Нивата на подпочвени води в света намаляват с бързи темпове

Изчерпването им може да е сериозна икономическа и екологична заплаха
25 яну 2024 08:13, Елка Василева
27
Нивата на подпочвени води в света намаляват с бързи темпове
Снимка: архив, БГНЕС

Нивата на подпочвените води по света "ускорено" се понижават в последните 40 години в резултат на неустойчиви практики за напояване, както и на климатичните промени, предаде Ройтерс, като цитира ново проучване.

Подземните води са основен източник на прясна вода за земеделски стопанства, домакинства и промишлеността, а изчерпването им може да представлява сериозна икономическа и екологична заплаха, включително да доведе до намаляване на реколтата и разрушително свличане на земни маси, особено в крайбрежните райони. Това се казва в проучването, публикувано в специализираното издание "Нейчър".

"Една от най-вероятните основни движещи сили за бързото и ускоряващото се намаляване е прекомерното оттегляне на подпочвените води за напояване в сухи климатични райони", казва Скот Ясечко от Калифорнийския университет в Санта Барбара, един от съавторите на статията.

Сушата, предизвикана от климатичните промени, също оказва влияние и фермерите вероятно ще изпомпват повече подпочвени води, за да да осигурят напояване на реколтата си, каза той.

Изчерпването на ресурсите е особено силно изразено в сухите климатични зони с обширни обработваеми земи, се казва в проучването, в което са анализирани 170 000 кладенци в повече от 40 държави.

Северен Китай, Иран и западните райони на САЩ са сред най-засегнатите региони, отбелязва Ройтерс.

Повече от една трета от 1693-те водоносни пластове - порьозни скали или седименти, в които се задържат подпочвените води, наблюдавани за целите на проучването, е намаляла с поне 0,1 метра годишно от 2000 г. до 2022 г., като при 12 процента се наблюдава спад с повече от 0,5 мeтра годишно.

Някои от най-засегнатите водоносни пластове в Испания, Иран, Китай и САЩ са намалели с над 2 метра годишно за този период.

В около 30 на сто от изследваните пластове темпът на изчерпване се е ускорил след 2000 г.

Някои водоносни пластове са се подобрили през периода, отчасти в резултат на предприети мерки на местно ниво, насочени към ограничаване на количеството вода, което може да да се изпомпва, отбелязва Ройтерс.

Водоносните пластове могат да бъдат попълвани и с вода, отклонена от други места. Подобни мерки обаче са "сравнително редки" и все още трябва да се свърши много работа, каза Ясечко.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
Реалност преди 2 месеца
И къде отиде водата бре умници да не изтича в космоса? Айде продължавайте да вярвате в науката ,както доскоро вярвахте на едни други ***.💉
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А нещо да кажете за добива на шистов газ?
20
0
 
1
 
! Отговори
Климатично ми е преди 3 месеца
Зелената сделка се провали с гръм и трясък,само родните зелени екоклимаши3ита бълнуват за вятърни перки и фотоволтаици. А най-големия замърсител в света ФАЩ реве най-гръмогласно за налагане на зелените политики на други държави! ГнYсн0 лицемерие,но пък така било демократично нек'си...
19
0
 
0
 
! Отговори
аьаьаььа преди 3 месеца
Трябва да се стоят големи язовири и напоителни системи. Вода има повече, но трябва да се съхранява
18
1
 
2
 
! Отговори
Мусайбе Петрова преди 3 месеца
Голяма суша настана преди десетина години, когато навърших четиридесет. Първо ми пресъхна кладенеца. Липсата на влага доведе до това че ми изсъхна cлuвaтa и никой не иска да ми изоре напуканата от суша градинка. А си трябва оран ,дълбoka оран. Така че пестеливо с водата.
17
0
 
2
 
! Отговори
до 16 преди 3 месеца
Не е само в това въпросът, как ще стигне водата от Бургад до Перник. Основният въпрос е.....че водата София ще има, но в Бургас няма да има.... Корупцията и липсата на деценрализация прави така, че всичко се съсредоточва в София. И повярвайте ми...от това софиянци не живеят по добре. По добре живеят само тикви,калинки, копейковци и всички други облизващи....те знаят какво.
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Еее Не само бай Каиш има кладенец. Повечето заводи са със собствени водоизточници - разбирай сондажи.
15
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В Израел работила най-голямата станция за дестилиране на морска вода - 800х кубика вода дневно. За сравнение пернишкия язовир, дето беше пресъхнал е 24М кубика, т.е. ще го напълни за 30 дни. Доста по-малко отколкото Струма го пълни. Това ще е бъдещето. Друг е въпросът как ще стигне тая вода от Бургас до Перник примерно.
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 13 И в Бразилия(Амазония) валежите били на исторически минимум. Съответно и оотокът на Амазонка.
13
2
 
3
 
! Отговори
Еее преди 3 месеца
Зарийте кладенеца на бай Каиш от сусурлево щот по света некои се затрудняват да си напълнят басейните и да си поливат голф игрищата. Солидарност требва
12
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Вода има бол. Тука в случая става въпрос за пустинни райони където изпомпват водни залежи натрупани при предишната ледникова епоха. В тия пустини по принцип изобщо не става за живее и хората не би трябвало да са там. В нормалните държави няма недостиг на вода. Ето примерно в Русия в Бразилия и в Китай има вода колкото искаш.
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 11 Ти лично преброи ли колко сме? Данните за всичко в днешно време са толкова манипулирани в определена посока, че няма накъде повече. А дори и да допуснем, че планетата е пренаселена, тя си знае как да ни регулира. Не е необходима намеса на "богоподобните" ламъри (като гледам какви ни назначиха по цял свят за управници, това е любезно определение)
10
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 8 Ти как предлагаш да се нахранят 8.3 милиарда гърла?
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 9 В древен Египет не са ли се кланяли на АмонРа - бога Слънце? Кво му е подземното?
8
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Водата се мести.Едно време е имало наказание на Египет,защото са се кланяли на подземния.Знаете,*** там невинаги е било пустиня.Сега наказанието се отменя.В момента други се кланят на подземния и те ще бъдат наказани.
7
1
 
4
 
! Отговори
Зоран за дръжавата преди 3 месеца
Миналата година багери копаеха за подмяна на канализационните тръби под улицата и водата от геранът ми изчезна.
6
4
 
6
 
! Отговори
... преди 3 месеца
Значи водата няма как да изчезне! тя просто намира друго място където да е и вече не се среща на тия места където досега е била! във всички останали случай ще трябва да намесваме и уфологията! Но климатичните промени в следствие на глобалното затопляне от доста време са на лице! И сега единственото което ни остава на нас хората е да се приготвим и да разберем, че от 8.2 милиарда души требе да станем поне 3 милиарда души за да преживеем глобалното затопляне!!! Ако и тогава го преживеем де!
5
4
 
9
 
! Отговори
Рамзес II-ри преди 3 месеца
Дори Ванга е казала че водата ще изчезне и в буркани ще го затваряте
4
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Прекомерно застрояване, обезлесяване и разхикщаване на вода.
3
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Общото количество вода ,в трите й агрегатни състояния на планетата е едно и също. Няма капка вода, която да изчезва безследно . След като се губи от дадено място и то се засушава, някъде другаде става плодородно и подходящо за земеделие и други дейности изискващи вода. Така че няма страшно, просто трябва да се живее на номадски принцип, днеска тук,утре там и всичко е наред.