Гутериш: Светът се сблъска със заплахата от нова Студена война с ядрен оттенък

Той говори пред пред випускниците на университета Сетън Хол в Ню Джърси
24 май 2022 20:16, Нели Христова
25
Гутериш: Светът се сблъска със заплахата от нова Студена война с ядрен оттенък
Снимка: БГНЕС

Светът се сблъска със заплахата от нова Студена война с ядрен оттенък и бум на крайния национализъм. Това заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш в изказването си пред випускниците на университета Сетън Хол в Ню Джърси.

„От Близкия изток до заплахата от нова Студена война със сериозен ядрен оттенък, от тероризма и междуособиците заради древни обиди до експлозивното разрастване на крайния национализъм, който пренебрегва основната истина, че международните решения винаги са най-добри за националния интерес - всяко от тези предизвикателства се превръща в още един знак за разкола в нашия свят“, каза той.

Сред другите заплахи за света Гутериш посочи изменението на климата, нарастващото социално неравенство, разпространението на глада и болестите.

"Като генерален секретар на ООН трябва да ви кажа, че навлизате в свят, изпълнен с опасности. Сблъскваме се с конфликти и разделения в невиждани от десетилетия мащаби - от Йемен до Сирия, от Етиопия до Сахел", каза той. Гутериш обърна внимание на конфликта в Украйна, който според него "причинява огромно страдание, разрушения и смърт".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
ЯДРЕНАТА АТАКА преди 1 година
Всеки, който си въобразява, че жужето ще бъде свалено от власт, или че ще умре от болест се лъже. Жужето е дошло в света , за да извърши най-голямото престъпление в историята на човечеството- ядрена атака срещу Свободния свят и ядрения апокалипсис. Така в битката при Армагедон, описана в Библията, ще бъде сложен края на феодалните диктатори. Ще загинат милиарди човешки души, но демоните на комунизма ще изчезнат. Америка има силата и оръжията и ще ги срази.
18
0
 
1
 
! Отговори
Баба Гуна преди 1 година
Коледни добавки шели дават ?
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За тоалетната хартия нищо не каза ще има ли достатачно
16
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гутериш, Гутериш, малко си учил. За едно танго трябват двама. Никой не танцува сам танго.
15
0
 
1
 
! Отговори
амчи преди 1 година
До анонимен бъдете като на запад бе - с повече мозък!
14
0
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
За вас, евролидерите на запад, войната може да е студена, но за нас на изток, вече пари, а може и да ни изпепели, но също да ни умори от глад и студ, през зимата!
13
1
 
10
 
! Отговори
777 преди 1 година
Ей такива ,,умници,, като теб предизвикват конфликтите, после стоят отстрани и сабират парсата.За съжаление нашата съдба явно, ще е като на предните четири цивилизации, самоунищожение!!!
12
1
 
12
 
! Отговори
Влади-Мир преди 1 година
Братчед, няма да е студена този път, много гореща ще е
11
0
 
11
 
! Отговори
SS преди 1 година
ГОТВЕТЕ СЕ ЗА ЗИМАТА ! И ЗА ИДВАЩИЯ АПОКАЛИПСИС !
10
1
 
9
 
! Отговори
SS преди 1 година
А ,ако не дай боже се стигне до използването на ядрено оръжие ще настъпи наистина соц.равенство ! И край на извратената ни цивилизация !
9
1
 
10
 
! Отговори
SS преди 1 година
Светът и по специално Европа още тая зима ще се сблъска с глад, недоимък на енергоносители,хиперинфлация,маймунска шарка, коронавирус, и ...много социални бунтове !
8
3
 
15
 
! Отговори
хех преди 1 година
Йемен, Сирия, Украйна... ми то от изброените конфликти войни ми те са всичките вдъхновени от САЩ...
7
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
СЗО,ООН,НАТО и други подобни силно зависими и корумпирани организации.
6
2
 
2
 
! Отговори
. преди 1 година
До въпросче - констатират това и онова... Това работят.
5
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Малко хора знаят, че Русия кандидатства за приемане в НАТО през 1990 година. Кандидатурата и е твърдо отхвърлена от САЩ, които виждат заплаха за ръководството си на НАТО в лицето на друга силна държава...
4
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-слабият генерален секретар на ООН. Слаб политик. Вероятно и непочтен, подкупен. Както навремето се разтури ОН и избухна войната, така и сега пред очите ни, с този безпомощен ***, се разпада ООН и направо си газим във война, която всеки момент заплашва да прерасне едновременно и в световна, и ядрена. Дошло е време за УОН!
3
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тя и старата студена война си беше с ядрени отенъци. Нищо различно. Всъщност студената война така и не приключи. Просто запада си помисли, че е приключила и взе да налива трилиони в Русия и Китай заради евтина работна ръка и щото на ония не им дреме за екологията. Така запада си пазеше екологията и произвеждаше евтино всичко което му трябва. Но пропусна, че така враговете му получават пари, които ще използват срещу тях. Сега се усетиха най-сетне. Време е да се изнесат от изтока!
2
7
 
20
 
! Отговори
Нане преди 1 година
оон да се закрие, от отдавна обслужва само краварски интереси... И не е познал... Тоя път войната, ще е гореща... Много гореща...)))
1
1
 
23
 
! Отговори
въпросче преди 1 година
тия в ООН кво точно работят ?