Тайван издава наръчник за оцеляване във война заради Китай

Планирането на наръчника предхожда войната в Украйна
13 апр 2022 01:30, Йоана Цонева
32
Тайван издава наръчник за оцеляване във война заради Китай
Снимка: БГНЕС

Във вторник тайванските военни за първи път публикуваха наръчник за гражданска отбрана, който дава на гражданите насоки за оцеляване при военен сценарий, тъй като нахлуването на Русия в Украйна насочва вниманието към това как островът трябва да отговори на натиска на Китай.

Китай никога не се е отказвал от използването на сила, за да постави Тайван под свой контрол, и през последните две години засили военните си действия в близост до острова, за да го принуди да приеме претенциите му за суверенитет.

В наръчника на Тайван подробно е описано как да се намират бомбоубежища чрез приложения за смартфони, запаси от вода и храна, както и съвети за изготвяне на комплекти за първа помощ при извънредни ситуации, предаде "Ройтерс".

Планирането на наръчника предхожда нападението на Русия над съседната страна, което предизвика дебат относно последиците за Тайван и начините за повишаване на готовността, като например реформи в обучението на резервистите.

Още по темата
"Предоставяме информация за това как гражданите трябва да реагират в случай на военна криза и възможни бъдещи бедствия", заяви на онлайн пресконференция Лю Тай-и, служител на отдела за мобилизация на всички отбранителни сили към министерството.

Това ще даде възможност за подготовка за безопасност и ще помогне на хората да оцелеят, добави той.

Той заяви, че наръчникът, който се основава на подобни ръководства, издадени от Швеция и Япония, ще бъде допълнително актуализиран с местна информация, като например местата за подслон, болници и магазини за ежедневни нужди.

В наръчника са използвани комикси и картинки със съвети за оцеляване при военно нападение, като например как да се различават сирените за въздушно нападение и начини за укриване от ракети.

Тайван не е съобщил за признаци на предстояща инвазия, планирана от Китай, но е повишил нивото си на тревога от началото на войната в Украйна, която Москва нарича "специална военна операция".

Президентът Цай Инг-уен неведнъж се е заричала да защитава острова и наблюдава широка програма за модернизация, за да направи силите си по-мобилни и по-трудни за атакуване.

Освен представените миналата година планове за реформиране на обучението на резервните сили, правителството се стреми да удължи задължителната военна служба над четири месеца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
2
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 години
комунистите от русия и китай само за война мислят ...
26
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ трябва дипломатически да признаят Тайван за свободна и суверенна държава,пак те. Навсякъде те. Аман вече.
25
3
 
7
 
! Отговори
Ламята преди 2 години
След като Китай,отказа на сащ да осъди, руската инвазия,избухна нова ковид епидемия,в 101% ваксиниран Китай.Естествено, това е напълно случайно..А 330те американски задгранични воени биолаборатории,нямат нищо общо.Те са единствено и само за мирни цели.За това са задгранични.
24
2
 
3
 
! Отговори
noFreeman преди 2 години
леле като ги гледам с тия маски те са си и без Китай роби...
23
4
 
3
 
! Отговори
До 22 преди 2 години
Ти тотално не си в час. Тайван е по-труден залък от Украйна. Тъпкан е с модерни оръжия. А броя на човекопитеците не е толкова важен. Все пак Тайван има 250 000 редовна армия, с резервисти може да мине 5 млн при 25 млн население
22
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Путин сегодня! Абе те арабите са 200 пъти колкото Израел ама все те са обидените. Така че не се прави на много разбиращ
21
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И китайците ги е досърбял гърба като руснаците. Няма проблем и тях ще ги начешат.
20
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Страхуват се , Тайван, да не се върне към родината си Китай, обезопасяват всичко покрай Русия и Китай, може би се канят да воюват с тях, нас Китай не ни интересува, интересува ни да спре конфликта до нас в Украйна и да не се разрастне този конфликт из Европа!
19
2
 
6
 
! Отговори
SS преди 2 години
Скоро време май и тук ще имаме нужда от такъв ! Ако ми платят бих могъл да го напиша !
18
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Мао Дзе Дун Представяш ли си? В Китай в момента градовете Шанхай и Чанчун са затворени. 60 милиона китайци са блокирани. Сигурно западът, украйна и тайван са виновни. Ковид няма - простотия е казваш, ама китайците блокирани. Що така?
17
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До @ Кога Украйна е искала нефта и златото на русия?
16
6
 
6
 
! Отговори
Пешо преди 2 години
До 12 А путин защо не остава България да си живее както си иска, а праща тр0лове като тебе?
15
0
 
4
 
! Отговори
до Мао преди 2 години
Прав си,само не пиши медии с й накрая,не е правилно пише се с и.:))Успех!
14
2
 
16
 
! Отговори
Мао Дзе Дун преди 2 години
Интересното тука е че статията е гръмка, всяват ужас статиийе, какво си мислите, че цели както всички други глупави статий, камо ли на тази медия... Целят да плашат, да дезиорентират, да подлудяват хората с възможни конфликти и да обсебят и откъснат от нормалния живот, както опитаха с ковид простотията... Съжалявам, но аз се отказвам да следя повече медий
13
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А Китай тръгне ли там операцията ще е наистина бърза.Те са повече от мравките,нямат избиване с обикновени стрелкови оръжия.
12
2
 
21
 
! Отговори
@ преди 2 години
Ясни сте ми............ако някой президент или правителство не иска да ви дава да крадете нефт ,газ,злато или какво да е ................ги обявявате за диктатори и им спретвате един Майдан и цветна революция.................целта е не демокрация............а кражба.............на това се основава цялата западна цивилизация, на кражби и лъжи!!!
11
3
 
7
 
! Отговори
До Пешо преди 2 години
Оставете хората по света да си живеят както си искат..............ако искат диктатори,да си избират диктатори.............западна демокрация насила не става..............кога ще го разберете,селяни прости????
10
1
 
2
 
! Отговори
Коко преди 2 години
До 6 представи си и внуците ти ги интересува България и не са на същото мнение като тебе. Щото не харесват русия ще ги обявиш за нацисти ли?
9
4
 
3
 
! Отговори
Пешо преди 2 години
До 7 пак говориш в множествено число. Не си русофил. Много вероятно директно да си руснак. А целта на руски тр0лове като тебе каква е? Направа на майдан и евентуално налагане на марионетно проруско управление. Каква е разликата?
8
3
 
5
 
! Отговори
Мао Дзе Дун преди 2 години
Следваща стъпка и основна е да се въвлече и Китай във война, но след нея се пазете, защото май това ще е последната,, голяма война за века". След нея ще събираме и отглеждане фъстъци.