Посещението на Ердоган в Русия било жизненоважно за зърнената сделка

Утре двамата лидери ще се срещнат в Сочи
3 сеп 2023 17:30, Нели Христова
25
Посещението на Ердоган в Русия било жизненоважно за зърнената сделка
Снимка: БГНЕС

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и руският му колега Владимир Путин ще се съсредоточат върху въпроса за черноморското зърнено споразумение по време на утрешната си среща на фона на усилията на Анкара да убеди Москва отново да участва в сделката. Това е коментирал днес Акиф Чагатай Кълъч, главен съветник по външнополитическите въпроси на турския държавен глава, съобщи Ройтерс, цинирани от БТА.

"Играем водеща роля тук. Виждаме силна подкрепа от всички по целия свят за реализацията на зърнения коридор", посочи Акиф Чагатай Кълъч в интервю за телевизия "Хабер".

"Настоящото положение (на зърнената сделка) ще бъде обсъден на срещата на върха в понеделник. Предпазливи сме, но се надяваме да постигнем успех, защото това е ситуация, която засяга целия свят", каза Кълъч.

Руски дронове удариха тази нощ украинското пристанище Рени, разположено на река Дунав в южната част на Украйна. Тази пристанищна инфраструктура е ключова за износа на украинско зърно.

Дунав се превърна в основния маршрут за експорт на зърно от Украйна от юли, когато Русия излезе от зърнената сделка, постигната с посредничеството на ООН и Турция. Тя осигуряваше безопасно преминаване на корабите, изнасящи зърно, от украинските черноморски пристанища.

Анкара признава техническите сложности съпътстващи споразумението, особено по отношение на руското зърно и механизмите на разплащане, каза Кълъч.

Проблемът обхваща и международни платежни системи като SWIFT, което представлява многостранен проблем, добави Кълъч.

"Важно е решението на руския лидер. Вярвам, че двустранната среща между президента Ердоган и Путин ще изиграе най-важната роля по този въпрос", отбеляза той.

Утре Путин и Ердоган ще разговарят в руския черноморски курортен град Сочи в контекста на опитите на Анкара и ООН да съживят зърнената сделка, според която Украйна може безопасно да изнася зърно от черноморските си пристанища.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
ПорЦелан преди 7 месеца
Заради това не са си модернизирали ракетите, а ПВО-то им покрива 20% от стратегическите обекти. Русия също няма да се церемони ако се стигне до истинска война, а тогава ще бъде доста зле на всички. Бай *** ти да не връщаш от парад на гордостта та си се вдъхновил така? Ако си получил някакви травми под гърба, сигурно ще зарастнат.
24
0
 
0
 
! Отговори
ПорЦелан преди 7 месеца
Защото Европа няма армия. В Украйна САЩ дадоха два пъти годишният военният бюджет на Русия като въоръжение, а ЕС дадоха още повече. Единственият "успех" е в Работино, където няма останали сгради, руснаците държат височините около селото, а украинците трябва да носят храна и боеприпаси на гръб четири километра защото всяка техника се унищожава. Това струва 70 хиляди убити от украинска страна досега. Защото САЩ си мислеха, че са спечелили Студената война и ще управляват света още 100 години.
23
1
 
1
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 7 месеца
А що не се вдигне цялата европейскаи съюз и НАТО и да унищожим тази руска товалетна за 24 часа и да я изтрием тази руска зган от лицето на земята Какво ще им се церемоним на тези бивши куманисти егати скапаните руснаци за какво си мислят те *** на то май на там ще тръгне работа не стига че напада свободна държава ами си и тарикат вай да ги на ейва у руснаците
22
0
 
0
 
! Отговори
ПорЦелан преди 7 месеца
Русия обяви параметрите на сделката - 1 милион тона руско зърно с отстъпка 25%, останалото на нормална цена. Миналата година Турция е внесла 4 милиона тона от Украйна с отстъпка 25% и 8 милиона тона без отстъпка от Русия. Гарант по сделката ще бъде Катар.
21
7
 
5
 
! Отговори
Туркиня преди 7 месеца
Учили са ни че epдуrань е пазител на всички хомосексуални хора по света
20
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Посещението на Ердоган в Сочи е жизненоважно за зърнената сделка-2. Износ на руско зърно, смилането му в Турция и износа му за Африка на не по-висока от определената от Президента Путин цена.
19
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 13Император Наполеон е бил много по дребен, ама завладя Европа без проблем.)))И как завърши дребничкият Наполеон ,а и другият дребосък Хитлер ?
18
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Както е лесно да се разбере, дори въпреки постоянната мобилизация, проблемите с личния състав на ВСУ са все още значителни.
17
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
МО на Украйна публикува заповед, според която някои категории ограничено годни също подлежат на набор във ВСУ. И така, сега ще бъдат извикани пациенти: туберкулоза, хепатит, ХИВ, с леки психични разстройства и невротични разстройства, с някои заболявания на централната нервна система, кръвта, ендокринната система, с епизодични пароксизмални нарушения (пристъпи на паника, припадък, замаяност, епилепсия гърчове). Всичко това се случва на фона на активна борба с укриващите се по медицински показания и заплахи за екстрадиране от Европа на онези, чиито заболявания са съмнителни. Както е лесно да се
16
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Той припомни, че това е повече от общите загуби на САЩ през Втората световна война. "Кого заблуждаваме? Това не може да продължава дълго. Всичко ще се промени скоро. Конфликтът приключи", обобщи полковникът.
15
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Бивш съветник на ръководителя на Пентагона: Украйна е загубила 400 000 войници от началото на СВО. Това заяви бившият съветник на ръководителя на Пентагона Дъглас Макгрегър в интервю за журналиста Стивън Гарднър. От подобна информация журналистът се опита да прикрие лицето си с ръце: "Хората най-накрая ми казват:" Знаеш ли, Макгрегър, беше прав. Загинаха 400 х.войници от ВСУ. Самите украинци случайно потвърдиха това, като казаха, че трябва да отдадат почит на загиналите. Те споменаха същото число, 400 000 войници", каза Макгрегър. Той припомни, че това е повече от общите загуби на САЩ през Вто
14
7
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 7 месеца
ЕРДОГАН И ДВОЙНИКА НА ФАЛШИВИЯ ПУТИН!
13
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Император Наполеон е бил много по дребен, ама завладя Европа без проблем.
12
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ердоган ще дърпа ушите на Джуджака,ако и това не помогне ще му набива акъл изодзаде.
11
3
 
12
 
! Отговори
Българин преди 7 месеца
Всичко вече е договорено щом ще се виждат.
10
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен 11 преди 7 месеца
4 ти за императора не се безпокой,безпокой се за оленка,че може млада вдовица да остане,а зелената му тениска за теб.
9
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Русия ще разреши износа на Украинско зърно, а в замяна ще бъде върната в мебдународната разплащателна система SWIFT
8
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Няма по-голяма фурнаджийска лопата от Догана един път с русия после срещу русия накрая да не му се случи нещо по време на полет и на него
7
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Путин ще яде шамарите
6
4
 
16
 
! Отговори
абе преди 7 месеца
абе, бартер, караме оръжия - товарим зърно.....ама братушките ги надушиха!