Очакваме ли поскъпване на кафето?

Реколтата в Бразилия и Колумбия пострада от лошото време
22 авг 2022 14:25, Йоана Цонева
15
Очакваме ли поскъпване на кафето?
Снимка: БГНЕС

Намаляването на добивите на кафе в Бразилия може да доведе до рязко покачване на цените на тази стока в целия свят.

Събирането на реколтата от кафе в Бразилия традиционно е обвързано с двугодишни цикли, когато земеделските стопани събират големи количества арабика през четните години. През 2021 г. обаче насажденията са засегнати първо от суша, а след това и от измръзване, което почти е унищожило надеждите за богата реколта. Заради негативните очаквания фючърсите на кафето през 2021 г. вече започнаха да чупят рекордите от последните 10 години.

Освен Бразилия, друг важен износител на кафе, Колумбия, също пострада от лошото време.

Според някои оценки, както отбелязва „Уолстрийт Джърнал“, през 2022 г. добивите в някои стопанства може да намалеят почти наполовина. Например кооперативът Minasul Coffee Cooperative, който обединява някои земеделски стопани за производство, изкупуване и износ на кафе, очаква общата му продукция през 2022 г. да спадне до един милион торби (132 килограма кафе всяка), в сравнение с 2,2 милиона торби през 2020 г.

Още по темата
Ситуацията заплашва да влоши международните доставки на кафе. Към проблемите се прибавят не само намаляващите добиви, но и трудностите в глобалната логистика и нарастващите транспортни разходи.

Международната организация за кафе смята, че световното потребление на напитката само ще се увеличава и ще изпреварва производството.

В същото време, на фона на тези прогнози, анализаторите на Fitch Ratings не смятат, че цените ще продължат да се покачват значително. По техни изчисления цената на килограм кафе ще бъде средно 2,15 долара. Въпреки това колебанията в цените ще останат вследствие от по-ниския бразилски износ и недостига на запаси, пише БГНЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Теди преди 1 година
Кафето е страхотна напитка
10
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази отрова не я пия от повече от 20 години. Докато я пиех кръвното ми скачаше до 160 на 110 откакто я спрях тази отрова кръвното ми е 125 на 85 Не пиите тази отрова ще получите инсулт без да се усетите.
9
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кафето и шоколадът са луксозна стока, а не продукти от първа необходимост, така че може да поскъпват колкото си искат, тъкмо населението ще бъде по-здрави :)
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А, очаквате ли намаляване на консумацията. Щот яко почнах да режа неща без които мога. Иначе не мога да ви насмогна
7
3
 
2
 
! Отговори
До 6 преди 1 година
Глупости. Минималната заплата трябва да е поне 5 милиарда.
6
1
 
5
 
! Отговори
Човек с чувства преди 1 година
Нека да се вдигне цената му, а защо заплатите и пенсиите са твърде ниски?Вие разбирате ли, че минималната заплата трябва да бъде поне 2 500 лв., а минималната пенсия да бъде поне 1 500 лв. !Трябва да има живот ! Така е редно !Ако България стане ЖИВКОва, ще се заживее живот, който го е нямало през всички изминали векове!Осъзнавате за какво става въпрос, нали така?!
5
1
 
9
 
! Отговори
Ха ха ха преди 1 година
За това у нас поскъпна предварително....ха ха ха ха
4
2
 
7
 
! Отговори
Прокурора на Пелишат преди 1 година
Скорошно поскъпване и на цвета от налъми...
3
21
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кафето е вредно.
2
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не пия кафе. Вредно е!
1
5
 
18
 
! Отговори
Мария-Антоанета преди 1 година
Като няма кафе, да пият ракия!