Нивата на подпочвени води в света намаляват с бързи темпове

Изчерпването им може да е сериозна икономическа и екологична заплаха
25 яну 2024 08:13, Елка Василева
27
Нивата на подпочвени води в света намаляват с бързи темпове
Снимка: архив, БГНЕС

Нивата на подпочвените води по света "ускорено" се понижават в последните 40 години в резултат на неустойчиви практики за напояване, както и на климатичните промени, предаде Ройтерс, като цитира ново проучване.

Подземните води са основен източник на прясна вода за земеделски стопанства, домакинства и промишлеността, а изчерпването им може да представлява сериозна икономическа и екологична заплаха, включително да доведе до намаляване на реколтата и разрушително свличане на земни маси, особено в крайбрежните райони. Това се казва в проучването, публикувано в специализираното издание "Нейчър".

"Една от най-вероятните основни движещи сили за бързото и ускоряващото се намаляване е прекомерното оттегляне на подпочвените води за напояване в сухи климатични райони", казва Скот Ясечко от Калифорнийския университет в Санта Барбара, един от съавторите на статията.

Сушата, предизвикана от климатичните промени, също оказва влияние и фермерите вероятно ще изпомпват повече подпочвени води, за да да осигурят напояване на реколтата си, каза той.

Изчерпването на ресурсите е особено силно изразено в сухите климатични зони с обширни обработваеми земи, се казва в проучването, в което са анализирани 170 000 кладенци в повече от 40 държави.

Северен Китай, Иран и западните райони на САЩ са сред най-засегнатите региони, отбелязва Ройтерс.

Повече от една трета от 1693-те водоносни пластове - порьозни скали или седименти, в които се задържат подпочвените води, наблюдавани за целите на проучването, е намаляла с поне 0,1 метра годишно от 2000 г. до 2022 г., като при 12 процента се наблюдава спад с повече от 0,5 мeтра годишно.

Някои от най-засегнатите водоносни пластове в Испания, Иран, Китай и САЩ са намалели с над 2 метра годишно за този период.

В около 30 на сто от изследваните пластове темпът на изчерпване се е ускорил след 2000 г.

Някои водоносни пластове са се подобрили през периода, отчасти в резултат на предприети мерки на местно ниво, насочени към ограничаване на количеството вода, което може да да се изпомпва, отбелязва Ройтерс.

Водоносните пластове могат да бъдат попълвани и с вода, отклонена от други места. Подобни мерки обаче са "сравнително редки" и все още трябва да се свърши много работа, каза Ясечко.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ако са изчерап се гътаме бе ква криза. Това са пълни глупости.
1
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Толкова много ни лъгаха напоследък, че не вярвам дори и на звучащи що-годе логично неща.