500 лидери отиват на погребението на Елизабет II, но не и от Русия

Не са поканени представители на Русия, Беларус, Мианмар, Сирия, Венецуела
Обновена: 16 сеп 2022 08:19 | 16 сеп 2022 08:15, Елка Василева
68
500 лидери отиват на погребението на Елизабет II, но не и от Русия
Снимка: архив, БГНЕС

Погребението на кралица Елизабет ІІ ще бъде "най-голямото събитие виждано някога от дипломатическата служба", заяви бивш висш британски дипломат пред Би Би Си.

Още по темата
Около 500 държавни глави, премиери и висши дипломати се очаква да присъстват, но сред поканените няма представители на Русия, която реагира остро. Британски дипломати пък възразиха срещу поканата на китайския президент, предаде БНР.

В интервю за Би Би Си Саймън Макдоналд, бивш ръководител на държавната служба на външно министерство каза: "Никога толкова много държавни глави и правителствени ръководители не са идвали в Лондон за едно събитие за един ден".

След острата реакция по повод поканата към китайския президент Си Цзинпин по-късно стана ясно, че Китай ще бъде представен от вицепрезидента Ван Цишан. Оплакването бе направено от група депутати, на които бе забранено да пътуват в Китай заради тяхната кампания срещу китайските репресии срещу уйгурите.

Ван Цишан всъщност ще бъде най-високопоставеният азиатски политически лидер на погребението и в същото време сред представителите на авторитарните държави, като в тази група попада още президентът на Египет Абдел Фатах ас Сиси. Саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман се очаква да оглави делегацията на своята страна в Лондон, макар че това още не е потвърдено.

Форин офис отказва да разпространи пълния списък на гостите на този етап по съображения за сигурност, а много лидери от Близкия изток освен израелския президент Исаак Херцог не са разкрили плановете си. Потвърждението от страна на емира на Катар Тамим бин Хамад  ал Тани обаче предполага, че и други лидери от Персийския залив ще присъстват.

Със сигурност не са поканени представители на Русия, Беларус, Мианмар, Сирия, Венецуела и Афганистан.

Реакцията на руското външно министерство бе следната: „Разглеждаме този британски опит чрез използване на националната трагедия, докоснала сърцата на милиони хора по света, за уреждане на сметките с нашата страна през дните на траур, като дълбоко неморален“.

От Кремъл смятат, че това е "сквернословно за паметта на Елизабет Втора, която е служила в редиците на британската армия през Втората световна война, сражавали се срещу нацистите и техните украински колаборационисти".

В декларацията, разпространена от Скай нюз,  се казва още, че се изразяват дълбоки съболезнования на британски  народ за голямата загуба.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че британското външно министерство е уведомило Москва, че покани за погребението не са били пратени до руски представители заради конфликта в Украйна. Тя обвини Великобритания, че застава на страната "на нацистите и на техните украински съучастници".

"Трябва да кажем, че примерът на кралица Елизабет Втора, която беше много силна обединяваща сила и не се месеше в политиката по време на властването си поради принципен въпрос, не спря Лондон да прави изявления, предизвикващи разделение в допълнение на опортюнистичните си цели", заяви Захарова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На погребението на Леонид Бреженв имаше такива големи тържества, а също и на Сталин.
30
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Обама лидер ли е или не е поканен?
29
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ТЪРЖЕСТВОТО НА ПОГРЕБЕНИЕ Е БЕЛЕГ ЗА ПАДЕНИЕ
28
1
 
2
 
! Отговори
Истината преди 1 година
Вече могат да пускат скеча понеже отразява реалистичен факт от нейния американски роднина, който не е поканен на церемонията по повод нейно покойно величество. Скеча ще се помни поне 100 години.
27
7
 
4
 
! Отговори
Асан преди 1 година
200 лидери и 300 марсианци :)))
26
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ти пък - българските политиц не отделят пари - те само вземат и отделят едно друго нещо - изотзадзе
25
6
 
7
 
! Отговори
Мишо преди 1 година
Стига вече, писна ми да ми давате ненужна информация! Кажете как българските политици ще отделят пари за пострадалите от наводненията българи?!
24
6
 
2
 
! Отговори
Русия преди 1 година
От 200 държави, само 500 лидера. Той и Шекелгрубер (Хитлер) би на изборите със 120%.СРАЛИЦАТА manгалия му би рекорда 250%СМРАД ший ф траур пуне догодина декември.
23
5
 
5
 
! Отговори
АМИ..ТО преди 1 година
Няма да я погребат спокойно,раскарват като кутия с парцали,бизнес и политика..Църква преглъща всичко..Власт и пари са важни..Но никой не е вечен.
22
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами, Путин нали това целеше - Русия да получи специално място в света. Ето, получи го :)))))
21
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Голяма работа, че не били поканени на погребението на баба им Елизабет. Преместил си го Путин от единия крачол в другия. И стига с това погребение.Защо не говорите колко хора си отидоха от този свят от зарази тръгнали от биолаборатории, собственост на САЩ и Великобритания.Колко хора умряха,"благодарение" на водени от Великобритания и САЩ войни. Така че за покойник или добро или нищо.В този случай нищо.
20
8
 
8
 
! Отговори
Ридайко Тъжнев преди 1 година
Сър Елтън Джон дали ще попее някоя грустна песньовка? Да поплачем и ние
19
10
 
11
 
! Отговори
Лейтенант от запаса преди 1 година
Военнопрестъпници НЕ СА ЖЕЛАНИ на такова събитие.
18
4
 
6
 
! Отговори
!!! преди 1 година
Във Венецуела опита за преврат и цветна революция не успя, нали???Там се провалиха ингелизите................това е ясно!!
17
4
 
10
 
! Отговори
!!! преди 1 година
В Беларус опита за преврат и цветна революция не успя, нали???Там се провалиха ингелизите................това е ясно!!!
16
4
 
3
 
! Отговори
ХАХАХАХАХА преди 1 година
А Ким Чен Ун поканили ли са го? Ако не са той няма да го преживее и ще се накърка с някой 100 годишен коняк. От радост. Хахахахаха
15
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лукашенко и Путин не са приритали да ходят на погребението на дъртата вещица и рептилка!
14
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Англия унищожи Сирия........да ......но Башар Асад е голям мъж и патриот и почти унищожи Ислямска държава, подкрепяна и финансирана от западните държави!!!
13
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами разбира се............Англия е вековния враг на Русия!!!
12
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не бих отишъл там и пари да ми дават. Няма да върша нещо полезно, ами ще загубя няколко часа за погребението на поредния диктатор.