Дипломатически скандал между Великобритания и Гърция

Мицотакис си поиска мраморните фризове от Партенона, Сунак отказа среща
72
Дипломатически скандал между Великобритания и Гърция
Снимка: БГНЕС

Министър-председателят на Великобритания Риши Сунак отмени планираната си за днес среща с гостуващия в Лондон гръцки премиер Кириакос Мицотакис, съобщи АНА-МПА.

Според гръцки правителствени източници очевидно срещата е била отменена снощи заради позицията, която изрази Мицотакис в интервю за Би Би Си в неделя. В интервюто гръцкият премиер заяви намерението си отново да постави въпроса за връщането на частта от мраморните фризове от Партенона, която се съхранява в Британския музей в Лондон.

В изявление по повод на решението на Сунак Мицотакис заявява: „Изразявам разочарованието си от това, че британският премиер отмени планираната ни среща няколко часа преди тя да се осъществи. Гърция и Великобритания са свързани с традиционни връзки и рамката на двустранните ни отношения е изключително широка. Позициите на Гърция по въпроса за скулптурите от Партенона са известни. Надявах се да имам случай да ги обсъдя и с британския си колега, заедно с големите предизвикателства на международната обстановка: Газа, Украйна, климатичната криза, миграцията. Който вярва в правилността и правотата на позициите си, не се страхува никога от обмяна на аргументи“.

Гръцки правителствени източници определиха отмяната на срещата от Сунак като политически недопустима. Те припомниха, че в интервюто си Мицотакис не е казал нищо различно от това, което е казвал и по-рано, а освен това темата засяга не правителството на Великобритания, а Британския музей, с който Гърция провежда разговори.

В съобщение на „Даунинг Стрийт“ се казва, че „отношенията между Обединеното кралство и Гърция са изключително важни. От сътрудничеството ни в НАТО и посрещането на общите предизвикателства като незаконната миграция до съвместните усилия за разрешаване на кризата в Близкия изток и войната в Украйна. Вицепремиерът беше на разположение да се срещне с гръцкия премиер, за да обсъдят тези важни теми“.
Скулптурите от атничния храм на богинята Атина, които днес се намират в Британския музей, са свалени от Партенона в началото на XIX в. от британския посланик в Османската империя лорд Елгин, поради което и често са наричани "Мраморите на Елгин". През 1816 г. британският парламент откупува от Елгин релефите и ги предоставя на Британския музей, където се намират и до днес. Друга част са в Музея на Акропола. През 1983 г. Гърция започна кампания за връщането на скулптурите от Лондон в Атина, а темата е източник на периодично напрежение в двустранните връзки. /БТА, Петър Къдрев/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
"И аз бях на мнение, че западняците са крали история, докато не посетих Египетския музей в Кайро и не видях окаяното му състояние. След това замених думата "крали" със "съхранили"." - Донякъде имаш право. Нооо.... едното не изключва другото т.е. хем са кра_ли, хем са съхранили... :) ... Обаче нали се сещаш, че няма как с агрумент "аз ще ти съхраня колата, защото ти няма да можеш" да дойда и да ти открадна колата... :) ... Дори и да успея да го направя, а ти не, пак не е редно.
21
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Гърците да почакат още 10-20 години. Тогава на острова ще са останали предимно такива инди_види, които не се интересуват от музеи, култура и т.н. и ще им върнат всичко... :) ...
20
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
И аз бях на мнение, че западняците са крали история, докато не посетих Египетския музей в Кайро и не видях окаяното му състояние. След това замених думата "крали" със "съхранили".
19
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Къде се е чуло и видяло кра_дец да връща откраднатото? Гърците кога ще ни върнат историята? Никога. Просто ще трябва да ги принудим, я с факти, я с нещо друго. Така и с нещата в музея. Докато някой не принуди англичаните, няма да върнат нищо. Но и това ще стане някой ден!
18
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
То и Байдън си иска милиардите от Зелята , ама Зелята оккъка войната и сега нема милиарди обратно !
17
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Сунак може да им даде само статуи на индуските богове и статуя на кучето на Лорд Байрон.
16
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Четвероевангелието на цар Иван Александър също е откраднато от наглосаксите.
15
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Kaч napa ckyлтypити вaaa, Kocтoв?
14
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ами, индийчето (а и всеки друг политик) иска тези срещи да са за ПР. Нищо съществено не се решава на такова нещо. Общи приказки. А англичаните толкова много неща са откраднали за музея си, че ако върнат едно, всички ще си искат нещата.
13
1
 
11
 
! Отговори
JERRY VASSILATOS преди 5 месеца
ГЪРЦИЯ СИ ИСКА И ОТ ГЕРМАНИЯ ОГРОМНОТО ПЕРГАМОНОСКО/ ПЕРГАМОС - ПЕРГАМСКИТЕ ПРОПИЛЕЙ (СТЪЛБИЩА) + заедно със ХРАМА И ОЛТАРА НА ЗЕВС, КОИТО СА ИЗСЕЧЕНИ ОТ АНТИЧНИЯ ПЕРГАМОС В КРАЯ НА 19-ТИ ВЕК, И СА ЗАКАРАНИ В МУЗЕЯ В МЮНХЕН.. КЪДЕТО И ДО ДНЕС СЕ НАМИРАТ !!...А ТЕ СА 20-ПЪТИ ПО-ГОЛЕМИ И ВНУШИТЕЛНИ ОТ СТАТУИТЕ В БРИТИШ МУЗЕУМ .
12
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Aм'чи тo ako нarлo-cakcитe въpнaт вcичko geтo ca oтkpagнaли, y ocтpoвa им шe ocтaнaт caмo нa gego Джac roлeмитe yшaци, aмa и тoвa нe e мнoro cиrypнo?
11
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Острова на пиратите демократи ...ох колко е аристократично да поробя цял един континент
10
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Британците трябва да върнат това което са взели.
9
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
чЕРНОКОЖИЯТ индийски МИЛИАРДЕР ПРЕЗ 1821 ОСВОБОДИЛ ГЪРЦИЯ И ГЪРЦИТЕ ОТ ОСМАНОТУРСКО РОБСТВО А СЕГА СЕ ПРАВИ НА ДВЕ И ПОЛОВИНА..............ЗАЩО ПРЕЗ 1821 РУШИ СУНАЧЕ СИ УЧАСТВАЛ ВЪВ ВОЙНА СРЕЩУ ОСМАНСКИЯТ ТУРЧИН ЗА ОСВОБОЖДЕНИЕ НА ГЪРЦИТЕ СЛЕД КАТО АНГЛИЧАНИТЕ ТОЛЕРАНТНИ ДЕМОКРАТИ
8
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Koй kвoтo cи нaмepи, нeroвo cи e!" Динko oт Ямбол
7
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
ааа да бе, ще върнат ама нали и другите ще почнат да си искат нещата...не стават тия неща така
6
1
 
12
 
! Отговори
bl преди 5 месеца
Крадецът вика "Дръжте крадеца!".
5
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Англичанче пита баща си : тате тате защо има пирамиди в Египет? Защото тате са много големи за транспортиране у дома.
4
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ето това е богатството на Запада (в случай, че някой наивник още не го е разбрал) - Ограбване на останалия свят в продължение на векове... :) ... В следващите десетилетия ще има приземяване и натрупаната карма ще трябва да се плаща. Процесът вече е започнал. Преди колониалисти са ходели и живели в страните от останалия свят, а сега хора от останалия свят отиват и живеят в страните на колониалистите. Даже някои от тях са станали и премиери... :) ... Добре че западняците не знаят какво ги очаква!
3
4
 
24
 
! Отговори
Потресен преди 5 месеца
Как не ви е срам данайците да плюете Държавата Майка? Че вас кой ви създаде? Бяхте обикновени малаки с шамийки и шалвари, ама дойдоха албионците, създадоха ви държава, написаха ви история! Изкараха ви най-великата култура в Европа, а нашата история я изтриха. Пък вие наистина си повярвахте, че сте велики и сега хапете ръката, която ви храни! Утре кой ще ви брани от султана като ви нападне, а?