Австрия не отстъпва, пак ни реже за сухопътен Шенген

Ветото важи и за Румъния
27 фев 2024 08:46, Петър Бойчев
106
Австрия не отстъпва, пак ни реже за сухопътен Шенген
Снимка БГНЕС

Австрийският министър на вътрешните работи Герхард Карнер настоява ветото на страната му върху пълното присъединяване на България и Румъния към Шенгенското пространство да остане. По време на пресконференция в Инсбрук в понеделник Карнер бе категоричен, че Австрия ще продължи да се противопоставя на пълноправното членство на двете съседни страни в Шенген, пише Kronen Zeitung.

Попитан за пълното присъединяване на България и Румъния към Шенген, вътрешният министър Герхард Карнер заяви, че Австрия запазва ветото си. В същото време министърът се позова на вече постигнатото споразумение относно премахването на въздушния и морския контрол, известен още като "Въздушен и морски Шенген". "Мисля, че е много важно да предприема тази стъпка сега, а не да философствам за следващата", каза Карнер.

Компромисът е постигнат след "тежки преговори" и предвижда "ясни условия", подчерта вътрешният министър на Австрия. Те включват това, че сухопътната граница трябва да бъде защитена и че полицейски служители и допълнителни ресурси на Frontex ще бъдат на разположение на външната граница.

Освен това лицата, търсещи убежище и регистрирани преди това в Румъния и България, трябва да бъдат върнати от Австрия в съответните страни. Споразумението за "Air Schengen" означава, че хората, пътуващи от Румъния и България, вече няма да трябва да летят до други страни от ЕС през външни терминали. Въпреки това граничният контрол ще остане в сила за сухопътното пътуване, където всъщност са най-големите проблеми за българските и румънските туристи, но и за превозвачите, пише Фокус.

Вестник Kurier съобщи, че ЕС оказва все по-голям натиск върху Австрия да приеме двете страни да се присъединят към Шенгенското пространство. Австрия е единствената страна от ЕС, която все още е против.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен също изрази убеденост, че Румъния и България скоро ще бъдат пълноправни членки на Шенгенското пространство: "Те могат да разчитат на нас да убедим Австрия, че заслужават да бъдат изцяло в Шенген", каза фон дер Лайен, цитиран след специална среща на върха, проведена в Брюксел в началото на февруари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
0
 
1
 
! Отговори
А беше между първите преди 1 месец
До 93. Анонимен. Австрия или Холандия или, все едно кой, Шенген по суша няма да има. Вероятно Бг ще си остане една бедна периферия, енергийно и във всяко едно отношение бедна. . . . . . . 30 развити страни! Сега направо в тъч, директно между третия и първобитния строй!
93
0
 
0
 
! Отговори
Ти го биеш, то се преди 1 месец
радва, що е то? Лоботомиран българин мазохист! Защо искате Шенген, мозъчно ампутирани мазохисти?
92
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ми то сега тоя мним нотариус ,хората от Австрия ко да,си мислят ,не сме за Шенген с това провосъдието
91
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Браво! Отлична новина!
90
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Австрия или Холандия или, все едно кой, Шенген по суша няма да има. Вероятно Бг ще си остане една бедна периферия, енергийно и във всяко едно отношение бедна.
89
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 83Видели сме. Всъщност Велев се изказа и иска бойкот на стоките им, провери сам в гугъл.
88
0
 
1
 
! Отговори
Никола Стефанов преди 1 месец
До Христо Христов: за съжаление си напълно прав.
87
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е сега Наколенков да обясни що е така
86
2
 
21
 
! Отговори
Евроджендърмерист преди 1 месец
А пък ние за сметка на това ще им приберем всичкия башибозук. Денката излезе същински тигър в преговорите, ако е имало изобщо преговори. По скоро е получил инструкции.
85
2
 
6
 
! Отговори
Вместо преди 1 месец
Да се зарадваме на възможността да развиваме речен транспорт по Дунав като избягваме сухопътните граници ние мрънкаме. Това е шанс крайдунавските градове отново да живнат.
84
4
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До Анонимен/79 "Въпросът е защо нашите не отстояват българския интерес? Нали това им е работата?" - те ПРАВЯТ това за което 85% от матряла ГЛАСУВАХА: евроинтеграция и спазване на ЕС наредбите. Факт. ПП. Те ли са криви, че матрялът НЕ гласува за българския интерес?
83
0
 
11
 
! Отговори
Ако имаме чест преди 1 месец
Всички Българи и Румънци преминаващи Австрийската граница да го сторят с плавници и шнорхели поне за един ден и да откажат КАТЕГОРИЧНО всякаква проверка, декларирайки че използуват водна граница!
82
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нали влязохме в Шенген? Колко пъти чухме, че сме били 'пълноправен' член на Шенген...
81
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Bravo na Avstria samo taka
80
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да сте видели велето да каже нещо за австрийската подлост към нас?! Велешката пропагатда за какво ли не ни напада, но за своя австрийски пудел ни вопъл ни стон!!
79
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тоя е взаимствал от Буци , на Денков и Киро с 200-та Всъщност проявява разум и ни пази от глупави решения.
78
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бойкот на Била и OMV
77
1
 
6
 
! Отговори
Чака преди 1 месец
До Libre comme air Бойкотирай първо ПЕПЕТАТААААА!!!! и Сапунджията !!!!
76
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нормално е това, което се случва. И не са ни виновни австрийците. Австрийците си гледат техния интерес и това е нормално. Много ясно е, че ще ни изпратят хиляди нелегални имигранти, щом минава номера. А и те много добре знаят какви предатели ни управляват. Въпросът е защо нашите не отстояват българския интерес? Нали това им е работата?
75
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гepмaния cтoи зag вcичko, nogлocт, лицeмepиe, злa yмиcъл и gвoйни cтaнgapти...