Чарлз ІІІ подкрепя проучване връзките на британската монархия с робството

Негов предшественик е имал дял в компания за търговия с роби
7 апр 2023 08:29, Елка Василева
29
Чарлз ІІІ подкрепя проучване връзките на британската монархия с робството
Снимка: архив, БГНЕС

Крал Чарлз Трети за пръв път даде знак, че подкрепя проучване на връзките на британската монархия с робството, след като документ показа, че негов предшественик е имал дял в компания за търговия с роби, съобщи говорител на Бъкингамския дворец, предаде Асошиейтед прес.

Изявлението е в отговор на статия във в. „Гардиън“, която разкри документ, показал, че заместник-губернаторът на търгуващата с роби Кралска африканска компания през 1689 г. е прехвърлил 1000 паунда акции от бизнеса на крал Уилям Трети.

Вестникът съобщи за документа като част от поредица материали, посветени на кралското богатство и финанси, както и на връзките на монархията с робството.

Чарлз и по-големият му син Уилям изразиха съжаление във връзка с робството, но не са признали връзките на короната с тази търговия.

На церемония по повод превръщането на остров Барбадос в република преди две години Чарлз говори за робството като за „най-мрачните дни от нашето минало и за ужасяващата му жестокост, която завинаги опетнява нашата история“. Английски заселници са използвали африкански роби, за да превърнат острова в богата захарна колония.

Очаква се проучването, което е спонсорирано и от университета в Манчестър, да приключи през 2026 г.
(БТА, Петя Гергова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
1
 
! Отговори
ахаххаха преди 1 година
Как е краля на Испания?А пък "испанците" се правят, че са президентска република и лъжат народонаселението, че са "испански комунисти"
26
0
 
1
 
! Отговори
нагли кретени преди 1 година
"англоговорящ" кретеноид, не се опитвай да правиш "фирмички в България", икономически гении от времето на Елизабет, горе на снимката обаче не е тяСред тях и някои българистанци, които с разваления си английски също искат да се пробват в икономика на Елизабет
25
0
 
1
 
! Отговори
нагли кретени преди 1 година
Някои англичаните хах пак се мислят за свръх, но са икономика на Елизабет, и не са забелязали кой ги управлява, както и кой идва след него
24
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Време е и Турция да почне да плаща репарации на народите за робство.
23
0
 
6
 
! Отговори
Света се обърка преди 1 година
Човечеството никога не е приключвало с Робовладелския строй..... Ние още сме там. Само дето с времето е ставал все по ефективен като робовладелците са измисляли все по-добри и удобни за тях начини да накарат робите от простолюдието да се стараят и да се трудят с желание и усърдие до края на живота си в усилията си да направят живота на господарите си още по-комфортен и богат. РОБОВЛАДЕЛЕЦА ОБЩЕСТВЕНИЯ СТРОЙ МЕНИ НО НРАВА СИ НИКОГА.
22
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
КВА Е ТАЯ НОВИНА ЗА през 1689 г??? ГЛУПОСТИ!
21
1
 
6
 
! Отговори
Англичаните известни преди 1 година
Англичаните са известни в Историята като най-големите нарко дилъри. Преди векове са нахлули на специална военна операция в Китай и са крали като луди злато и всякакви скъпоценности от китайците. Също така англичаните насила са правили нарко-зависими китайците на които са им продавали дрога. Така известените в историята опиумни войни.
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А на Балканите робството е продължило още 200 год. и отгоре след 1689г.,като има сведения за непрекъснато изпращане в робство на хора от нашия народ и други с постоянно преминаване на роби от средна и западна Европа от далечните й краища доведени до робство от набези и предавани в робство от свои щото са имали различни занаятчийски професии,които са преминавали по пътя централен за Ориента през нашите територии за пазарите оттатък моретата,което след 1878г,потока с пътя се променят на Запад.
19
1
 
8
 
! Отговори
То е сега има преди 1 година
Модерни форми на робство и сега се практикуват. Робовладеенето не е приключило.
18
1
 
4
 
! Отговори
Много Благоподни са преди 1 година
Престъпно забогатели робовладелци би трябвало да са по затворите с конфискувано имущество ако се намираха наистина в демократична държава.
17
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма по-голямо посмешище от британската монархия. Само кралица Виктория има някакъв принос, не знам точно какъв, но по нейно време английската литература и въобще изкуство, са процъфтявали. Ама сетне, сал едни скандали, интрижки и жълтевини.
16
0
 
3
 
! Отговори
Истина преди 1 година
Всички които са били с родител СЪР са се занимавали с незаконна дейност подкрепяна от короната директно и са се отчитали на нея, а онези *** продължават да се кланят на някакво семейство толкова до англоезичните роби!
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Но заместник-губернатора на Кралската африканска компания,което едва ли е възможно губернатор или заместник-губернатор как управляващи лица от държавни органи да са участници в управителни функции на кралска компания с единтична длъжност една и съща по същност на изпълнение,заместник-губернатор тук-там търгуваща с роби е прехвърлил 1000 паунда акции в 1689г. на предшественика крал Уйлям-3,но от Африка ли където компанията изкупувала роби и от кого или от Америките с превоз и с остатъка от тях.
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ХА,ХА, ЧАРЛИ III ОТРЕКЪЛ ОЧЕВАДНОТО !!!
13
2
 
6
 
! Отговори
Моше преди 1 година
Толерастите ПРОПУСКАТ един основен факт за "робите от Африка" ВСИЧКИ "роби" са били ДОБРОВОЛНО продадени на английските си и американски "робовладелци" от СОБСТВЕНИТЕ СИ ПЛЕМЕННИ ВОЖДОВЕ в повечето случай срещу мъниста и шарен плат. Това е и причината ДА НЯМА възстания на "роби" а ЕДИНСТВЕНАТА ИНИЦИАТИВА И УСИЛИЕ за премахване на робовладелството да идва ОСНОВНО ОТ БЕЛИ европейци и американци . Впрочем ТУРЦИТЕ ПОПУЛЯРИЗИРАТ РОБСТВОТО и слагат началото на търговията с роби за САЩ и Европа.ФАКТ
12
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При нас русофилите и дпс-то саботират признаването на турското робство по българските земи.
11
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След като тоя peптил плаща за разследването аз отсега знам какъв ще е резултатът
10
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лицемери
9
3
 
12
 
! Отговори
2 преди 1 година
Че тя на това се основава-на робството!И ще ни учат сега на демокрация заедно със Щатите ,които избиха индианците!
8
1
 
11
 
! Отговори
Исторически факт преди 1 година
Робството в щатите е отменено 3 години след изобретяването на двигателя. Едва ли е случайно. Робите са вършили работата на сегашните машини вместо трактор са си купували роби за същата работа.