО ще защити културата от изчезване. Обичаите на народите са различни. В САЩ имат обичаи да се стрелят и убиват с огнестрелно оръжие.
43
0
 
16
 
! Отговори
Роза преди 2 години
Изнасилванията се вършат най-често от мъже комплексари,които се страхуват,че няма да получат секс по доброволен начин.А на жените,особено на по-неопитните,ще препоръчам:внимавайте с кого излизате и с кого се запознавате!Не се поставяйте в ситуации да бъдете изнасилени и нищо лошо няма да ви се случи!
42
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Борбата е епична - кога ще имат джендърите права в Уругвай, а?
41
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ед Шийрън пак не случил на култура
40
5
 
5
 
! Отговори
Дедо ви преди 2 години
Целта на статията е провокиране на коментари и отклоняване на вниманието от нашето "розово" ежедневие. Може, и сигурно има подобни случаи, но те са "ТЕ-Ние" 1:1000. Поздрави от Чуй и скарите на Монтевидео.
39
2
 
17
 
! Отговори
анонимна преди 2 години
До бай Ставри - въпреки че не говоря с подобни, ще ви кажа - мога да се издържам сама, мога да си родя дете, мога да си купя жилище, мога да ида където си искам. Всъщност го правя всичко това. А че това, че можел някой мъж да ме убие, понеже е по-силен, ще напомня, че всъщност много повече мъже, отколкото жени, са убити от същите тези мъже, така че, аргументите ви са смешни и глуууупави като вас.
38
2
 
11
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 2 години
Изнасилванията на жени (а и не само!) имат тежки последствия и за насилника. Ако успее да избяга от правосъдието, има друго, от което не може да избяга. То е доста по-тежко.
37
2
 
8
 
! Отговори
АНОНИМНА преди 2 години
Анчо, а дано и при теб се изсипят още пет шест неканени, че да те видим.....Невероятно злонамерен и още по-невероятно про.ст народ.........
36
1
 
14
 
! Отговори
жена преди 2 години
Самият факт, че отново виновна е жертвата за някои, че била отишла, е достатъчен колко им е ума на тези. Вроятно не са и чували, че същите тези насилници отвличат, разбиват домове и пр. А пък че жените били тъпъъъпи, то те поне имат оправдание с пищящите деца и оглууупели старци, дето така или иначе отглеждат - мъж много по-рядко се занимава с това. А колко от мъжете сте много умни при всичките ви привилегии?
35
0
 
15
 
! Отговори
анонимна преди 2 години
До до жена - или сте злобен, или неинформиран. З а две поколения жени, които работят, и то съвсем не всички, искате открития!? А същите тези жени нима не ви готвят, чистят , а в някои географски ширини ви отглеждат буквално цял живот? И искате докато ви дундуркат, да правят открития? Да, за дундуркането са виновни самите жени, особено по-възрастните, дето откровено пренебрегват дъщерите заради вас. Номерът с мините се изтърка. Кой за каквото става.
34
0
 
17
 
! Отговори
До 40 преди 2 години
Да Ви имам и мъжката логика! След като се запознава с мъж в дискотеката и доброволно отива в тях , значи иска да е с него- нищо лошо да кажем... Защо обаче оня трябва да вика и приятелите си ? Тук вече нещата не са доброволни, скъпи! Другият път ще си прибера и аз някое мъжле от дискотеката и ще си викна двама приятели да се позабавлят с него : ). Пак ли така ще пишеш после?
33
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До женаА лично ти какво откри, че нещо не се сещам? Или фактът, че случайно си мъж ти дава право да се изживяваш като някакъв велик учен или откривател?Де да беше така, ама на, 99% сте откриватели и учени само зад екрана или на маса.
32
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Закони, ти си диктатор, уйе/***.
31
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази статия е по-важна от статията за работата на правителството! Скрихте статията ,ЗАЩОТО ВСИЧКИ КРИТИКУВАТ НЕКАДЪРНИТЕ НА РАДЕВ Г
30
3
 
14
 
! Отговори
До 38 преди 2 години
Колко на брой мъже са открили и оставили следа в човешката история на фона милиардите мъже живели някога на планетата?Отглеждането на деца отнема толкова ценно време от живота на една жена, че ако тя разполагаше с него, със сигурност щеше да бъде много по-полезна на обществото като цяло.Историята познава стотици кралици, които са довели държавите си до възход, но за децата им се е грижила многобройна прислуга и са имали лични учители. Има и някои сред тях без поколение
29
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прочетох за историята в Гугъл. Въпросната жена отива на бар и там се запознава с мъж и след това отиват в апартамента му( сигурно не за да четат книги), след което обаче пристигат още двама и така се стига до груповото изнасилване. Извинявайте но коя нормална жена би отишла в апартамента на човек, който познава само от няколко часа.. Аз лично дори не бих поканил тава жена вкъщи, дори и да имах възможност
28
8
 
14
 
! Отговори
Закони преди 2 години
За изнасилване - смъртна присъда. Проституцията трябва да бъде забранена. Сутеньорство - смъртна присъда. Публични домове - забранениХората трябва да се научат да имат задръжки и да се съобразяват. Всички, които се държат като зверове трябва да бъдат лишени от възможността да дадат поколение.Трябва да се забрани даряването на *** и яйцеклетки от непознати.
27
15
 
4
 
! Отговори
До жена преди 2 години
И откакто имате права какво открихте? Нищо, ама от сърце? А освен Мария Кюри, някоя друга да кажеш, която е открила нещо? За другата спомената кака, дето се е правила на авиатор и така е изчезнала, изобщо няма смисъл да говорим.
26
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А тука понеже ромите не са културни и затова нема изнасилвания