Над 20 ранени при щурма на летище в Дагестан

Тълпата атакува заради пристигането на самолет от Израел
30 окт 2023 07:17, Александър Попов
25
Над 20 ранени при щурма на летище в Дагестан
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Десетки мъже нахлуха снощи на пистата и терминала на летището в Махачкала, столицата на руската република с преобладаващо мюсюлманско население Дагестан. Тълпата очевидно е търсела пътниците от полет от Израел, съобщи Франс прес.

След намесата на силите на реда руската агенция за гражданско въздухоплаване съобщи късно вечерта, че аерогарата е била "опразнена от гражданите, които са се промъкнали без позволение".

"След нахлуването на неизвестни лица в зоната за движение на летище Махачкала беше взето решение за временно затваряне на летището за пристигащи и заминаващи полети", съобщи Росавиация. Аерогарата няма да работи до 6 ноември.

Над 20 души, сред които полицаи и цивилни, са ранени при инцидента на летището. Десет души бяха приети в болница, а състоянието на двама от тях е тежко, съобщи регионалното министерството на здравеопазването, цитирано от ТАСС.

По-рано руският в. "Известия" и прокремълската телевизия РТ съобщиха, че десетки мъже са нахлули на пистата и терминала на летище Махачакала, след като научили, че там трябва да кацне самолет от Израел. Според медиите те са се качили на покрива на летището и на пистата.

На видеоклипове, публикувани в "Телеграм", се вижда как десетки мъже разбиват бариери, опитват се да проверяват автомобилите, напускащи летището, или разбиват врати в терминала. На един от видеозаписите се вижда как мъж стои на едно от крилата на самолет на авиокомпания "Ред уингс".

Според специализирания уебсайт Флайтрадар полет от Тел Авив е кацнал в Мачкала в 19:00 ч. местно време (16:00 ч. по Гринуич). По информация на независимата руска медия "Сота" това е бил транзитен полет, който е трябвало да излети отново за Москва в 21:00 ч. (19:00 ч. по Гринуич).

Преди да влязат в терминала, няколко демонстранти са се опитали да проверят и паспортите на хората, напускащи летището, в търсене на израелски граждани. Един от тях е държал плакат: "Убийците на деца нямат място в Дагестан", а други крещели "Аллах Акбар", се вижда на видеоклипове.

"Израел очаква от руските власти да защитят всички израелски граждани и всички евреи и да действат решително срещу нарушителите на обществения ред и срещу подстрекаването към насилие срещу евреите и израелците", се казва в изявление на кабинета на премиера Бенямин Нетаняху, в което се подчертава, че Израел "гледа сериозно на опитите за нападение срещу израелски граждани и евреи по света".

По-рано днес министърът на информацията на съседната руска република Чеченя Ахмед Дудаев призова в Телеграм към спокойствие в условията на нарастващо напрежение в руската част на Кавказ и към избягване на "провокации". Нападенията срещу евреи "ще изиграят лоша шега на нашите врагове, които умишлено провокират света в контекста на израелско-палестинския конфликт", заяви той във видеоклип./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още по темата: Махачкала
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
блицкриг преди 5 месеца
Когато пострадат 20 дагестанци и нито един евреин е ''еврейски погром по дагестански''
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
до 19 - зеленото ли?
20
3
 
2
 
! Отговори
Християна преди 5 месеца
Кой позволи ислямски терористи в цяла Европа САЩ и др държави да вършат дяволските си терористични дела и разпространяват лъжлива антисемитска с незаконни протести с терористични атаки погроми на синагоги и еврейски домове като обсебените от дявола нацисти са вършили. Ислямистите нямат остана съвест, нито морал и страх от Божието възмездие в ада за нечестивите им дела! Защото Израел им лекува храни пои децата им дава от 1! си земя, помощи, а те вършат само злодейства срещу Израел
19
3
 
2
 
! Отговори
Правда преди 5 месеца
Ислямските терористи от Газа, Иран,Сирия, Ливан, Турция и др. Палестински джихадисти от Хамас, Джихад, ИДИЛ Хизбола и др.обединени в престъпна група Палестинска автономия и про-палестинските ислямски терористи внедрени в други държави, да нагли лъжци, които под маска на протести разпространяват лъжлива клеветническа антисемитска пропаганда, приписваща с измами престъпленията на ислямските терористи като тях на невинните им жертви от Израел, които бяха отвлечени 239, убити 1400, ранени над 3500
18
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Джуджето във фризера да им помогне!
17
4
 
13
 
! Отговори
Германец преди 5 месеца
Уж Западът загниваше и беше на ръба на гражданска война, а то кво стана? Матушката пак стана за смях :)
16
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Русия няма човешкия ресурс да управлява такава територия. И това , че се взима за голяма сила е в заблуда . Рекети в Дагестан ще пускали.
15
3
 
10
 
! Отговори
Българин преди 5 месеца
Пропусна да препише, че хилядите терористи нахлули в летището да търсят и зверски колят невинни и беззащитни евреи, са намерили в самолета свои съграждани, които се връщат с болните си деца от лечение в Израел. Та така, факти човешки и мераци ислямистки шахидски.
14
14
 
11
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХААААААААА преди 5 месеца
Евреите Се Взеха Много На Сериозно - Няма Да Има Живот за Тях......
13
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ето какво представляват двойните стандарти. Всеки път когато в Русия има протест ревем за права на човека,как полицията бие бедните протестъри и т.н. щурутии. Сега обаче всичко е ОК даже властите реагирали били "меко". Е ми няма угодия. Гражданите на Израел сега са в положението на руснаците от март 2022. Това че бягат в омразната Русия е съвсем естествено. 2 милиона рускоговорящи в Израел знаят къде е Ефтимов и топло през зимата. Обаче да отиват в ислямския Кавказ е прекалено.
12
6
 
11
 
! Отговори
Сата НАТО преди 5 месеца
Просията отива в прашния ъгъл на Историята, драги зрители...
11
3
 
11
 
! Отговори
аноним преди 5 месеца
Когато хората са в тълпи,те вече не са хора а-животни!Що за *** трябва да са били тия от стадото,след като това са техни деца,болни от рак,левкемия и други страшни болести,които се лекуват успешно там,завръщащи се заедно с майките си от тази страна,и да бъдат нападнати ?Това е масова психоза,на луда,неадекватна тълпа!!!!Колко лесно се манипулира съзнанието на хората.Фюрерът дори не е мечтал за това!!!!
10
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Русия е като евтино смешно копие на Нацистка Германия от 1944 година. Имат диктатор, окупираха чужда територия, сега вече и евреите почнаха да преследват. Остава сега само Путята да си тегли куршума в бункера.
9
2
 
1
 
! Отговори
wtf преди 5 месеца
Израел очаква от руските власти да защитят всички израелски граждани и всички евреи и да действат решително срещу нарушителите на обществения ред .....................
8
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Техните идоли от Хамас понеже нали не закачат цивилните. Това са хора, които подкрепят безразборно насилие в целия свят. Интелект на ниво минус нула.
7
13
 
7
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХААААААААА преди 5 месеца
Ясно - За Израел - Няма Прошка - За Евреите - Земята е Тясна ......
6
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До #3 "раша Тудей" : Нефелният ти опит да се правиш на оригинал не променя обстоятелството, че иcpaeл в рамките на две седмици е избил 2000 дечица, покрай другите цивилни жертви. След като очевидно не разбираш, какво чудовищно и неприемливо при никакви обстоятелства зверство представлява този акт, то диагнозата в твоя случай е еднозначна и съдбата ти следва да бъде такава, като на всяко завършено фaшиcтчe .
5
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Израел бил гледал сериозно на опитите за нападение срещу израелски граждани и евреи по света. Израел да гледа сериозно на убитите в Газа деца. Броят на децата убити в Газа за 3 седмици надхвърли ли 3 000?
4
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Бил е пуснат слух, че със самолети ще бъдат докарвани евреи, които да бъдат заселвани в Дагестан, по други медии пише. Хората са повярвали и понеже знаят от палестинската история като се засели евреин как ти взима къщата и земята, са щурмували аерограта.
3
10
 
17
 
! Отговори
раша тудей преди 5 месеца
Нормални случки в Оркленд.