Пхенян създава шпионски сателит до април 2023 г.

Тази година Северна Корея проведе безпрецедентен брой ракетни тестове
19 дек 2022 10:27, Йоана Цонева
5
Пхенян създава шпионски сателит до април 2023 г.
Снимка: БГНЕС

Северна Корея е провела важен тест в последна фаза във връзка с разработването на шпионски сателит, който иска да завърши до април 2023 г., съобщава "Ройтерс", позовавайки се на държавната медия KCNA.

Новината беше обявена ден, след като южнокорейските и японските военни съобщиха, че Пхенян е изстрелял две балистични ракети със среден обсег към източното крайбрежие.

Националната администрация за аерокосмическо развитие на КНДР проведе теста в своята станция за изстрелване на сателити Sohae, за да провери възможностите за сателитни снимки и предаването на данни, както и да изпита системите за наземно управление.

"Потвърдихме важни технически показатели като технология за работа на камерата в космическа среда, способност за обработка на данни и предаване на комуникационните устройства, точност на проследяване и контрол на системата за наземно управление", посочи говорител на администрацията.

Той нарече теста "финален етап за изстрелване на разузнавателен сателит", който ще бъде завършен до април.

Още по темата
KCNA публикува две черно-бели изображения с ниска разделителна способност на южнокорейската столица Сеул и близкия пристанищен град Инчеон, за които събощи, че са направени по време на изстрелването в неделя.

Тази година Северна Корея проведе безпрецедентен брой ракетни тестове, включително на междуконтинентална балистична ракета, предназначена да достигне континенталната част на САЩ, в нарушение на международните санкции.

В петък Северът тества двигател с твърдо гориво с висока тяга, който според експерти ще улесни по-бързото и мобилно изстрелване на балистични ракети, тъй като страната се стреми да разработи ново стратегическо оръжие и да ускори своите ядрени и ракетни програми.

Пхенян тества сателитни системи по време на няколко изстрелвания на ракети, а лидерът Ким Чен-ун заяви, че разработването на шпионски сателит има за цел да предостави информация в реално време за военните действия на Съединените щати и техните съюзници.

Южна Корея остро осъди последното изстрелване на КНДР и предупреди, че продължаващите провокации и ядрените и ракетните разработки само биха застрашили собствения му режим.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари