Зависимата от газа Европа заменя един енергиен риск с друг

Политическите развития в САЩ могат да повлияят на доставките за Стария континент
28 яну 2024 07:30, Красимир Ангелов
196
Зависимата от газа Европа заменя един енергиен риск с друг
Снимка: БГНЕС

Европа, която отдавна разчита на руския природен газ, почти прекъсна зависимостта си от Кремъл за по-малко от две години заради войната в Украйна. Неговият предпочитан заместител – газът от САЩ – се смята за изобилен, политически приемлив и е по-малко вероятно да възникнат прекъсвания, пише в свой материал Bloomberg.

Но и тук рисковете растат с всеки изминал ден.

В петък Белият дом обяви поляризиращото решение да спре одобряването на нови разрешителни за износ на втечнен природен газ (LNG) на фона на негативната реакция на гласоподавателите, настроени към защита на климата. Паузата, която няма да засегне тези терминали, които вече са в процес на изграждане или в експлоатация, заплашва да забави или дори да спре някои от мащабните проекти, които се очаква да излязат на пазара  към края на десетилетието и след това.

"Американският втечнен природен газ продължава да бъде крайъгълният камък на стратегията за диверсификация на доставките в Европа", коментира Лесли Палти-Гузман, ръководител на отдел „Проучване и пазарно разузнаване“ в SynMax. Решението на президента на САЩ Джо Байдън изпраща истинско послание "по отношение на солидарността и надеждността на американските доставки в средносрочен до дългосрочен план. Това е особено важно в момент, когато доставките от Русия“ и други страни могат да "затънат в непредвидимост".

Дори преди замразяването на разрешителните да разтърси купувачите по целия свят, бързо разрастващата се зависимост на Европа от американския LNG може да накара Брюксел да заложи на пауза. За много кратък период САЩ завоюваха значителен дял от газовите доставки за Европа, засенчвайки всички останали руски източници. Процъфтяващите американски доставки днес представляват около половината от вноса на LNG в региона, дял, който се очаква да нарасне още повече. Когато се има предвид и газът, доставян по тръбопроводи, САЩ стават вторият по големина доставчик на газ за блока след съседна Норвегия.

Въпреки че САЩ са основен съюзник от Г-7 с ненадминато икономическо влияние и относителна политическа стабилност, прекомерната зависимост дори от приятелска нация носи рискове. Решението на Европа да замени руския газ с американски вместо да предпочете по-бързо въвеждане на възобновяеми източници означава, че нейната енергийна сигурност остава зависима от фактори, далеч извън контрола ѝ, като сезона на ураганите в Атлантическия океан или политическите игри във Вашингтон, окръг Колумбия.

За да набавят горивото, което е от ключово значение за отоплението на домовете в Европа, генерирането на енергия и захранването на индустриите, търговците сега трябва да вземат предвид събитията, случващи се на хиляди километри разстояние. Прекъсвания в съоръженията на крайбрежието на Залива на САЩ или внезапни застудявания от Хюстън до Гуанджоу могат да преначертаят картата за печелившите сделки за една нощ.

"Зависимостта на Европа от американския LNG ще расте, освен ако руският газ отново не потече изобилно", изтъква Ира Джоузеф, старши научен сътрудник в Центъра за глобална енергийна политика към Колумбийския университет. "Рискът е голяма промяна в политиката на САЩ в бъдеще", добавя той.

Накратко, чрез размяната на доставчици на изкопаеми горива, Европа замени един потенциален недостатък с друг, оставяйки енергийната си система уязвима и изложена на рискове.

Намаляването на зависимостта на Европа от газа от Русия започна още преди инвазията на Владимир Путин в Украйна през 2022 г. Отношенията между страните се обтегнаха през 2014 г., когато Русия анексира района на Крим; напрежението допълнително ескалира през следващата година, тъй като държавният газов гигант "Газпром" беше обвинен в злоупотреба с пазарно влияние от надзорния орган за конкуренцията на блока.

Месеци преди последното нахлуване на Русия в Украйна, Москва намали доставките по тръбопроводи и спря да предлага обеми на спот пазара за Европа, тактически ходове, според някои, имащи за цел да надуят цените и да ускорят одобрението на противоречивия газопровод „Северен поток 2“. Две седмици след като руските сили навлязоха в Украйна през февруари 2022 г., предизвиквайки паническо изкупуване на всички налични на световния пазар товари с LNG, ЕС изложи окончателен план за заместване на потоците от най-големия си доставчик.

Целият анализ прочетете тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Демократичната газ има много високи и колебливи цени. След освобождението от диктатурата сметката ми стана близо 5 пъти по-висока, напоследък намаля и се стабилизира - само два пъти по-скъпа от путинския газ. Не знам какво да очаквам за в бъдеще. Обмислям да мина на твърдо гориво, макар и да не е идеално за зелената сделка.
77
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 79. Само немога да разбера защо намесват комунистите. По вероятно е ДПС и Турция. По линията Кърджали-Шумен се отцепва цялото черноморско крайбрежие и може да стане турско. Просто турците си го пазят за себе си когато му дойде времето. Ето сега ще ни пазят небето например.
76
2
 
4
 
! Отговори
Сашо преди 2 месеца
Психопати вилнеят в САЩ и Европа.Ще се наиграете с американският газ ,който е в пъти по скъп ,когато им изнася нямо да го транспортират.Само си представете глобална война или нова измама ковид набити с по 10 ваксини изолирани без работници ,какво,ще стане.
75
3
 
23
 
! Отговори
Накратко преди 2 месеца
От "зависима към руския газ" Европа стана ЗАВИСИМА от амриканската газ. Ахахахахаха. Уникални маллоумниици....
74
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До До ЕвропрайдаПич това го говориш от една годинаСмени нещо
73
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Дори да бяха губещи, дори да бяха студуващи, гладуващи...руснаци изтърколиха Ленинградската обсада - оцеляха и показаха дебелия на Хитлер. Губеха, губеха от Наполеон, вкараха го в Москва - сами си подпалиха столицата и оставиха войниците му да измрат от глад. Руснаците са толкова физически и душевно устойчиви, че е глупост всяка санкция, а да не говорим, че от тази не губеха.
72
8
 
9
 
! Отговори
мак преди 2 месеца
Важното е, че натриха носа на путин и си начесаха евроятлантическо его. сигурно вече обмислят 111111 пакет санкции.
71
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
САЩ са алчни и ще стане много зле положението, вижте че всички милиардери са все от там, но не че са умни, това е алчността. За 35 г. не се сещам за нищо, което да са създали в полза на българина. Само смучат пари /Марица/ и ни дават акъл за да си гласят тяхната изгода. Тази зависимост ще излезе много солена за бедна България
70
6
 
29
 
! Отговори
До Европрайда преди 2 месеца
Какво става с икономиката на Германия ? Нали чакахте всеки момент Русия да умре от глад и студ след амнайстият пакет санкции ? А то какво стана ? Германия е в рецесия десетки заводи затварят химическата промишленост загива...А Русия въпреки 13000 вида санкции вече е пета икономика в света изпревари Германия и диша във врата на Япония. А за Тексас какво ще кажете ?
69
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
СЕРОВОДОРОДА ОТ ЧЕРНО МОРЕ Е БЪДЕЩЕТО НА ПЛАНЕТАТА И ЩЕ ЗАМЕСТИ ПЕТРОЛА--СЪС ВОДОРОДНИЯ ДОБИВ !!!!
68
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
РАЗЛОМА НА ЗЕМНАТА *** ПОД ЧЕРНО МОРЕ Е БОГАТ НА ГАЗ И НЕФТ И ДАЛЕЧ НАДМИНАВА РУСКИТЕ ЗАЛЕЖИ!!!!
67
6
 
10
 
! Отговори
ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ преди 2 месеца
В ЧЕРНО МОРЕ ИМА ГАЗ ЗА ЦЯЛА ЕВРОПА! ТУРЦИЯ ВЕЧЕ ЧЕРПИ ОТ НЕГО, РУМЪНИЯ ОЩЕ СЕ ПОДГОТВЯ, САМО БЪЛГАРИЯ СЛУША КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ *** И НЕ СИ ПРОУЧВА ДОРИ АКВАТОРИЯТА !
66
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
САЩ разполагат само с 5.3% от световните запаси на природен газ, като самите те са един от най-големите потребители. Произвеждат близо два пъти повече газ от Русия, като само малка част могат да изнесат, всичко е за вътрешния пазар. Норвегия - 1%, Канада -1%, Азербайджан 0.5%.
65
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Байдън спря износа на природен газ по нови проекти за Европа. Президентът на САЩ Джо Байдън нареди спиране на износа на втечнен природен газ от нови проекти в страната, позовавайки се на потенциалния им принос за изменението на климата. Енергийните разходи в Европа скочиха, след като много от държавите преминаха от руски газ към американски втечнен природен газ заради войната в Украйна, но Байдън настоява, че Европа в момента не се нуждае от допълнителни доставки.
64
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
САЩ имат шистови запаси за около 10 години, после енергия от къде, краят на Русия не се вижда и с величието на Америка е свършено!
63
3
 
32
 
! Отговори
Shark преди 2 месеца
Няма ли да кажете какво става в Тексас? Ако е да някое убиство ще ни проглушите ушите! ***!
62
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Texas it...
61
2
 
16
 
! Отговори
Гъзибар преди 2 месеца
Зависимата от газа Европа ? Ще зависи от това колко газове ще изпускат евркомисарите и депутатите в европарламента под контрола на Байдън и Грета
60
2
 
26
 
! Отговори
Блокада преди 2 месеца
Вчера се навършиха 80 години от пълното вдигане на блокадата на Ленинград, постигнато от Червената армия. Неслучайно, казионните медии в т.н. западни демокрации и техните източно-европейски васали не казаха нито дума по повод тази годишнина. Съвременните читатели, особено тези на възраст до 35 години, НЕ БИВА ДА ЗНАЯТ за санкциите, налагани на жителите на Ленинград от военната машина на Хитлер. Санкции довели до гибелта на 1 милион и петстотин хиляди местни жители, които не са предали своя град.
59
1
 
6
 
! Отговори
Xaxaxa преди 2 месеца
А коги преди 30 години ядохте макдоналдски бургери напреки не ревахте! Хахахахаха