Зависимата от газа Европа заменя един енергиен риск с друг

Политическите развития в САЩ могат да повлияят на доставките за Стария континент
28 яну 2024 07:30, Красимир Ангелов
196
Зависимата от газа Европа заменя един енергиен риск с друг
Снимка: БГНЕС

Европа, която отдавна разчита на руския природен газ, почти прекъсна зависимостта си от Кремъл за по-малко от две години заради войната в Украйна. Неговият предпочитан заместител – газът от САЩ – се смята за изобилен, политически приемлив и е по-малко вероятно да възникнат прекъсвания, пише в свой материал Bloomberg.

Но и тук рисковете растат с всеки изминал ден.

В петък Белият дом обяви поляризиращото решение да спре одобряването на нови разрешителни за износ на втечнен природен газ (LNG) на фона на негативната реакция на гласоподавателите, настроени към защита на климата. Паузата, която няма да засегне тези терминали, които вече са в процес на изграждане или в експлоатация, заплашва да забави или дори да спре някои от мащабните проекти, които се очаква да излязат на пазара  към края на десетилетието и след това.

"Американският втечнен природен газ продължава да бъде крайъгълният камък на стратегията за диверсификация на доставките в Европа", коментира Лесли Палти-Гузман, ръководител на отдел „Проучване и пазарно разузнаване“ в SynMax. Решението на президента на САЩ Джо Байдън изпраща истинско послание "по отношение на солидарността и надеждността на американските доставки в средносрочен до дългосрочен план. Това е особено важно в момент, когато доставките от Русия“ и други страни могат да "затънат в непредвидимост".

Дори преди замразяването на разрешителните да разтърси купувачите по целия свят, бързо разрастващата се зависимост на Европа от американския LNG може да накара Брюксел да заложи на пауза. За много кратък период САЩ завоюваха значителен дял от газовите доставки за Европа, засенчвайки всички останали руски източници. Процъфтяващите американски доставки днес представляват около половината от вноса на LNG в региона, дял, който се очаква да нарасне още повече. Когато се има предвид и газът, доставян по тръбопроводи, САЩ стават вторият по големина доставчик на газ за блока след съседна Норвегия.

Въпреки че САЩ са основен съюзник от Г-7 с ненадминато икономическо влияние и относителна политическа стабилност, прекомерната зависимост дори от приятелска нация носи рискове. Решението на Европа да замени руския газ с американски вместо да предпочете по-бързо въвеждане на възобновяеми източници означава, че нейната енергийна сигурност остава зависима от фактори, далеч извън контрола ѝ, като сезона на ураганите в Атлантическия океан или политическите игри във Вашингтон, окръг Колумбия.

За да набавят горивото, което е от ключово значение за отоплението на домовете в Европа, генерирането на енергия и захранването на индустриите, търговците сега трябва да вземат предвид събитията, случващи се на хиляди километри разстояние. Прекъсвания в съоръженията на крайбрежието на Залива на САЩ или внезапни застудявания от Хюстън до Гуанджоу могат да преначертаят картата за печелившите сделки за една нощ.

"Зависимостта на Европа от американския LNG ще расте, освен ако руският газ отново не потече изобилно", изтъква Ира Джоузеф, старши научен сътрудник в Центъра за глобална енергийна политика към Колумбийския университет. "Рискът е голяма промяна в политиката на САЩ в бъдеще", добавя той.

Накратко, чрез размяната на доставчици на изкопаеми горива, Европа замени един потенциален недостатък с друг, оставяйки енергийната си система уязвима и изложена на рискове.

Намаляването на зависимостта на Европа от газа от Русия започна още преди инвазията на Владимир Путин в Украйна през 2022 г. Отношенията между страните се обтегнаха през 2014 г., когато Русия анексира района на Крим; напрежението допълнително ескалира през следващата година, тъй като държавният газов гигант "Газпром" беше обвинен в злоупотреба с пазарно влияние от надзорния орган за конкуренцията на блока.

Месеци преди последното нахлуване на Русия в Украйна, Москва намали доставките по тръбопроводи и спря да предлага обеми на спот пазара за Европа, тактически ходове, според някои, имащи за цел да надуят цените и да ускорят одобрението на противоречивия газопровод „Северен поток 2“. Две седмици след като руските сили навлязоха в Украйна през февруари 2022 г., предизвиквайки паническо изкупуване на всички налични на световния пазар товари с LNG, ЕС изложи окончателен план за заместване на потоците от най-големия си доставчик.

Целият анализ прочетете тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
25
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 месеца
Джо Байдън е най разумно да спечели отново изборите за да се изсипят на главите на путинистите 1 000 000 броя снаряда :D Искаме Джо Искаме Джо Искаме Джо Победааааааааааааааааааааа
37
2
 
19
 
! Отговори
Факт преди 3 месеца
Новата зависимост е по жестока и алчна.
36
2
 
27
 
! Отговори
до АнонимеН преди 3 месеца
И какво решение да вземат сащ като са гола вода и то благодарение на Байдън ве Евроатлантическо Lайно ? Те не могат да си защитят границите с Мексико ти продължаваш да пишеш простотия след простотия. Мислиш ли, че ако имаха някаква възможност сащ да се изправи срещу Русия нямаше да го направи ? Само, че са гола вода дори Хутите го нахутиха на сащ и си изтеглиха самолетоносача да не стане Риф. Много сте жалки като се опитвате да възхвалявате един глинен колос който е само за Европа.
35
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
САЩ водят войни по всякакъв начин слрямо всички, които са им конкурент в печалбата. Не е от две години. Спонете си, че имаше сделка с Иран. След нея Франция, Германия о др. страни сключиха многомилиардни сделки за сътрудничество с Иран. Тръмп прекрати договорам като зави, че ще санкционира всички фирми. По-късно американците изнадващо накараха Австралия да анулира сделка за производство на подводници от Франция, пал за милиарди. И още, и още. Но ЕС си остава безсилен, защото няма ресурс за свое
34
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
С една малка разлика - на поне тройни цени! Че то по време на Студената Война всичко беше в пъти по-евтино, изключвайки електронните джаджи, които трябва да сменяш всяка година.
33
1
 
18
 
! Отговори
до АнонимеН преди 3 месеца
Абе ти наистина си непоправимо лuд Европа не е спирала да купува Руска газ. Индия и сащ се скъсаха да внасят на Европа газ от Русия но 3-4 пъти по висока цена само .ъпаците като теб още не могат да го проумеят. Дори Англия си призна, че Индия и доставя Руска газ през задния вход имаше статия в Daily Telegraph.
32
19
 
1
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 месеца
До Пак по опорката?/ ПУТИНСКА ШАНТАВЕЛНИЦО ПОИСКАЙ ЕВТАНАЗИЯ ЗА СЕБЕ СИ ДОКАТО Е ВРЕМЕ ! ТИ СИ ЗАПЛАХА И ЗА ОКОЛНИТЕ И ЗА СЕБЕ СИ :D
31
3
 
15
 
! Отговори
Пак по опорката? преди 3 месеца
До АнонимеН: Пак ли цъфна тук да си пишеш г'лупостите? Сигурно газ и липсва на Русия, как не.
30
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Янките взривиха северен поток, взривиха отношенията ни с Русия и сега олелееее... Почва ли да ни светва в *** евроатлантически кратуни до къде се докарахме?
29
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Заглавието и текстът вие избран умишлено разтегливо, за да не се чете по същество и да не се разбира. Истината я писах вчера сутринта няколко пъти. На практика Европа увисва. САЩ водят война срещу всички, които застрашават тяхната доминанта, включително срещу ЕС. Тръмп откриято я започна по ремето на Меркел, като се обосноваваше, че САЩ са правили и правят прекалено много отстъпки в икономическо и военно отношение и започна да налага мита и забрани спрямо Германия, Франция пряко и непряко,
28
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
На два пъти в този текст се промъква втълпяването "Зависимостта на Европа от американския LNG ще расте, освен ако руският газ отново не потече изобилно". Колективният запад продължава да вярва, че след преврат и след отстраняването на Путин, руският евтин газ отново може да потече изобилно.
27
20
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 месеца
ПОЛОЖЕНИЕТО ЗА ЧЕРВЕНИЯ РЕЖИМ СТАВА ВСЕ ПО-ЗЛЕ ОЩЕ 1 МЕСЕЦ ДО КРАЯ НА ЗИМАТА А ЦЕНАТА НА ПРИРОДНИЯ ГАЗ Е КАТО ПРЕЗ СРЕДАТА НА 2023-ТА ИЛИ САМО ДВОЙНА НАД РЕАЛНАТА СИ!
26
1
 
22
 
! Отговори
И какво излиза? преди 3 месеца
ЕС е заменил една зависимост с друга. Това противоречи на основен принцип на пазарната икономика. Конкуренцията се заменя с политическа целесъобразност. Така не се дава възможност на потребителите да избират по-евтиният източник.
25
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Американците, по команда на Джо, са инстслирали експлозиви още 2021-а и взивиха Северен поток, а сега внасят газ те. Аре стига ...
24
1
 
1
 
! Отговори
Не е правилно преди 3 месеца
До Веселинъ 7112136860: Ти трябва да се отбраняваш геройски като опълченец на Шипка.
23
2
 
18
 
! Отговори
я кажи преди 3 месеца
До М0NARCH колко тона злато краде дънди ВСЯКА година !!!! а парите за самолетите,бтр-те и новите ядрени блокове за аец колко милиарда са които подарихме на америка
22
2
 
20
 
! Отговори
До 40 преди 3 месеца
Забравяш да споменеш мина Челопеч колко злато откраднаха американците и продължават да крадат
21
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Защо Китай и Индия са в добри отношения с Москва да не би да са глупави
20
0
 
5
 
! Отговори
нямам нещо против преди 3 месеца
До Аз съм турчинтурци,армени и други които са родени в България или живеят тук. Имам против хора искащи да променят България в нещо което не е била...и което вече няма да е България каквато я познаваме. същото се отнася и за останалите европейци...уважавай и зачитай културата и начина на живот на държава в коята си и нямаш проблеми. пробваш ли като косоварите ...няма да има нато да те спасява щото влаковете и автобусите ще тръгнат от цяла европа
19
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Май ще се усетите, ама ще е късно.