Дипломатически скандал между Великобритания и Гърция

Мицотакис си поиска мраморните фризове от Партенона, Сунак отказа среща
72
Дипломатически скандал между Великобритания и Гърция
Снимка: БГНЕС

Министър-председателят на Великобритания Риши Сунак отмени планираната си за днес среща с гостуващия в Лондон гръцки премиер Кириакос Мицотакис, съобщи АНА-МПА.

Според гръцки правителствени източници очевидно срещата е била отменена снощи заради позицията, която изрази Мицотакис в интервю за Би Би Си в неделя. В интервюто гръцкият премиер заяви намерението си отново да постави въпроса за връщането на частта от мраморните фризове от Партенона, която се съхранява в Британския музей в Лондон.

В изявление по повод на решението на Сунак Мицотакис заявява: „Изразявам разочарованието си от това, че британският премиер отмени планираната ни среща няколко часа преди тя да се осъществи. Гърция и Великобритания са свързани с традиционни връзки и рамката на двустранните ни отношения е изключително широка. Позициите на Гърция по въпроса за скулптурите от Партенона са известни. Надявах се да имам случай да ги обсъдя и с британския си колега, заедно с големите предизвикателства на международната обстановка: Газа, Украйна, климатичната криза, миграцията. Който вярва в правилността и правотата на позициите си, не се страхува никога от обмяна на аргументи“.

Гръцки правителствени източници определиха отмяната на срещата от Сунак като политически недопустима. Те припомниха, че в интервюто си Мицотакис не е казал нищо различно от това, което е казвал и по-рано, а освен това темата засяга не правителството на Великобритания, а Британския музей, с който Гърция провежда разговори.

В съобщение на „Даунинг Стрийт“ се казва, че „отношенията между Обединеното кралство и Гърция са изключително важни. От сътрудничеството ни в НАТО и посрещането на общите предизвикателства като незаконната миграция до съвместните усилия за разрешаване на кризата в Близкия изток и войната в Украйна. Вицепремиерът беше на разположение да се срещне с гръцкия премиер, за да обсъдят тези важни теми“.
Скулптурите от атничния храм на богинята Атина, които днес се намират в Британския музей, са свалени от Партенона в началото на XIX в. от британския посланик в Османската империя лорд Елгин, поради което и често са наричани "Мраморите на Елгин". През 1816 г. британският парламент откупува от Елгин релефите и ги предоставя на Британския музей, където се намират и до днес. Друга част са в Музея на Акропола. През 1983 г. Гърция започна кампания за връщането на скулптурите от Лондон в Атина, а темата е източник на периодично напрежение в двустранните връзки. /БТА, Петър Къдрев/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 4 месеца
Ami po logikata na nestata v Blgaria , nali togava Grcia ne e bila ami otomanskata imperia.Znaci na tezi kamni pravo polaga Turcia i taja neka si gi trsi ako gi iska. Nali e takv slucaja i s Makedonia, do 1944 ne e imalo Makedonska drzava , znaci ne e imalo nisto makedonsko.Blgarska logika
61
0
 
4
 
! Отговори
умирам си от смях преди 4 месеца
<Пословичната красота на англичанките, и уменията им да готвят в кухнята са направили англичаните едни от най- великите мореплаватели в света!: Ами те мъжете им са избягали в морето и са станали пирати, понеже жените им са толкова красиви и до сега - разбирай точно обратното. А доколкото за готвенето, тук баровете и ресторантите, както и храната за в къщи имат огромен бизнес, понеже англичанките умеят "много добре да готвят". Даже и за себе си не могат 2 бъркани яйца да сготвят.
60
0
 
6
 
! Отговори
Емил СТЕФАНОВ преди 4 месеца
Англосаксонската напаст ограби целият свят.
59
0
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 месеца
До 56"и римския вал,който си е дело на римляните . " - половината римски вал е шотландски!
58
0
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 месеца
България трябва ПАК да помогне на Гъция срещу островните крадци. По време на Балканската война, когато България е обстрелвала Гърция, по случайност са били прекъснати транспортите с които островните крадци са отнасяли гръцки старини.
57
0
 
5
 
! Отговори
ЯМБОЛИЯ преди 4 месеца
Уважавам Великобритания много. Но фризовете са на Атина и трябва да се върнат. Камъкът си тежи на мястото. Ноовият музей южно от Акропола е един от най-модерните в Света и е направен за тази цел--да приеме подвижни артефакти от Партенона.
56
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ние се гордеем, че Лондонското евангелие е в Лондон, не в руския проект София.
55
0
 
6
 
! Отговори
Virtuozzo преди 4 месеца
Връщайте краденото гнъсни английски кривозъби неандерталци и диваци !
54
0
 
4
 
! Отговори
Сократ преди 4 месеца
Аве човека яде ориза още с ръце вие искате за исторически артефакти да говори !
53
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Че то тоя от снимката не е британец. Какво се дърпа и се прави на ощипана мома.
52
0
 
10
 
! Отговори
гърците имат право преди 4 месеца
Прави са гърците да си искат статуите. Коварните англичани са крали от целия свят! В Британския музей голяма част от експонатите са плячка от чужди страни. Да не забравяме, че дори скъпоценните камъни по кралската корона са придобити по твърде съмнителни начини.
51
0
 
9
 
! Отговори
Дедо преди 4 месеца
Англичаните крадат ,защото единствените им паметници от древността са камънака Стоунхендж и римския вал,който си е дело на римляните . Нищо друго .....нищичко.
50
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Британия е на нивото, което България беше преди ВСВ. Да,с ега сме доста поназада, но къде е могъщата империя, управляваща всичко, имаща всички гоеми научни и културни постижения за почти век, където е островна държвата с два прескъпи самолетоносача, които не смеят да напсунат териториалните води, а премиера се кара с друг за .. вази и статуетки?!?
49
6
 
1
 
! Отговори
Диана преди 4 месеца
До JERRY VASSILATOS А ти какво искаш?! Или изобщо си нямаш понятие за какво са се правели войните?! Да грабят, разбира се!..Та нас гърците са ни крали и без войни, нахлуват си хората, грабят си, опустошават - не случайно е възникнала българската държава, значи: да се борим с нашествията на гърците по нашите земи е била основната причина!...Интересно защо ли днес гърците са толкова невзрачни?!...Няма от кой да крадат, вероятно...
48
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ето истинският смисъл на "евроатлантическите ценности" : ценности открадени през последните няколко века.
47
0
 
5
 
! Отговори
JERRY VASSILATOS преди 4 месеца
забравих + ФЛАНДРИЯ -- които са нидерландци (холландци) по етнос..Балдуин Фландърски е нидерландец, а не французин .
46
0
 
3
 
! Отговори
JERRY VASSILATOS преди 4 месеца
БРОНЗОВИТЕ КОНЕ = ''Конете от САН МАРКО'' , ВЕНЕТИА, СА ПАК НАШИ ГРЪЦКИ..ТЕ СА ОКРАДЕНИ ОТ ЕНРИКО ДАНДОЛЛО И ВЕНЕТИАНЦИТЕ ПРЕЗ 4-ТИЯ КРЪСТОНОСЕН ПОХОД, НА 16 АПРИЛ 1204 ГОДИНА, КОГАТО ВЕНЕЦИА, ФРАНЦИЯ, БЕЛГИЯ, И ГЕНУА ОГРАБВАТ КОНСТАНТИНОПОЛИС .
45
6
 
5
 
! Отговори
Диана преди 4 месеца
Скулпторите са свалени от Партенона от лорд Елгин, но въпросът е как са изнесени от Османската Империя - вероятно Елгин е заплатил добра сума или нещо друго за тях...И...вероятно те биха могли да се върнат отново срещу добра сума или нещо друго обратно...Вероятно обаче гърците се опитват да минат по лекото и мекото, значи - ние сме добри приятели, значи..разбира се, подариха им толкова много наши земи, наша история, колко му е да им подарят и малко тяхна история..Но..това, не е проста работа!
44
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Нещо като е откраднато е откраднато окончателно, така че цакис забрави. Евроатлантическита ценности.
43
2
 
40
 
! Отговори
По същество преди 4 месеца
Крадливи британци. Всъщност то вече са индийци, пакистанци и африканци там, какви ти британци.