Жените, които се борят на фронтовата линия в Украйна

Животът ми се промени коренно, казва Александра Савицка
25 дек 2022 23:00, Нели Христова
67
Жените, които се борят на фронтовата линия в Украйна
Снимка: БГНЕС

По данни на местните власти Николаев остава в обсега на руския артилерийски огън в продължение на 262 дни, а едва 50 дни избягва бомбардировките.

След това, на 13 ноември, Херсон е превзет от украинските войски и Николаев вече не е част от фронтовата линия на войната.

Дотогава повече от 150 жители на града са убити, а 700 са ранени.

Между 300 000 и 500 000 души са избягали. По данни на областната администрация четири пети от жените са напуснали града, което го превръща в град, населен почти изцяло с мъже.

Милиони украински жени са напуснали домовете си от началото на войната, като някои от тях бягат от това, което ООН в неотдавнашен доклад нарече "тревожно нарастване на насилието, базирано на пола".

"Няма време за паника"

Въпреки повишената си уязвимост, много жени в Николаев отказват да гледат на себе си като на жертви, казва психоаналитикът Ирина Викторовна.

"Те нямат време да изпадат в паника", каза тя, въпреки че призна, че е имало случаи на срив.

Военната заплаха засега е отблъсната, но животът остава несигурен, казаха по телефона жителите на града пред АФП.

Както и на други места в Украйна, прекъсването на доставките на електроенергия, отопление и вода е нещо обичайно, откакто Русия се насочи към гражданската енергийна инфраструктура.

Александра Савицка, която е работила като фризьорка, не се е върнала на старата си работа. Вместо това тя и съпругът ѝ управляват неправителствена организация, която раздава храна и консумативи на войници и цивилни.

Видеоклип в профила ѝ в Instagram показва 25-годишната жена в Херсон, облечена в каска и бронежилетка, след като е раздала храна и хигиенни продукти.

"Животът ми се промени коренно", каза тя по телефона за АФП. "Преди правех жените да изглеждат красиви. Сега съм доброволец. Това е моята работа."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
5
 
2
 
! Отговори
по време на войни преди 1 година
българките са оряли ниви и са поддържали тила. В същия дух действат в момента украинките. Украйна се сражава на фронта и поправя разрушения на инфраструктурата в тила. Те са в правото си да бранят независимостта си от Робската Руска империя. Украйна побеждава.
36
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин и Пригожин са в АДА. Двойници на Путин дават истерични изявления. На Пригожин му показват архивните снимки. На ред е Медведев и другите от бандата. Въпрос на време е Украйна да изрине окупаторите от териториите си. А Русия, благодарение на Кремълската банда ще се върне в първобитно общинния строй.
35
4
 
3
 
! Отговори
Украинка от Донбас преди 1 година
Стига с лъжи и измислици. А и Херсон не превзет от Украйна, а Русия изтегли войски от там. Киевска хунта крайно време да сключи мир, защото ще изгуби още градове, тя никога няма върне изгубеното, а и народа това не иска.
34
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен Само защото щели да влязат в ЕС? Е па като влязат, такъв дебел ще им го наталънзят, точно какъвто ни сложиха на нас. Ама може и да им се размине, защото ЕС ще изчезне от самосебе си, веднага клед като САЩ сдадат багажа. И това може да се случи до 10 години.
33
5
 
5
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 1 година
А бря ? Пак да питам от мъа трият ? Некой знай ли украинките дали пускат отзад! От съм слушал невероятни нища за тех?
32
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е за цитиране как сорросоидите наричат Русия и руснаците !
31
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някак грозно и тъжно е да гледаш хора които говорят на чист руски да ти обясняват че са украинци . Това е нечестно. Само щото щели да влезнат в ЕС
30
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен Ти не бери грижа за така наречените от теб "урки", които били мноого отчаяни. Не знам те до къде ще стигнат, но ти със сигурност ще стигнеш до психиатрията.
29
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Урките са толкова отчаяни, че вече пращат на фронта дори бременни. Има видеа с дизайнерски камуфлажни облекла за бремевви. Интересно докъде ще стигнат?
28
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредното творение на платената "журналистика" - западните пропагандни центрове, платени от САЩ и Англия пишат на конвейр тези гадни лъжливи статийки а продажни сайтчета като Днес БГ спонсорирани от фондация "Америка за България" и управлявани от Сорос, всеки ден се пробват да ни ги пробутат като светата истина... Абсолютно безсъвестни лъжи специално за Коледа, сякаш това е най-важното в живота на българите - да поемат всеки ден производството на Империята на лъжата.
27
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Моля спрете да досаждате всекидневно с тези измислици и пропагандни истории. Ние празнуваме Коледа, вие ни занимавате с гадости всеки ден.
26
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цяла година магазините работеха до някаква степен без да спазват много изисквания особено по време на к19 но на коледа и нова година нищо не работи. Снощи на паркинга на заключения и изгасен мол стояха минимум петдесет човека и не им се вярваше че е затворено. Но и през седмицата е така след осем часа не искат да имат клиенти водят се на работа но не работят освен аптеката и хранителния .
25
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не че по рано нямаше лъжи и инсинуации , но от започването на тая война лъжата и манипулацията придоби колосални разме ри и фалшификациите и те.
24
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Единствената причина да се отказват от руските си корени е мисълта че в ЕС може да са по добре няма да работят но ще получават пари мислят че няма да има бедни и богати и всичко е цветя и рози. Може и така да стане ние да им плащаме и възстановяването и борчовете ! И без друго живеят на гърба на ЕС и Нато в икономическо и военно отношение. МВФ и Световната банка за два лева им променяме двайсе закона а на укрите парите им ги дават ей тъй на.
23
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До униформи за бременни. Ами че тя бременната жена е здрава жена освен че е в по добро положение от останалите жени понеже няма менструация и така погледнато и е по лесно да е на фронта.
22
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Ей тези герои плюс от мен плюс слагам минус отива. Що тъй съжалявам дано да го реформират ЕС..
21
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Четох,че направили и униформи за бременни...всъвсем са откачили.Искат да ги убият до последния(последната).Зелето си продаде държавата и народа на ФАЩ,за да им помогне да си осъществят мечтата да няма Русия...те това го искат още от времето на Студената война.
20
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ей тези герои украинците и украинките. Като дойдат в ЕС ще го реформират ще стане един демократичен.
19
11
 
15
 
! Отговори
абе преди 1 година
тез двете грозотии защо си правят селфи - да уплашат врага ли? да, и това е начин на борба!
18
3
 
8
 
! Отговори
Да преди 1 година
Глупости