Фериботите в Гърция отказват да превозват електромобили

Подготвя се общ нормативен акт за условията при транспортиране
21 дек 2023 16:11, Елка Василева
26
Фериботите в Гърция отказват да превозват електромобили
Снимка: архив, БГНЕС

Гръцките фериботни компании отказват транспортиране на електромобили поради риск от пожар.

Атина подготвя общ нормативен акт за условията при транспортиране на автомобили с алтернативно гориво, съобщават от министерството на флота.

Фериботните компании отказват транспортиране на електромобили, оплакват се пътници, които не могат да пътуват на ферибот с автомобилите си, предаде кореспондентът на БНР.

Забранява се превоз на електромобил без придружител, но дори и собственикът да е на борда, той носи отговорност, че автомобилът му няма да предизвика пожар. За да са застраховани напълно, транспортните компании отказват качване на електромобил.

Засега съществува само една наредба с изисквания по паркиране и превоз на този тип автомобили, но условията са препоръчителни, а не задължителни. Трябва колите да са паркирани на специални участъци в корабите, батерията да е заредена до 30%, корабите да имат специални огнеупорни покрития и обучен екипаж при пожар.

Министерството на търговския флот обсъжда общи условия за трансфер на електромобили, валидни за всички фериботни компании.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Защо всички мълчат пред очевидното и това е, че на тези коли не може да се разчита, батериите ще замърсяват в пъти повече, а и къде ще се изхвърлят. Това е неуспешен опит, видно е.
23
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
В подземните паркинги също започеат да не ги пускат! Електрокарите са обречени! Едно голямо недоносче!
22
2
 
8
 
! Отговори
Мъка преди 4 месеца
Има лесно решение - правят фериботите от лесно запалими материали с много бързо изгаряне, за да не се мъчат хората на ферибота.
21
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Да определят паркинги само за електромобили!
20
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ако се запали една може да потопи ферибота. Температурате стигат до над 2000 градуса.
19
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
В англия собственици на електрички пропищяват вече като им кажат новата застрахователна вноска. Много застрахователи вече отказват изобщо да застраховат такива коли. Щом цял кораб може да им се наложи да плащат. Или гаража на летището дето пропадна в Лутън. ПОсле казахa, че колата била дизел, ама хибрид. Хибрид, ама уж дизел. И познайте от раз дали дизела й се подпалил или литиевата батерия
18
1
 
12
 
! Отговори
Мнение преди 4 месеца
Проблемът, е че при деформация от удар или дори натиск по корпуса на батериите (а те са на практика целия под на автомобила) може да се достигне до запалване. Лошото, е че това запалване може да стане и доста време след удара.За съжаление, решението за момента е смяна на целия комплект батерии, което е безбожно скъпо.Ако нямате гаранция или застраховка в този момент, смятайте колко собственици на автомобил биха подменили батерията!
17
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Водородните коли са бъдещето както и водородните камиони и самолети.
16
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Електромобилите с Батерии направени от Конопени нано частици, могат да изминават за едно зареждане 1500 километра и не се запалват. Запалват се литиевите батерии....
15
2
 
24
 
! Отговори
Така е .. преди 4 месеца
Електричките ще бъдат отритнати от всякъде. ДВГ остава.
14
2
 
7
 
! Отговори
Бяха преди 4 месеца
направили едно време една кола с ядрен реактор, която на практика е вечна. Само на около 150 години й се сменя ядреното гориво. Консумативите й са гумите и някои дреболии. Къде е сега тая разработка?!
13
30
 
2
 
! Отговори
Алекс преди 4 месеца
Малко се преувеличава.Има известни проблеми,които ще намерят решение.Бъдещето на автомобила е електрическо.
12
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А как така нали това са транспортните средства на бъдещето - безопасни, икономични,сигурни от какво се плашат та не ги искат на фериботите! Нали прекратяваме с "остарелите" бензинови и дизелови "трошки" ? Нали електромобилите са "светлото" бъдеще!
11
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Да ги паркират в херметични контейнери.ако се подпали, да изпомпят морска вода в контейнера. Само не знам дали ще ги тресне ток, ако пипнат контейнера?
10
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
В щатите забраняват елктротоалетните от 2035-та а евро джендърляците искат до същата година всичко да мине на тях. Пееераска им работа.
9
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До до 5. Погърмявуват и се повзривявуват от време на време
8
4
 
36
 
! Отговори
2 неща са преди 4 месеца
Една електричка да се запали и айде отделила е емисии за 1000 стари коли с двг през целия им жизнен цикъл. Да не говорим, че батериите им са от тежки химикали, които остават в почвата с хиляди години и унас няма къде да се рециклират. Със субсидията доста се бяха засили, но без нея като трябва да извадиш 40-50 хил за рено, с което не може да излезеш и от града, не мисля, че ще им расте търсенето. Това са си пари на вятъра.
7
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Не е само за фериботи, вижте какво става на паркинг като пламне електромобил. Тепърва ще имат проблеми със застраховки собствениците им, защото една катастрофа в повечето случаи води до 100 процента щета, заради потенциални проблеми с батерията, които не е задължително да са видими на момента.
6
5
 
19
 
! Отговори
до 5 преди 4 месеца
Хехе и какво им е на автомобилите с газови уредби бе разбирач?
5
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тия електромобили станАха като тия с газовите уредби. Нормално е понеже напъна а печалби не оставя време за внимателни изследвания и прецизна изработка на акумулаторните модули. Правят набърже и продават пък кой изгорял - изгорял. Къпитълизъм.