Сблъсъци с полицията в Китай заради политиката за "нулев ковид"

Насилието избухва на фона на ръст на случаите в цялата страна
8 ное 2022 12:05, Елка Василева
21
Сблъсъци с полицията в Китай заради политиката за "нулев ковид"
Снимка: архив, БГНЕС

Полицията в Североизточен Китай обяви, че е задържала седем души след сблъсъци между жители и служители на реда, прилагащи ограниченията срещу КОВИД-19, съобщи Асошиейтед прес.

Още по темата
Насилието избухва на фона на ръст на случаите в цялата страна. Властите обявиха вчера 2230 нови случаи в южния производствен център и технологичен хъб Гуанчжоу.

Броят на новозаразените остава относително малък, но Китай продължава стриктното спазване на политиката за "нулев ковид", която включва карантиниране, локдауни и почти всекидневни задължителни тестове.

В съобщение на полицейското управление в град Лини, провинция Шандун, се казва, че службите по обществена сигурност ще предприемат сериозни мерки срещу тези, които "с незаконните си действия нарушават правото на лична защита на гражданите".

Мерките срещу пандемията разпалиха протести в цялата страна, където оспорването на властта на Китайската комунистическа партия е рядкост. Все още не е известно кои са задържаните при сблъсъците. Новини за арестите се появиха днес сутринта в социалните мрежи, но бързо бяха изтрити от служители по цензурата в интернет.

Китайският президент Си Цзинпин превърна политиката за "нулев ковид" в знакова за управлението. Си получи трети петгодишен мандат през миналия месец, придружен с издигането на негови близки съюзници до висши постове във властта.

Сред тях беше бившият партиен лидер в Шанхай, където драконовските мерки и локдаун през лятото доведоха до недостиг на храна, конфронтация с властите и сериозни прекъсвания в международната верига на доставки, която все повече зависи от китайското производство и транспорт.

Докато останалият свят постепенно се отваря след пандемията, Китай прави много внимателни малки стъпки в тази посока, като границите оставят почти напълно затворени, а служителите са под тежък натиск да прилагат ограниченията.

Китайският износ е намалял с 0,3 процента през октомври спрямо година по-рано. Това бележи спад, след като през септември показателят нарасна с 5,7 на сто, съобщиха китайските митнически власти. Отново на годишна основа, вносът е намалял с 0,7 процента в сравнение с 0,3 на сто ръст през септември.

Спекулации за възможно облекчаване на политиката за "нулев ковид" раздвижиха пазарите, но правителството реши да запази в тайна плановете си, включително възможността от внасяне на чужди ваксини.

Миналата седмица индустриална зона, в която има завод за производство на телефоните "айФон" на компания "Епъл", беше затворена за седем дни след новорегистрирани случаи на КОВИД-19 и напускане на служители. Много от тях прескочиха оградите и поеха пеша по магистралите в района в опит да избегнат затваряне в карантиниращи центрове, където храната, санитарните условия и зачитането на личното пространство са обект на критики.

"Епъл" предупреди в неделя своите клиенти, че ще е необходимо да изчакат, за да получат най-новите си модели "айФон" (iPhone), тъй като фабриката, управлявана от "Фокскон" в Чжънчжоу, "работи със сериозно намален капацитет".
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама Ейпъл още ли държи заводи в Китай? Защо не ги изнася в Индонезия, Малайзия или Виетнам?
16
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво! Така се почва! Тия кому-нисти нямат мярка, ама не всички са ОВ-чици! Успех в борбата на китайския трудолюбив и добър народ!
15
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Седем младежи са изригнали срещу компартията.....уооооу :))) Те не осъзнаха ли, че компартията почна с психото и после се отдръпна, явно не :)))
14
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Живот в кутийки,контрол върху раждаемостта,изкуствен интелект(равен на Бог),национализация на имуществото,фашизъм(нямаш право на мнение)...ей това ни чака ако успеят да докарат световна война,а те се пробват където могат.Щеше да е при ковида,но той отслабна.
13
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те по-тежко го изкарват.Припадаха по улиците.Има си ковид и се доказа,че е лабораторно създаден.Познайте от 3 пъти кой им го е пуснал.Онези където все говорят,че Китай им е стратегически враг.Китайците пък вместо да затворят лабораторията в Ухан се зарадваха как ще имат средство за контрол на населението...Прави са хората да негодуват.Там с изкуствен интелект ги контролират.И тук искат.Само че ковид мутира и затова сега пробват световна война,за да ни праснат изкуствения интелект за контрол.
12
0
 
4
 
! Отговори
офффффтопик преди 1 година
A един мармот /разбирай еди0t/ възхваляваше Китай и системата им.
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Компартията е решила, че нема вече вирус, тез заблудените малцина какво са решили да правят, мейби некой да ги забележе.... :))) От партията тръгна световния психологически вирус, от партията умре, тез са много назад явно младежите :)))
10
3
 
12
 
! Отговори
До 8 преди 1 година
Първо ковид не е имало. Второ, не сме забравили. Тепърва почва разплитането на възела и раздаване на правосъдие. Трроле
9
1
 
8
 
! Отговори
Баце ви Билчо преди 1 година
Ще се храните и топлите с ваксини по три пъти на ден!
8
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хахах, цивилизования свят отдавна забрави за ковид, а комунистически Китай, боготворен от нашите русофлясници като съюзник на Путин, още затваря хората като животни в кошара! Ах колко жалко е да си изостанал в отминали епохи комуноид, или русофлясник
7
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кому е нужен терор над милиарди хора, заради несъществуващ вирус и какво печели този някой? Дайте да помислим логично. Предложения?
6
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само тези които работодателите ги накакараха да се боцнат го направиха в БГ, той българина не се вързва лесно на врели и некипели :))) Тез *** взели да протестират, смех в залата :))) Явно не са осъзнали, че компартията на Чайна е решила да прекрати психологическия ефект на "Короната" :)))
5
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
износа намалял с 0,3%? Това само стакмистиката на ККП може да го сътвори, ако затворят държавата, сигурно ще намалее с 1%. Халал да им е на чайниците китайския вирус с ефек на бумеранг, те си сътвориха първото биологично оръжие - нека сега му берат гайлето.
4
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
През цялата китайска (жълта) пропаганда, че имало ковид не се ваксах, никой не пострада от измислиците разбира се, тез жълтите почнали да протестират......хахахаха :))) Да ги боцна отзаде и да мирясат, бати т*пунгерите :)))
3
0
 
17
 
! Отговори
Онзи преди 1 година
Китай в страна експеримент на глобалния фашизъм. Първо ще наложат новия световен ред в Китай щото жълтурите са изпълнителни роботи.
2
1
 
11
 
! Отговори
Китай не е краварник преди 1 година
там нещата се случват бвз 'демокрация' - виж ти кво нещо!
1
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Жълтите винаги са ми били смешни, дори по-смешни от черните, но живот... :)))