500 лидери отиват на погребението на Елизабет II, но не и от Русия

Не са поканени представители на Русия, Беларус, Мианмар, Сирия, Венецуела
Обновена: 16 сеп 2022 08:19 | 16 сеп 2022 08:15, Елка Василева
68
500 лидери отиват на погребението на Елизабет II, но не и от Русия
Снимка: архив, БГНЕС

Погребението на кралица Елизабет ІІ ще бъде "най-голямото събитие виждано някога от дипломатическата служба", заяви бивш висш британски дипломат пред Би Би Си.

Още по темата
Около 500 държавни глави, премиери и висши дипломати се очаква да присъстват, но сред поканените няма представители на Русия, която реагира остро. Британски дипломати пък възразиха срещу поканата на китайския президент, предаде БНР.

В интервю за Би Би Си Саймън Макдоналд, бивш ръководител на държавната служба на външно министерство каза: "Никога толкова много държавни глави и правителствени ръководители не са идвали в Лондон за едно събитие за един ден".

След острата реакция по повод поканата към китайския президент Си Цзинпин по-късно стана ясно, че Китай ще бъде представен от вицепрезидента Ван Цишан. Оплакването бе направено от група депутати, на които бе забранено да пътуват в Китай заради тяхната кампания срещу китайските репресии срещу уйгурите.

Ван Цишан всъщност ще бъде най-високопоставеният азиатски политически лидер на погребението и в същото време сред представителите на авторитарните държави, като в тази група попада още президентът на Египет Абдел Фатах ас Сиси. Саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман се очаква да оглави делегацията на своята страна в Лондон, макар че това още не е потвърдено.

Форин офис отказва да разпространи пълния списък на гостите на този етап по съображения за сигурност, а много лидери от Близкия изток освен израелския президент Исаак Херцог не са разкрили плановете си. Потвърждението от страна на емира на Катар Тамим бин Хамад  ал Тани обаче предполага, че и други лидери от Персийския залив ще присъстват.

Със сигурност не са поканени представители на Русия, Беларус, Мианмар, Сирия, Венецуела и Афганистан.

Реакцията на руското външно министерство бе следната: „Разглеждаме този британски опит чрез използване на националната трагедия, докоснала сърцата на милиони хора по света, за уреждане на сметките с нашата страна през дните на траур, като дълбоко неморален“.

От Кремъл смятат, че това е "сквернословно за паметта на Елизабет Втора, която е служила в редиците на британската армия през Втората световна война, сражавали се срещу нацистите и техните украински колаборационисти".

В декларацията, разпространена от Скай нюз,  се казва още, че се изразяват дълбоки съболезнования на британски  народ за голямата загуба.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че британското външно министерство е уведомило Москва, че покани за погребението не са били пратени до руски представители заради конфликта в Украйна. Тя обвини Великобритания, че застава на страната "на нацистите и на техните украински съучастници".

"Трябва да кажем, че примерът на кралица Елизабет Втора, която беше много силна обединяваща сила и не се месеше в политиката по време на властването си поради принципен въпрос, не спря Лондон да прави изявления, предизвикващи разделение в допълнение на опортюнистичните си цели", заяви Захарова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Непоканен не се ходи нито на сватба, нито на рожден ден, нито на погребение.
50
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците не са поканени! Не го ли разбрахте от Захарова? Колко пъти трябва ви го набиват в тъпите глави! Айде стига сте извивали ръце, не са поканени и не се слагат да ходят на погребение - точка! Някои народи имат все още достойнство!
49
0
 
4
 
! Отговори
#M преди 1 година
като контрамярка русия няма да покани никого на погребението на негово императорско величество владимир късий
48
4
 
2
 
! Отговори
Не разбирам... преди 1 година
Ако се абстрахираме от гръмката титла, с какво кралицата е по-различна от все друг държавен глава например(мир на праха й) ? Не помня на погребението на Желю Желев да са се събирали световни лидери. Или нещо недоумявам или явно все още изповядваме ценностите на средновековието.
47
3
 
2
 
! Отговори
Комплексар преди 1 година
Глупаците са се наредили в редичка и са се хванали за ръчичка.
46
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-подходящият момент рашките да гръмнат един "Искандер" там и да завземат властта в Света в един миг! Си Цинпин също няма да е там, китайците ще си назначат нов негов заместник, не е голема драма.... Радев може и да закъснее с час-два за вечерята след Събитието
45
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е хайде стига с тая пропаганда против Русия, все пак от целия свят, не са поканени още и Северна Корея и Мианмар.
44
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И от Русия отиде- Горбачов.
43
1
 
0
 
! Отговори
Внимателно преди 1 година
Подставени на власт вкл вече нагли престъпници след години дирижирани прикривани чрез тях престъпления се ползват за нагли ПИАР мероприятия.. Харчат ограбвани милиарди от народите вкл бедставащи заради нагли диверсии като Българския..Великобритания да осигури подслон на бедстващи оставени да спят по улиците вкл в CAnterBury Kent UK..
42
1
 
2
 
! Отговори
Warnings about преди 1 година
ДА НЕ СЕ ДОПУСКАТ ВЪНШНИ ЛИЦА НА ПОГРЕБЕНИЯ <<РИска от увреждания както на ценните тела на починалите така и на живите и огромен.. Ползват се мощни нагло престъпни оръжия вградени в камери за трайни увреждания.Тежки увреждания получават телата на погребвани при присъствие на роднини с телефони и лични документи в тях заради дигитално холограмни оръжия контролирнаи от жестоки врагове на слънчевата ни система.НЕ ХОДЕТЕ НА ПОГРЕБЕНИЯ !!!
41
1
 
4
 
! Отговори
Кулев преди 1 година
Разумните и отговорни политици се радват на много признателност дори и в последния си земен път, а такива като Путин едва ли ще бъдат изпроводени от повече от ...5 правител ствени глави :)))
40
5
 
6
 
! Отговори
Безобразие преди 1 година
Лека й пръст. Ама какво общо има АНГЛИЙСКАТА кралица с БЪЛГАРИЯ, та при всяко събитие ни заливате с подробна информация?! Да не сме станали междувременно "демократична" колония на англичаните?!! Да си свалиме и ние флаговете наполовина както Индия, а?
39
3
 
10
 
! Отговори
ТРАКИЕЦ преди 1 година
Русия и сателитите и като България са на светлинни години от това,което наричаме Цивилизация.
38
3
 
13
 
! Отговори
ужассс преди 1 година
Самите руски управляващи заявиха в деня на смъртта на кралицата, че не е уважавана в Русия , а сега искат да ходят на погребение...По-скоро искат да ги поканят, а те да пратят някой мижав чиновник, ама не им се получи.
37
9
 
9
 
! Отговори
Xaxa преди 1 година
Ритуал с жертвоприношения за дъртия рептил ще има ли? А тези "държавни глави" ще се вричат ли във вярност на новия главен сатанист?
36
3
 
15
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 1 година
Рашките ще отговорят огледално и няма да канят западни политици на погребението на Путин.
35
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Папата поканен ли е?
34
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Никога толкова много държавни глави и правителствени ръководители не са идвали в Лондон за едно събитие за един ден" Всички на едно място по едно и също време. Много удобно.
33
4
 
2
 
! Отговори
Русия преди 1 година
От 200 държави, само 500 лидера. Той и Шекелгрубер (Хитлер) би на изборите със 120%.СРАЛИЦАТА на manгалия му би рекорда 250%СМРАД ший ф траур пуне догодина декември
32
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕДИН ГОЛЯМ МОНАРХ СИ ОТИДЕ И СИТУАЦИЯТА Е ПРИТЕСНИТЕЛНА.. НАСЛЕДНИКЪТ НЕ Е НА СЪЩОТО НИВО.