Канада планира пълнa забрана на огнестрелните оръжия

Купуването, продаването, прехвърлянето или внасянето им ще бъде незаконно
Обновена: 1 юни 2022 15:39 | 1 юни 2022 09:10, Йоана Цонева
0
Канада планира пълнa забрана на огнестрелните оръжия
Снимка: БГНЕС

Канадското правителство представи закон, с който се замразява вносът, покупката и продажбата на огнестрелни оръжия.

"Ограничаваме броя на огнестрелните оръжия в тази страна", заяви министър-председателят Джъстин Трюдо. Очаква се нормативните актове за спиране на нарастването на броя на лично притежаваните огнестрелни оръжия да бъдат приети тази есен.

"Ще бъде незаконно да се купуват, продават, прехвърлят или внасят огнестрелни оръжия навсякъде в Канада", заяви министър-председателят.

Канада вече има планове да забрани 1500 вида огнестрелни оръжия от военен тип и да предложи задължителна програма за изкупуване, която ще започне в края на годината, предаде в. "Гардиън".

Трюдо заяви, че ако някой наистина иска да запази щурмовото си оръжие, то ще бъде направено напълно неизползваемо.

Канада вече беше разширила проверките на миналото преди тази пълна забрана. Трюдо отдавна има планове да въведе по-строги закони за оръжията, но въвеждането на новата мярка идва след масовите стрелби в Увалде, Тексас, и Бъфало, Ню Йорк, този месец.

Бил Блеър, министър на готовността за извънредни ситуации, заяви, че Канада е "много различна от Съединените щати". "В Канада притежаването на оръжие е привилегия, а не право", каза той. "Това е принцип, който ни отличава от много други страни в света, особено от нашите колеги и приятели на юг. В Канада оръжията са предназначени да се използват само за ловни и спортни цели".

В Канада е имало много по-малко масови стрелби, отколкото в САЩ, отчасти поради липсата на лесен достъп до оръжия, въпреки че населението на САЩ също е много по-голямо от това на Канада.

Още по темата
Блеър заяви, че оръжията често се внасят нелегално от САЩ, които, както отбеляза той, имат един от най-големите арсенали от малки оръжия в света.

Канадското правителство планира да се бори с контрабандата и трафика на оръжия, като увеличи наказателните санкции, предостави повече инструменти за разследване на престъпления с огнестрелни оръжия и засили мерките по границите.

Трюдо заяви, че увеличеното финансиране вече е помогнало на граничните служители да удвоят броя на контрабандните оръжия, конфискувани на границата със САЩ. Неговото правителство също така заяви, че законопроектът ще позволи отнемането на разрешителните за носене на оръжие на хора, участващи в актове на домашно насилие или престъпен тормоз, като например преследване.

Законопроектът предвижда създаването на нов закон за "червения флаг", който позволява на съдилищата да изискват от хората, които се считат за опасни за себе си или за другите, да предадат огнестрелните си оръжия на полицията. Правителството заяви, че мярката ще опази сигурността на лицата, които подават молби в рамките на този процес - често жени, застрашени от домашно насилие - като защити тяхната самоличност.

Снарядите за пушки ще бъдат трайно променени, така че никога да не могат да съдържат повече от пет патрона, а законопроектът ще забрани продажбата и прехвърлянето на пълнители с голям капацитет.

"Канада може да ни научи на много неща", написа в Туитър Брус Хейман, бивш посланик на САЩ в Канада по времето на администрацията на Обама.

Трюдо заяви, че правителството му признава, че огромното мнозинство канадци, които притежават оръжие, са отговорни, но нивото на насилие с огнестрелно оръжие е "неприемливо". "Това е конкретна и реална национална мярка за осигуряване на безопасността на канадците", каза Трюдо.

Новите мерки вероятно ще бъдат приети в канадския парламент, тъй като управляващите либерали и лявата опозиционна партия "Нови демократи" разполагат с достатъчно гласове.

Пиер Полиевр, който се кандидатира за лидер на Консервативната партия, заяви, че законопослушните собственици на оръжия трябва да бъдат уважавани, а опасните престъпници да бъдат вкарвани в затвора.

Трюдо заяви: "Освен за спортна стрелба и лов, няма причина никой в Канада да се нуждае от оръжие в ежедневието си.

"Нуждаем се от по-малко насилие с огнестрелно оръжие. Не можем да позволим дебатът за оръжията да се поляризира дотолкова, че нищо да не се прави. Не можем да позволим това да се случи в нашата страна. Става въпрос за свободата. Хората трябва да са свободни да отидат до супермаркета, училището или мястото за поклонение, без да се страхуват".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари