Населението на Япония се топи с рекордни темпове

Цели райони се обезлюдяват, милиони къщи са празни и се рушат
26 юли 2023 22:49, Елка Василева
134
Населението на Япония се топи с рекордни темпове
Снимка: архив, БГНЕС

Японското население продължава да се топи с рекордни темпове. Миналата година японците са намалели с 801 000 души в сравнение с предходната, до 122,4 милиона, съобщи министерството на вътрешните работи, цитирано от ДПА.

Освен рекордните 1,57 милиона смъртни случая, през миналата година са се родили само 772 000 деца, което е по-малко от всякога.

За първи път всичките 47 префектури в страната отбелязват спад в броя на местните граждани.

Заедно с живеещите постоянно в Япония чужденци населението на страната наброява 125,4 милиона души, което е с около 511 000 души по-малко, отколкото година по-рано.

Това означава, че населението на третата по сила икономика в света намалява през последните 14 години. Предвид ниската раждаемост и слабата имиграция Япония застарява по-бързо от всяка друга индустриална държава.

Цели райони се обезлюдяват, милиони къщи са празни и се рушат, затварят се училища.

Японският премиер Фумио Кишида призова "за безпрецедентни мерки" за увеличаване на раждаемостта, така че до 2030 г. намаляването на населението да спре.

Има съмнения обаче доколко ефективни биха били подобни инициативи, които най-често представляват продължение на вече съществуващи мерки.
(БТА, Десислава Иванова)


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 110. Южна Корея е вече на 0.78 коефициент на плодовитост за миналата година 2022 - South Korea fertility rate. С това псотижение мисля, че се нарежда първа в света в негативната класация.
113
7
 
7
 
! Отговори
Във всички преди 8 месеца
Населени места които се бустеризираха с тези ЗАПАДНИ БЪРКОЧИ ИМА ГОЛЯМА СМЪРТНОСТ НО СЗО СИ ТРАЕ!!!
112
6
 
15
 
! Отговори
Спасов преди 8 месеца
Бай Тошо беше готов да фалира държавата само и само да има раждаемост. И Бай Тошо успя! Затова е велик! Бай Тошо подари безплатно на Запада кадърни и умни българи които никога няма да се върнат в африканска България! НИ-КО-ГА!
111
0
 
9
 
! Отговори
Джо преди 8 месеца
Япония си прави лек геноцид с младите хора. Дава им заплати колкото да си купят слънчогледови семки. И после казва: раждайте! Защо не раждате? А България следва светлия японски пример. Нямало работници? Ами при заплата 5 лева бруто - какви работници очаквате. Даже афганистанците няма да се навият!
110
0
 
3
 
! Отговори
една преди 8 месеца
Това не е моя теза, а така прочетох. дори и с толкова деца прирастът пак е отрицателен, тоест няма увеличение, повече уммират. Прочетох буквално отрицателен прираст, така че не ме обвинявай в лъжи.
109
3
 
0
 
! Отговори
до една преди 8 месеца
Във Индия жените раждат средно по 2.1 деца. Тезата ти е лъжа!
108
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Япония вече се затри, Китай върви по абсолютно същия път, но с 10-15 години закъснение, раждаемостта във Южна Корея, Хонг Конг и Сингапур е по 1.1 деца на жена, не им остава много на азиатците, ще вкарват и те африканци накрая и всички континенти ще станат черни.
107
4
 
6
 
! Отговори
една преди 8 месеца
Стига си обвинявал жените, бе умнико! По целия свят жените ли ти са виновни? Действително в Индия има отрицателен прираст въпреки че настигнаха Китай. В Индия, жените нямат никакви права, ама почти никакви, е, как ще обясниш това, но не, жените, та жените. И последно, нали вие командвате, или поне почти само вие, докарахте до там и едно дете да не може да се отгледа без зор, и не почвай баба ти еди-какво си. Ще ти повярвам, когато слезеш от колата и впрегнеш воловете!
106
0
 
7
 
! Отговори
Света се обърка преди 8 месеца
И защо да е проблем ? Колко милиона трябва да има на това малко островче Японния ? 800 МИЛИОНА ? Там дори и с тези "намаляващи" 125 милиона няма къде човек да се завърти с разперени ръце , без да закачи някой друг японец. Хотелските им стаи едва побират леглото което дори и на джудже ще е тясно. А уж Япония е страната на технологиите . Да си роботизират промишленоста , за какво са им толкова хора ?
105
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
В България до 1989 година леко се увеличавахме, но дойде демокрацията и българките спряха да раждат и така с години. Чак когато наближават 40-те, виждайки, че изпускат последния влак, започват да правят опити да има поне едно дете
104
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
В Африка почти всички държави удвояват населението си на 25-30 години.
103
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Населението на Япония намалява от 2012 година, обикновено с 100-200 хиляди на година до 2019 година. После се появи Ковид-19 и ето ти 801 хиляди намаление за 2022 година. Официално регистрираните починали с Ковид-19 през 2022 година са само малко над 54 хиляди, но очевидно починалите заради Ковид-19 са десетина пъти повече.
102
1
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 8 месеца
До бай Г. не е точно така - раждат се, но извън страната, тук останаха по-възрастните, и второ, световната тенденция е такава. Ще не щем, и ние сме там. Четох, че дори Индия в момента е с отрицателен прираст, то какво остава за други страни.
101
2
 
5
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 8 месеца
Те и българите намаляваме я имаме чисто шест милиона я няма че то повечето са роми турци мохамедани и други етноси а българин я има два милиона я няма и половината са пенсионери сами сме си виновни защото не раждаме и това е от политиците ще кажат някой млади българи не не са политиците навремето баба ми са били осем деца я сега я раждаме едно или хич и затуй и българите изчезваме лека по-лека от ден на ден.а държавата ще я оставим на ромите те са болшинството в България за жалост
100
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Пропорционално, все едно България да намалее с 45 000 души за една година, къщи, цели райони да се обезлюдят, да се затварят цели училища ... и т. н. България застарява повече от всяка друга НЕиндустриална държава, нали? Само в това е разликата - Япония е индустриална държава!
99
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Заради образованието е. Жените не бива да се образоват прекалено много.
98
1
 
14
 
! Отговори
анонимна преди 8 месеца
Тук един се пре.трепа да плюе жените, че били имали повече права и нямало деца. Какви по-точно повече права имат? Да гласуват по-млади ли, да наследяват повече ли, да ги приемат повече в университети ли, да им плащат по-големи заплати ли, да, ама не. Подобни искат да нямат никакви права и да ги приравнят с животните, та тези да са истински господари. И тогава ще вдигат раждаемостта. Въпрос с намалена трудност - как ще издържат жени с десет деца, то те и себе си не могат да издържат дори.....
97
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Важното е че удържат и не приемат "емигранти", които да паразитират на гърба на държавата и да вредят на нормалното, културно общество.
96
0
 
2
 
! Отговори
Kal`o преди 8 месеца
То само на ориз ако межеше да се кара....,виж ги китайците.***,змии,гущери ..и всичко каквото шава го мятат в тиганята.За това са най-много,ако я караха само на пиринч,да са подминали и японците до сега по изчезване.
95
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Това е нищо, в сравнение с изчезването на българите.