Дипломатически скандал между Великобритания и Гърция

Мицотакис си поиска мраморните фризове от Партенона, Сунак отказа среща
72
Дипломатически скандал между Великобритания и Гърция
Снимка: БГНЕС

Министър-председателят на Великобритания Риши Сунак отмени планираната си за днес среща с гостуващия в Лондон гръцки премиер Кириакос Мицотакис, съобщи АНА-МПА.

Според гръцки правителствени източници очевидно срещата е била отменена снощи заради позицията, която изрази Мицотакис в интервю за Би Би Си в неделя. В интервюто гръцкият премиер заяви намерението си отново да постави въпроса за връщането на частта от мраморните фризове от Партенона, която се съхранява в Британския музей в Лондон.

В изявление по повод на решението на Сунак Мицотакис заявява: „Изразявам разочарованието си от това, че британският премиер отмени планираната ни среща няколко часа преди тя да се осъществи. Гърция и Великобритания са свързани с традиционни връзки и рамката на двустранните ни отношения е изключително широка. Позициите на Гърция по въпроса за скулптурите от Партенона са известни. Надявах се да имам случай да ги обсъдя и с британския си колега, заедно с големите предизвикателства на международната обстановка: Газа, Украйна, климатичната криза, миграцията. Който вярва в правилността и правотата на позициите си, не се страхува никога от обмяна на аргументи“.

Гръцки правителствени източници определиха отмяната на срещата от Сунак като политически недопустима. Те припомниха, че в интервюто си Мицотакис не е казал нищо различно от това, което е казвал и по-рано, а освен това темата засяга не правителството на Великобритания, а Британския музей, с който Гърция провежда разговори.

В съобщение на „Даунинг Стрийт“ се казва, че „отношенията между Обединеното кралство и Гърция са изключително важни. От сътрудничеството ни в НАТО и посрещането на общите предизвикателства като незаконната миграция до съвместните усилия за разрешаване на кризата в Близкия изток и войната в Украйна. Вицепремиерът беше на разположение да се срещне с гръцкия премиер, за да обсъдят тези важни теми“.
Скулптурите от атничния храм на богинята Атина, които днес се намират в Британския музей, са свалени от Партенона в началото на XIX в. от британския посланик в Османската империя лорд Елгин, поради което и често са наричани "Мраморите на Елгин". През 1816 г. британският парламент откупува от Елгин релефите и ги предоставя на Британския музей, където се намират и до днес. Друга част са в Музея на Акропола. През 1983 г. Гърция започна кампания за връщането на скулптурите от Лондон в Атина, а темата е източник на периодично напрежение в двустранните връзки. /БТА, Петър Къдрев/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
25
 
! Отговори
Не маловажно преди 5 месеца
До Анонимен37-По логиката на британците, ако Египет вземе да изложи в египедския музей в Кайро тялото на Елизабет II, всичко ще бъде ОК! Англия е държава - ***. Векове е смукала чужди богатства, ресурси и култура. Но за всичко това са виновни англичанките! Пословичната красота на англичанките, и уменията им да готвят в кухнята са направили англичаните едни от най- великите мореплаватели в света!
41
14
 
3
 
! Отговори
АЛЕКСАНДЪР ВЕЛИКИ преди 5 месеца
крадливите българи да върнат ВЕДНАГА на ГЪРЦИЯ области Тракиа и Мисиа--КОИТО СА НАШИ ГРЪЦКИ..ФИЛЛИПОПОЛИС Е ЕЛЛИНСКИ ОТ 10 000 ГОДИНИ...ДУНАВ Е ГЪРЦИЯ..ВЪН БЪЛГАРСКИ НАВЛЕЦИ ОТ ГРЪЦКИТЕ ЗЕМИ...А патриатх Вартоломей иска 1000 книги и злато, окрадено от Драма и МАНАСТИРИТЕ МУ .
40
3
 
22
 
! Отговори
Парадокс преди 5 месеца
Питагоровата теорема е уж гръцка, измислена от Питагор. Наскоро обаче откриха йероглифи в Египет, с абсолютно същото съдържание, само че издялани в камъка хиляди години преди Питагор да посети Египет. Винаги когато става въпрос за древногръцка история, култура и т.н. имайте едно на ум. Написали са с гръцка азбука това което са видяли по света. Англичаните са същите, само че те директно са присвоили материални ценности.
39
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
С тия реклами , не можем да видим БЯЛ ден заради ЧЕРЕН петък !
38
2
 
32
 
! Отговори
Дядката преди 5 месеца
Историята на англосаксонците е низ от убийства и кражби на малки народиГърците искат да им върнат нещо откраднато?Абсурд е от тия бандюги да получиш нещо!
37
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
А стига с тия реклами бре !
36
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ами Сунак ако си поиска откраднатите богатства от Индия ? Ко ще остане от лондонските музеи ? Китай също щеше да си изка откраднатото . То ще излезе че западняците с ,,ценностите,, са ограбили ценностите на онез дет били без ,,ценности,,
35
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Сунак отдавна ги е пратил в Индия! Виждали ли сте дзингано да върне крадено?
34
1
 
8
 
! Отговори
Беко преди 5 месеца
Slumdoggie-то да върне първо Юнкункун и Кох-и-ноор на братчедите си!
33
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
"Да го напиша иначе. Ако аз открадна от теб нещо и след това го подаря на съседа, ти нямаш ли право да си го поискаш обратно от съседа ми? Да, съседът не е виновен, но краж_бата си е краж_ба..." - Четириевангелието на Иван Александър е подарено на Молдовския княз през 14 век. По-късно молдовците го подаряват на гръцкия манастир Св. Петър. Информирай се за историята на тази книга преди да пишеш глупости. Никой нищо не е крал.
32
3
 
27
 
! Отговори
е.... преди 5 месеца
Колонизаторите няма да върнат нищо , защото музеите им ще останат празни.............
31
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Франция връща конете от базиликата Сан Марко във Венеция, които Наполеон открадва.......
30
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Световните ЦЕНИ за газа ПАДАТ , но България винаги е била ,... ОБРАТНА НА ВСИЧКО ЗЕМНО !
29
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Сръбската Ванга :Англия ще се РАЗПАДНЕ , .... а Швеция , Нидерландия , Финландия и Белгия ще се затрият под водата , заради повишение на нивото на водите !За другите държави не казвам , защото ще бъда обвинен за р....фил ..
28
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Обикновенни крадци и мародери,сър . Евроатлантици.
27
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
"Четириевангелието на Иван Александър НЕ е откраднато от България. То е било в гръцки манастир в Света Гора до началото на 19 век, от където е подарено на англичаните от игумена на манастира. Ние нямаме никакъв начин, по който да докажем, че сме собственици на тази книга, и че е била открадната от нас" - Да го напиша иначе. Ако аз открадна от теб нещо и след това го подаря на съседа, ти нямаш ли право да си го поискаш обратно от съседа ми? Да, съседът не е виновен, но краж_бата си е краж_ба...
26
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
"Четириевангелието на Иван Александър НЕ е откраднато от България. То е било в гръцки манастир в Света Гора до началото на 19 век, от където е подарено на англичаните от игумена на манастира. Ние нямаме никакъв начин, по който да докажем, че сме собственици на тази книга, и че е била открадната от нас" - И аз съм го чувал това някъде. Въпросът е защо е било в гръцки манастир (значи гърците са го откраднали т.е. не могат да го подаряват)? Другият вариант е манастирът да не е гръцки. И така...
25
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Четириевангелието на Иван Александър НЕ е откраднато от България. То е било в гръцки манастир в Света Гора до началото на 19 век, от където е подарено на англичаните от игумена на манастира. Ние нямаме никакъв начин, по който да докажем, че сме собственици на тази книга, и че е била открадната от нас
24
9
 
5
 
! Отговори
Bormann преди 5 месеца
Мацотаки, ти отдавна си надддупена коввра пред британските под-човеци и сега си искаш какво обратно? Мислиш ли, че цигггането ще ди пусне фандък? Да си мислил на времето преди да предадете Балканските си територии на изолираното проклето островче на невзрачните...... Сега си трън в очите на всики и няма да е дълго преди България да те абсорбира както Русия абсорбира бедна усссрайна ;)
23
1
 
20
 
! Отговори
наивните елини преди 5 месеца
Къде се е чуло и видяло, ром да върне откраднатото ?