Австрия не отстъпва, пак ни реже за сухопътен Шенген

Ветото важи и за Румъния
27 фев 2024 08:46, Петър Бойчев
106
Австрия не отстъпва, пак ни реже за сухопътен Шенген
Снимка БГНЕС

Австрийският министър на вътрешните работи Герхард Карнер настоява ветото на страната му върху пълното присъединяване на България и Румъния към Шенгенското пространство да остане. По време на пресконференция в Инсбрук в понеделник Карнер бе категоричен, че Австрия ще продължи да се противопоставя на пълноправното членство на двете съседни страни в Шенген, пише Kronen Zeitung.

Попитан за пълното присъединяване на България и Румъния към Шенген, вътрешният министър Герхард Карнер заяви, че Австрия запазва ветото си. В същото време министърът се позова на вече постигнатото споразумение относно премахването на въздушния и морския контрол, известен още като "Въздушен и морски Шенген". "Мисля, че е много важно да предприема тази стъпка сега, а не да философствам за следващата", каза Карнер.

Компромисът е постигнат след "тежки преговори" и предвижда "ясни условия", подчерта вътрешният министър на Австрия. Те включват това, че сухопътната граница трябва да бъде защитена и че полицейски служители и допълнителни ресурси на Frontex ще бъдат на разположение на външната граница.

Освен това лицата, търсещи убежище и регистрирани преди това в Румъния и България, трябва да бъдат върнати от Австрия в съответните страни. Споразумението за "Air Schengen" означава, че хората, пътуващи от Румъния и България, вече няма да трябва да летят до други страни от ЕС през външни терминали. Въпреки това граничният контрол ще остане в сила за сухопътното пътуване, където всъщност са най-големите проблеми за българските и румънските туристи, но и за превозвачите, пише Фокус.

Вестник Kurier съобщи, че ЕС оказва все по-голям натиск върху Австрия да приеме двете страни да се присъединят към Шенгенското пространство. Австрия е единствената страна от ЕС, която все още е против.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен също изрази убеденост, че Румъния и България скоро ще бъдат пълноправни членки на Шенгенското пространство: "Те могат да разчитат на нас да убедим Австрия, че заслужават да бъдат изцяло в Шенген", каза фон дер Лайен, цитиран след специална среща на върха, проведена в Брюксел в началото на февруари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
5
 
8
 
! Отговори
Аноним преди 2 месеца
Този министър няма да е вечен така че имаме възможности
73
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Австрия е просто параван. ЕС ако искаха да сме в Шенген, щяхме да сме. Срещу Унгария се оказа огромен натиск за гласуванията за Украйна а за България това не се прави. Много по-изгодно им е да сме буферна зона за най-големите престъпници сред бежанците. Това е истината.
72
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Омръзна ми да ни унижават! 35 години унижения. Защо си го причиняваме? Вън от ЕС и НАТО!
71
1
 
23
 
! Отговори
Никола Стефанов преди 2 месеца
И за кво ручахме жабетата? И, което е по-важно, защо умнокрасивите гласуваха за Поредните Продажници? В този ред на мисли - защо ни трябваше да се врем в ЕС?
70
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Визи за австрииските козари.
69
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Paзrлoбявaнe нa Crлoбkaтa, бoй no napaneтитe, излизaйтe!
68
3
 
20
 
! Отговори
да покажем преди 2 месеца
на гнусните австрийски селяни, че ги презираме.Бойкот на БИЛА ОМВ и другите им жалки фирмички
67
1
 
27
 
! Отговори
Сглобката преди 2 месеца
Денков и големият език не помогна,защото никой не обича лакеите !
66
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Отдавна спрях да ви купувам стоките, СВта на австриици директно в кофата и ще е така за много дълго време, дори да влезем в шенген. Айде, капка по капка.
65
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Пепефенобот, защо първия самолет с бежанци на летище София не излизаше като информация в кацащи. Тайна ли е това? Тайна ли е колко още ще дойдат. Посрещнаха ги 30 човека, а трябваше да са 3 000. Тия в тая разградена държава ще се почувстват супер. Нашите псевдо мафиоти с връзки в МВР ще се сблъскат с истински ненормалници. Щом ти е кеф, отивай да ги посрещаш. Австрия ги връща сигурно щото са гении и може да ги ползва. Това е шлаката и тя остава за нас
64
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
64, това опорките ли са, или резултат от нередовен прием на лекарства?
63
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Само като ги натиснат тогава ще стане - заради бай ти *** - няма да се случи - ей тъй ...Я им подскажете с някоя таксичка по тръбопровода - дали му стиска на"КОЙ" на мазно кафе и торта Сахер да се разберат в скута и на Чекмеджан да поседнат..
62
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Когато сам не се уважаваш никой няма да те уважава!Погледнете тези мъже и погледнете Денков и другите.
61
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Мъпета толкова много си е повярвал, че не смята за нужно изобщо да обяснява какво е подписва (щото тоа не преговаря) подписва квото му се даде. Тоя е за ..... и после за .... Такава гавра С УСМИВКА никой не си е правил, дори винету. Сега очакваме да видим и с колко ще ни изпържат с реакторите (ОГРОМЕН ОБИР) и с неизлизащия бюджет - СЪВСЕМ СКОРО
60
3
 
17
 
! Отговори
Аноним преди 2 месеца
Няма да ни пуснат нали имат намерение да ни заселят с афгани и сирийци .нямат интерес да са отворени границите
59
0
 
25
 
! Отговори
Libre comme air преди 2 месеца
Бойкот на всичко. Австрийско в България. И. На целия австрийски бизнес..магазини...молове. бензиностанзии....Война срещу австрийските неонацисти..!!!
58
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А онзи плъх Денков е на разходка в Украйна да обещава подаръци платени от нашите данъци на Зеления
57
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да запазват ветото но пък за сметка на това им прибрахме вече ислямистите които вече отглеждаме у нас
56
0
 
38
 
! Отговори
преди 2 месеца
Австрия не ни е виновна, много ясно, че няма да ни пускат и не се съмнявайте, че говори от името на поне още 5 държави, които уж ни покдкрепят. Виновни са нашите клоуни, начело със съпунения химик, че ни поставиха в положение да приемаме неограничен брой афганистанци, срещу 2% Шегнен, практически 0. Баламите, които вярват на евроатлантическите глупости на правителството, което е далеч от това, за което се представа, пък са по-виновни и от импотентния химик очилатко.
55
0
 
28
 
! Отговори
Хейт преди 2 месеца
Тогава им върнете всички "бежанци", които вече почнаха да тормозят хората по улиците. И спрете помощта за Украйна.