Чарлз ІІІ подкрепя проучване връзките на британската монархия с робството

Негов предшественик е имал дял в компания за търговия с роби
7 апр 2023 08:29, Елка Василева
29
Чарлз ІІІ подкрепя проучване връзките на британската монархия с робството
Снимка: архив, БГНЕС

Крал Чарлз Трети за пръв път даде знак, че подкрепя проучване на връзките на британската монархия с робството, след като документ показа, че негов предшественик е имал дял в компания за търговия с роби, съобщи говорител на Бъкингамския дворец, предаде Асошиейтед прес.

Изявлението е в отговор на статия във в. „Гардиън“, която разкри документ, показал, че заместник-губернаторът на търгуващата с роби Кралска африканска компания през 1689 г. е прехвърлил 1000 паунда акции от бизнеса на крал Уилям Трети.

Вестникът съобщи за документа като част от поредица материали, посветени на кралското богатство и финанси, както и на връзките на монархията с робството.

Чарлз и по-големият му син Уилям изразиха съжаление във връзка с робството, но не са признали връзките на короната с тази търговия.

На церемония по повод превръщането на остров Барбадос в република преди две години Чарлз говори за робството като за „най-мрачните дни от нашето минало и за ужасяващата му жестокост, която завинаги опетнява нашата история“. Английски заселници са използвали африкански роби, за да превърнат острова в богата захарна колония.

Очаква се проучването, което е спонсорирано и от университета в Манчестър, да приключи през 2026 г.
(БТА, Петя Гергова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те дедите на сите така наречени афроамериканци сами са си слагали прангите и са се товарили по корабите за да бачкат по плантациите.
6
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дедо се чуди с кви глупости да си запълва времето. Явно ужасно скучае. Накрая ще стигне до премъдрото заключение, че британската монархия няма нищо общо с робството.
5
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що бе не знае какви ги е вършила прабаба му ли?
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Карл подкрепял проучване за връзките на неговата монархия с робството, а Мишустин каза, че до края на тази година, ИИ ще навлезе в руската икономика на 50%.
3
3
 
12
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
векове ограбвали човечеството сега им се връща снаха черничка премиер индиецкмет на лондон пакистанец половината от тяхното нс не са бели
2
0
 
7
 
! Отговори
Ken преди 1 година
Едно смислено заглавие не могат да напишат ! И това тук и сутринта по някоя от телевизиите - четеш и се чудиш, какво са искали да кажат. Жалко, жалко ! Нивото много е паднало.
1
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В голчма отживелица живеят тия англичени. Кога най сетне ще направят ривалюция и да се отърват от гнета на монархията ?