Глобалното затопляне ускорява разпространението на заболявания

Климатичните промени са свързани с човешките патогени
9 авг 2022 18:56, Петя Славова
24
Глобалното затопляне ускорява разпространението на заболявания
Снимка: БГНЕС

Американски климатолози и биолози установиха, че климатичните промени и свързаните с тях промени в работата на екосистемите ще ускори с 58% разпространението на човешките болести и паразити. Изводите от направените проучвания са публикувани в списание "Nature Climate Change", предава БГНЕС.

Повишаването на температурите и промените в режима на валежите вече са довели до промяна в броя на пчелите, пеперудите и много други насекоми, както и до изменения в разпространението на паразити сред морските риби. Някои промени вече имат отрицателно въздействие върху човешкия живот. Така например, измененията на теченията в Тихия океан през последното десетилетие доведоха вече няколко пъти до масово измиране на риби, птици и бозайници край бреговете на Калифорния в резултат на токсини от водораслите. Такива морски дарове понякога попадат на пазара и предизвикват епидемии от отравяния и сред жителите на САЩ.

Глобалното затопляне и заболяванията

Група климатолози и биолози решила да установи по какъв начин изменението на климата ще повлияе на разпространението на човешките патогени и на честотата на заразените хора. За целта учените анализирали и обединили изводите на повече от 800 изследвания, посветени на влиянието на глобалното затопляне върху инфекциозните и паразитните болести. Те успели да установят 3,2 хиляди случая и да проучат каква точно е била връзката им с това.

"Изчисленията ни показват, че 218 от 375-те най-разпространени инфекциозни и паразитни болести, засягащи днес хората, ще се засилят в резултат на различните проявления на глобалното затопляне. Единственият ефективен начин да се предотврати този сценарий е борбата с емисиите на парникови газове", пишат изследователите.

Само 18% от тях ще станат по-редки. Глобалното затопляне ще се отрази особено силно на разпространението на болести, които се разпространяват от насекоми и замърсена вода. Те включват холера, ботулизъм, арбовирусни инфекции и много други. Учените заключават, че начинът, по който изменението на климата влияе върху разпространението на тези инфекции, ще затрудни разработването на мерки за справяне с тези патогени.


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
3
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 месец
Лошо няма, планетата е пренаселена и населението расте, а няма ресурси за него и трябва да се редуцира по някакъв начин.
21
2
 
0
 
! Отговори
Русофил преди 1 месец
Опа, белият брат ми казва, че е време за лекарствата и после да си лягам. Хайде лека от мен!
20
1
 
1
 
! Отговори
Русофил преди 1 месец
Да допълня, че съм православен християнин и редовно чета Петър Дънов, Рудолф Щайнер, и Елена Блаватская. Те са духовните еквиваленти на Ленин и Сталин, които измислиха кирилицата и освободиха България от турско и фашистко робство. Безбожния Запад унищожи СССР, който беше пазител на православните ценности. Но нищо, Путин ще им пусне атома и ще спаси Вселената.
19
2
 
1
 
! Отговори
Русофил преди 1 месец
Путин. Защо цензуриране името Му? Не знаете ли, че той е прероден Ахурамазда, който ще ни спаси от злото Ариман(Щатите и ЕС)?? Това ми го каза лично един тибетски монах от Шамбала.
18
3
 
2
 
! Отговори
Русофил преди 1 месец
Глобалното затопляне е изобретено в американски лаборатории в Украйна. Нищо, *** Н ще ни спаси. Киро Брейка, Ванга и един сръбски ясновидец от 16ти век така казват, а аз съм мислещ човек и им вярвам.
17
1
 
3
 
! Отговори
мнение преди 1 месец
още едно доказателство че разни организации дето непрекъснато говорят за това , са излишни . те просто говорят , ефект нулев . ако имаше смисъл от тях до сега земята наистина да беше рай . а и дали планетата ни сама не се лекува така ?
16
1
 
2
 
! Отговори
Азимов преди 1 месец
Той ЕС основно на това разчита в борбата срещу Русия. На глобалното затопляне.
15
1
 
7
 
! Отговори
Гебрейесус преди 1 месец
Естествено. Моите приятели - собствениците на фармацевтични компании и лаборатории харесват това.
14
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какво ли не са готови да направят, само и само да докажат глобално затопляне на база свръхпотребление от свръх увеличено население на Земята. Очаквайте свръх увеличаване на заболяванията с цел да се докаже глобално затопляне. Ще ровят в медицинските книги за всякакви симптоми, ще смучат пари за "нови технологични" лечения и ще си продължават изучаването на "научни" теории за глобално затопляне. Ала-балада, който не вярва ... да иде да провери. Като снимката на Ковид вируса, с пипалца.
13
1
 
1
 
! Отговори
…!! преди 1 месец
А стига де*, невероятно! Дали ще се окаже факт!
12
1
 
1
 
! Отговори
пуйката преди 1 месец
Какво е придвижването на едно насекомо в сравнение с полетът на самолет?
11
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това за сега е най-култовата ЛЪЖА на либерастията. Пръсканията с отровни аерозоли от самолети, пестициди, клетките за мобилните телефони, тези неща убиват пчелите, разбрахте ли криминални престъпници, начело със сатана и веднага след него гейтс, шурущоида и папата.
10
1
 
9
 
! Отговори
още ли не сте преди 1 месец
Разбрали че глобалното затопляне ковидчето маймунската шарка и кой знае още какво са измислили са деца от една майка.Въпросът е не коя е майката а ДАЛИ ТЕ НАС ИЛИ НИЕ ТЯХ.Въпрос на цености.
9
12
 
1
 
! Отговори
Венци касапина преди 1 месец
Удоволствие е,че свръхттъпите ввулгари си правят тташак с МЕГАпроблема на Света!Вие свръхттъпаци и свръхппримитивни същества ще изчезнете от лицето на Земята преди тоталното глобално унищожение,бре сселяндури!пп-Една е Грета Тюнберг и името на това смело дете ще остане до края на Света,който ще дойде скоро-само след 38 години!Тежко им на тези дето имат внуци/внучки,бре!
8
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тя и Ванга го е казала: от лицето на земята ще изчезнат пчелите и лука, млякото ще стане отровно.... това като го четох 90 те години и не ми се вярваше, сега вече е реалност.
7
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Повишаването на температурите и промените в режима на валежите вече са довели до промяна в броя на пчелите, пеперудите и много други насекоми" Не бе душици лъжливи, прекомерната употреба на пестициди прави това! А не кравешкото оригване и издишвания въглероден двуокис!
6
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Глобалното затъпяване е голям бизнес в днешно време.
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дааа, особено фалшивите.....
4
3
 
7
 
! Отговори
дъртак преди 1 месец
Преди 25 години можех да стоя на слънце на морето по цял ден и не изгарях. Сега съм намазан до ушите с разни масла, само под чадъра и пак изгарям. Дали пък не е от нещо друго "глобалното затопляне".
3
5
 
12
 
! Отговори
Майстора преди 1 месец
Измишльотините за климатичните промени ускоряват разпространението на измишльотини за страшни вируси. Опасна работа