Помпео: САЩ да признаят Тайван за свободна и суверенна страна

Той е от най-войнствено настроените към Китай съветници на Тръмп
4 мар 2022 11:45, Елка Василева
49
Помпео: САЩ да признаят Тайван за свободна и суверенна страна
Снимка: архив, БГНЕС

САЩ трябва да признаят Тайван за "свободна и суверенна страна" - това заяви бившият американски държавен секретар Майк Помпео в слово по време на посещение на острова, предаде Франс прес.

Един от най-войнствено настроените спрямо Китай съветници на бившия президент Доналд Тръмп, Помпео започна визитата в сряда, в момент, когато проблемите около самоуправляващия се остров засилват напрежението между Вашингтон и Пекин.

Ако Вашингтон продължи диалога с Пекин като суверенно правителство, дипломатическото признаване на Тайпе "вече не може да се пренебрегва, избягва или да се разглежда като нещо вторично", заяви Помпео пред членове на местен аналитичен център.

"Според мен правителството на САЩ трябва незабавно да вземе необходимите и отдавна очаквани мерки, за да направи нещо справедливо и очевидно - да предложи на Република Китай (официалното име на Тайван, бел. АФП) САЩ да я признаят дипломатически за свободна и суверенна страна", добави той.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки има американска мечта, не съществува руска мечта. Що ли?
2
2
 
33
 
! Отговори
Сандо преди 2 години
американците много искат да запалят света ... ама страшно много
1
2
 
36
 
! Отговори
По същество преди 2 години
Не може светът да не е по американски, според американците. Холивуд ги е научил, че нещата винаги завършват в тяхна полза. Дори от провалите си правят триумфи. За това и изглеждат понякога толкова нелепи в изказванията си.